Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Αλυσιδωτές εκρήξεις στην κυβέρνηση προκαλεί η Νέα Αγχίαλος- Ψάχνουν το φταίχτη για τις φωτιές

Αλυσιδωτές εκρήξεις στην κυβέρνηση προκα...

Η εσωκομματική γκρίνια

Με τη χώρα στο έλεος πολλαπλών πύρινων μετώπων για 12 ημέρες και κυρίως με το σοκ που προκάλεσαν τα γεγονότα στη Νέα Αγχίαλο, στην κυβέρνηση αναζητούν τρόπους να διαχειριστούν πολιτικά την κατάσταση και στη Νέα Δημοκρατία ψάχνουν... που να ρίξουν το φταίξιμο.

Το “μουντζούρη” πήρε σε πρώτη φάση ο Νότης Μηταράκης, που εξωθήθηκε σε παραίτηση ξαφνικά την Παρασκευή, καθώς αποκαλύφθηκε ότι πήγε διακοπές στην Πάτμο την ώρα που καιγόταν η μισή Ελλάδα.

Η επίσημη ανακοίνωση του Μαξίμου ανέφερε ότι ο κ. Μηταράκης παραιτήθηκε από τη θέση του υπουργού Προστασίας του Πολίτη “για προσωπικούς λόγους”. Αξιόπιστες πηγές όμως ανέφεραν ότι στην πραγματικότητα τον κ. Μηταράκη… παραίτησε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, με το σκεπτικό ότι ήταν αδιανόητο την ώρα που είναι σε εξέλιξη ένας “πόλεμος” με τις φλόγες να πηγαίνει ο υπουργός Προστασίας του Πολίτη διακοπές.

Από την πλευρά του κ. Μηταράκη υποστήριζαν ότι είχε ενημερώσει για τις ολιγοήμερες διακοπές του δεδομένου ότι δεν θα μπορούσε να λείψει τον Αύγουστο, κάτι που διέψευδαν από το Μαξίμου.

Τα κάστανα πάντως κυριολεκτικά και μεταφορικά από τη φωτιά στο υπουργείο Προστασίας του Πολίτη καλείται πλέον να βγάλει ο νέος υπουργός Γιάννης Οικονόμου. Ο κ. Μηταράκης όμως φαίνεται να αποτέλεσε και ένα εξιλαστήριο θύμα με την ελπίδα ότι μία παραίτηση- καρατόμηση θα εκτονώσει τη δυσαρέσκεια στην κοινωνία και στη βάση της ΝΔ.

Στο μάτι του κυκλώνα βρίσκεται εκ των πραγμάτων και ο υπουργός Πολιτικής Προστασίας, Βασίλης Κικίλιας, ο οποίος έσπευσε χθες να δώσει συνέντευξη τύπου αποσείοντας ευθύνες. Ο κ. Κικίλιας εστίασε στην κλιματική κρίση, ενώ σημείωσε με νόημα ότι η πολιτική ηγεσία δεν αναμειγνύεται στα υπηρεσιακά θέματα επιχειρησιακού σχεδιασμού.

Στο γαλάζιο στρατόπεδο πάντως πολλοί θεωρούν ότι η ευθύνη βαραίνει όχι τόσο τον κ.Κικίλια που ανέλαβε μόλις ένα μήνα πριν και ενώ είχε ήδη ξεκινήσει η αντιπυρική περίοδος, όσο τον προκάτοχο του Χρήστο Στυλιανίδη. Ο Κύπριος πρώην Επίτροπος είχε αναλάβει το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας το Σεπτέμβριο του 2021 όταν ο ναύαρχος Ευάγγελος Αποστολάκης είχε τορπιλίσει τον ανασχηματισμό, δηλώνοντας ότι δεν αποδέχεται την υπουργική θέση κατόπιν εορτής των επίσημων ανακοινώσεων.

Το Μαξίμου είχε βρεθεί τότε σε δύσκολη πολιτικά θέση και ο κ. Στυλιανίδης φάνταζε μία ιδανική (επικοινωνιακά τουλάχιστον) λύση για το υπουργείο Πολιτικής Προστασίας. Βέβαια στη συνέχεια δέχθηκε σφοδρή κριτική για τη διαχείριση πυρκαγιών και κακοκαιριών, αλλά το κυβερνητικό αφήγημα υποστήριζε πως η χώρα επιτέλους απέκτησε σοβαρή πολιτική προστασία.

Ο κ. Στυλιανίδης βέβαια τη δεδομένη στιγμή είναι και ένας εύκολος εσωκομματικός στόχος γκρίνιας, δεδομένου ότι είναι “μουσαφίρης” στη ΝΔ. Βέβαια υπενθυμίζεται ότι τοποθετήθηκε τρίτος στο γαλάζιο ψηφοδέλτιο Επικρατείας στις πρόσφατες εκλογές και πλέον είναι βουλευτής της ΝΔ, αν και έμεινε εκτός κυβέρνησης χωρίς σχόλια.

Ο δε κ.Αποστολάκης εξέλεγη αντιστοίχως βουλευτής Επικρατείας του ΣΥΡΙΖΑ και από τη θέση αυτή θέτει πλέον ερωτήματα για τα γεγονότα στην 111 Πτέρυγα Μάχης με τις εκρήξεις στις αποθήκες πυρομαχικών, την εκκένωση του αεροδρομίου και την απομάκρυνση των μαχητικών αεροσκαφών F-16 , για προληπτικούς λόγους.

Η εσωκομματική γκρίνια για το τι άφησε πίσω του ο κ.Στυλιανίδης στην Πολιτική Προστασία πάντως είναι το πλησιέστερο σε κριτική και στον ίδιο τον πρωθυπουργό στο γαλάζιο παρασκήνιο.

Πάντως εκτός από τον κ.Μηταράκη σε πολιτικό επίπεδο και επίπεδο πολιτικών εντυπώσεων, φαίνεται πως επίκειται και ξήλωμα σε διοικητικό επίπεδο στο ΥΠΕΘΑ, καθώς σύμφωνα με πληροφορίες από την ΕΔΕ που είναι σε εξέλιξη ανακύπτουν ελλείψεις σε θέματα πυρασφάλειας στην 111 Πτέρυγα Μάχης και συνεπώς αναμένεται καρατόμηση του διοικητή.

Υπενθυμίζεται ότι την προβλεπόμενη ΕΔΕ στο εν λόγω στρατόπεδο, καθώς και τον έλεγχο πυρασφάλειας στα στρατόπεδα όλης της χώρας, είχε ζητήσει ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Δένδιας. Πηγές του υπουργείου Εθνικής Άμυνας στη συνέχεια ανέφεραν ότι αρμόδιος συντονιστής για τις δράσεις Πολιτικής Προστασίας ορίσθηκε ο Υφυπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Χαρδαλιάς, ο οποίος ως επικεφαλής Κλιμακίου θα πραγματοποιήσει επισκέψεις σε μονάδες των Ενόπλων Δυνάμεων από την Κυριακή 30 Ιουλίου 2023 και επί τρεις συνεχείς ημέρες.

Η αντιπολίτευση πάντως ζητά και την κεφαλή του κ. Δένδια επί πίνακι, με τον κ. Αποστολάκη να θέτει από την πλευρά του ΣΥΡΙΖΑ τα εξής τρία ερωτήματα:

Γιατί έφτασε η φωτιά στις εγκαταστάσεις της 111 Πτέρυγας Μάχης;
Αν είχε καθαριστεί ο χώρος, τι ήταν αυτό που πυροδότησε τα πυρομαχικά;
Ποιο είναι το σχέδιο πυρόσβεσης και γιατί απέτυχε;
Εν τω μεταξύ ο υπουργός Επικρατείας Μάκης Βορίδης βρήκε πάντως μία καλύτερη λύση: Αντί να αναζητούν στη ΝΔ τον “εσωτερικό εχθρό”, να αναζητήσουν έναν “εξωτερικό εχθρό”. Και ως εκ τούτου άρχισε να υποδαυλίζει θεωρίες συνωμοσίας για οργανωμένο σχέδιο εμπρηστών. Στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης κυκλοφορούν ήδη ευφάνταστα σενάρια για εμπρησμούς από Τούρκους πράκτορες μέχρι μετανάστες.

Ο κ. Βορίδης, που έχει αναλάβει να φυλάει τα δεξιά νώτα της κυβέρνησης και της ΝΔ, προφανώς σπεύδει να καλλιεργήσει κλίμα για να απευθυνθεί στο δεξιό ακροατήριο και να προλάβει κόμματα εκ δεξιών, τα οποία ευνοούνται όμως σε συνομωσιολογικό περιβάλλον.

Ηδη το κόμμα Νίκη κατέθεσε υπόμνημα στην Εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Γεωργία Αδειλίνη. Στο υπόμνημα η Νίκη υποστηρίζει ότι η έκρηξη στην αποθήκη πυρομαχικών της Πολεμικής Αεροπορίας της 111 ΠΜ “δε μπορεί παρά να είναι προϊόν δολιοφθοράς”, κάνει λόγο για “ενδεχόμενο δόλο από τουρκικό παράγοντα στις καταστροφικές πυρκαγιές της Ρόδου” επικαλούμενη μάλιστα τις δηλώσεις Βορίδη, ενώ ταυτόχρονα βάζει και θέμα ανεμογεννητριών.

Και σα να μην έφταναν στη ΝΔ οι διακοπές του κ.Μηταράκη, το ζεϊμπέικικο του περιφερειάρχη Αττικής Γιώργου Πατούλη στο Ζάππειο δημιουργεί νέους πονοκεφάλους. Η ΝΔ είχε ανακοινώσει τη στήριξη της και στον κ. Πατούλη, όπως και σε όλους τους εν ενεργεία γαλάζιους περιφερειάρχες, όμως σύμφωνα με πληροφορίες υπάρχει πλέον ενόχληση και φαίνεται πως όλα είναι ανοιχτά…

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις