Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Απόστολος Λύτρας
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Σταϊκούρας - Αλεξοπούλου στην Πατρών- Πύργου- ΔΕΙΤΕ ΒΙΝΤΕΟ

Επίσκεψη της ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία

 «Οι νέοι αυτοκινητόδρομοι αλλάζουν τη Δυτική Ελλάδα», τόνισε, μεταξύ άλλων, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, μετά τις διαδοχικές επισκέψεις που πραγματοποίησε σήμερα, 20 Ιουλίου, στα εργοτάξια δύο μεγάλων οδικών έργων σε Αχαΐα και Αιτωλοακαρνανία, συνοδευόμενος από την υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τη γενική γραμματέα Υποδομών, Μαρία – Έλλη Γεράρδη.

 Ειδικότερα, όπως σημείωσε ο Χρήστος Σταϊκούρας σε δηλώσεις που έκανε, «είχαμε την ευκαιρία να επισκεφθούμε δύο από τα εμβληματικά έργα που παρουσιάσαμε κατά την ανάγνωση των προγραμματικών δηλώσεων και βρεθήκαμε στα εργοτάξια του αυτοκινητόδρομου Ακτίου-Αμβρακίας, καθώς και της «Ολυμπίας Οδού» στο τμήμα Πατρών-Πύργου, στην περιοχή Καμίνια».

 
 «Με την κατασκευή», συνέχισε, «των νέων σύγχρονων αυτοκινητοδρόμων αλλάζει ο οδικός χάρτης της Δυτικής Ελλάδας, η οποία αποκτά ένα σημαντικό αναπτυξιακό πρόσημο, προς όφελος των τοπικών κοινωνιών, αλλά και της εθνικής οικονομίας», προσθέτοντας: «Με αποτελεσματικότητα, σχέδιο και σκληρή δουλειά, επιταχύνουμε και υλοποιούμε άμεσα τα μεγάλα έργα της χώρας μας, ενώ θέτουμε ως κορυφαία προτεραιότητα την ασφάλεια των συμπολιτών μας».

Κατά την επίσκεψή του στο εργοτάξιο της «Ολυμπίας Οδού», στην Πατρών-Πύργου, στην περιοχή Καμίνια της Αχαΐας, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών ενημερώθηκε για την πορεία του έργου και επιθεώρησε τις εργασίες που εκτελούνται.

Όπως είπε ο Χρήστος Σταϊκούρας, «πρόκειται για ένα πολύπαθο έργο, μήκους 50 χιλιομέτρων, του οποίου η κατασκευή ξεκίνησε το 2022 και με τα σημερινά δεδομένα αναμένεται να ολοκληρωθεί στο σύνολό του στο πρώτο εξάμηνο του 2025», συμπληρώνοντας:

«Ήδη, έχει υλοποιηθεί πάνω από το 20%, ενώ οι ρυθμοί της εκτέλεσής του βαίνουν αυξανόμενοι. Με τον νέο αυτό οδικό άξονα μειώνεται ουσιαστικά η απόσταση Αθήνα-Πάτρα-Πύργος και το κυριότερο, ενισχύεται σημαντικά η ασφάλεια των πολιτών που διέρχονται από αυτόν. Συνεχίζουμε με όρους οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής ανταποδοτικότητας την υλοποίηση έργων, επ΄ ωφελεία της ελληνικής κοινωνίας και οικονομίας». 

 Από την πλευρά της, η υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, ανέφερε μεταξύ άλλων στις δηλώσεις της:

«Είναι ένα έργο που, πρώτα από όλα φέρνει την οδική ασφάλεια σε ολόκληρη τη Δυτική Ελλάδα, την ανάπτυξη, τις επενδύσεις, βρίσκεται περίπου στο 20% της υλοποίησης του και πολύ σύντομα θα παραδοθεί στην κυκλοφορία. Είναι ένα έργο που ολόκληρη η Δυτική Ελλάδα περίμενε για χρόνια και κάποιοι έχουν ευθύνη για αυτό. Όμως, από το 2022, πραγματικά κατασκευάζεται. Είναι πραγματικά τα εργοτάξια. Είναι πραγματικά τα μηχανήματα. Είναι πραγματικοί οι εργαζόμενοι που δουλεύουν εδώ, γιατί κάθε τεχνικό έργο είναι πολύ σημαντικό και για τον κατασκευαστικό κλάδο. Η κυβέρνηση του Κυριάκου Μητσοτάκη κάνει πράξη ένα έργο πνοής, που θα αλλάξει την εικόνα της Δυτικής Ελλάδας». 

 Νωρίτερα, ο Χρήστος Σταϊκούρας επιθεώρησε τις εργασίες κατασκευής του αυτοκινητόδρομου ‘Ακτιο-Αμβρακία, με την ολοκλήρωση του οποίου θα συνδεθεί η «Ιόνια Οδός» με την υποθαλάσσια σήραγγα Ακτίου, διευκολύνοντας σημαντικά την πρόσβαση σε Λευκάδα, Πρέβεζα και Βόνιτσα.

  Μάλιστα, με αφορμή την πρόοδο των εργασιών, ο Χρήστος Σταϊκούρας σημείωσε:

 «Ο χρόνος του ταξιδιού από Αθήνα προς Πρέβεζα και Λευκάδα μειώνεται κατά τουλάχιστον 45 λεπτά. Διασφαλίζουμε την επιτάχυνση των μετακινήσεων, αλλά κυρίως την οδική ασφάλεια των πολιτών. Το τελευταίο τμήμα του συνολικού έργου, μήκους 49 χιλιομέτρων, παραδίδεται στην κυκλοφορία τέλος Νοεμβρίου του 2023. Έχει ήδη ολοκληρωθεί, αρκετά νωρίτερα από τα προβλεπόμενα χρονοδιαγράμματα, η παράκαμψη της Αμφιλοχίας. Αυτή τη στιγμή βρίσκονται σε πλήρη εξέλιξη οι εργασίες στα υπόλοιπα 16 χιλιόμετρα και κατασκευάζεται το τελευταίο τμήμα Παλιάμπελα – Δρυμός. Πρόκειται για ένα έργο υποδομής που θα αναζωογονήσει σημαντικά την περιοχή, προς όφελος της τοπικής κοινωνίας και οικονομίας, αλλά κυρίως προς όφελος ολόκληρης της Δυτικής Ελλάδας».

Σημειώνεται ότι τα δύο μεγάλα οδικά έργα υλοποιούνται με συγχρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ, αλλά και εθνικούς πόρους.

  • Χρήστος Σταϊκούρας: Ξεκλειδώνουμε τη δυνατότητα χρηματοδότησης ηλεκτρικών λεωφορείων και για τις πόλεις της Περιφέρειας

Συναντήσεις με τις Διοικήσεις των Αστικών ΚΤΕΛ Πάτρας και Αιγίου, καθώς και του υπεραστικού ΚΤΕΛ Αχαΐας, πραγματοποίησε σήμερα στην Πάτρα, ο Υπουργός Υποδομών και Μεταφορών Χρήστος Σταϊκούρας, συνοδευόμενος από την Υφυπουργό Υποδομών και Μεταφορών, αρμόδια για τις Μεταφορές, Χριστίνα Αλεξοπούλου και τον Γενικό Γραμματέα Μεταφορών, Γιάννη Ξιφαρά.

Μετά τις συναντήσεις, ο κ. Σταϊκούρας δήλωσε: 

«Η Πάτρα είναι μια πόλη με ιδιαίτερα αυξημένες ανάγκες μετακίνησης και κομβικούς προορισμούς όπως το νοσοκομείο, το πανεπιστήμιο και το παραλιακό μέτωπο κατά τους θερινούς μήνες. Η μετακίνηση με λεωφορείο αποτελεί ζωτικό κομμάτι για την καθημερινότητά της. 

Αυτός είναι και ο λόγος που επισκεπτόμαστε σήμερα τα αστικά και υπεραστικά ΚΤΕΛ της πόλης, λίγες μέρες μετά το συνέδριο των αστικών ΚΤΕΛ στη Λαμία. Τις επόμενες ημέρες ολοκληρώνεται η διαδικασία καταβολής αποζημίωσης, λόγω της αύξησης του ενεργειακού κόστους για όλα τα ΚΤΕΛ στη χώρα, ύψους 18,3 εκατ. ευρώ. 

Παράλληλα, προχωράμε στην ολοκλήρωση των διαδικασιών που σχετίζονται με την εφαρμογή του νέου νόμου για τις οδικές επιβατικές μεταφορές, ο οποίος θα ξεκλειδώσει τη δυνατότητα χρηματοδότησης ηλεκτρικών λεωφορείων συνολικού ύψους 100 εκατ. ευρώ σε όλη την επικράτεια, εκτός Αθήνας και Θεσσαλονίκης».

Κατά τη διάρκεια της επίσκεψης στο αστικό ΚΤΕΛ Πάτρας, η Υφυπουργός Μεταφορών, Χριστίνα Αλεξοπούλου, δήλωσε: 

«Υποστηρίζουμε την προοπτική προσαρμογής τους στις νέες τεχνολογίες με ανανέωση του στόλου με λεωφορεία νέας τεχνολογίας, φιλικά προς το περιβάλλον και το επιβατικό κοινό και στοχεύουμε στην αξιοποίηση ευρωπαϊκών πόρων για τη χρηματοδότηση της προμήθειας νέων ηλεκτροκίνητων οχημάτων». 

Στο πλαίσιο της επίσκεψης της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών στο υπεραστικό ΚΤΕΛ Αχαΐας, ο κ. Σταϊκούρας και η Υφυπουργός Μεταφορών ενημερώθηκαν από τη Διοίκηση για την πορεία ανανέωσης του στόλου λεωφορείων, με τα οποία η Πάτρα συνδέεται άμεσα και γρήγορα με όλη την Ελλάδα, καθώς και για την κατασκευή του νέου επιβατικού σταθμού εντός των πρώην Μύλων Αγίου Γεωργίου. 

Σχετικά, η κα Αλεξοπούλου τόνισε: 

«Πρόκειται για μια επένδυση που γίνεται αποκλειστικά με δαπάνες του υπεραστικού ΚΤΕΛ και περιλαμβάνει νέες υποδομές εξυπηρέτησης και φιλοξενίας επιβατών, αποθηκευτικούς χώρους, αλλά και υποδομές εμπορικού κέντρου με καταστήματα που θα τονώσουν την αγορά γύρω από το λιμάνι της Πάτρας».

Από την πλευρά του, ο Γενικός Γραμματέας Μεταφορών Γιάννης Ξιφαράς, δήλωσε:

«Η λειτουργία ενός ανεπτυγμένου συστήματος αστικών συγκοινωνιών είναι δείγμα πολιτισμού. Η περαιτέρω ανάπτυξή του σε πόλεις με χαρακτηριστικά όπως αυτά της Πάτρας, που βρισκόμαστε σήμερα, είναι απαραίτητη. Η μεταρρύθμιση που ξεκίνησε να υλοποιείται στις οδικές επιβατικές μεταφορές με την ψήφιση του σχετικού νομοσχεδίου τον περασμένο Σεπτέμβριο, μας δίνει τη δυνατότητα να αξιοποιήσουμε χρηματοδοτικά εργαλεία που θα ενισχύσουν σημαντικά αυτή την προσπάθεια».

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις