Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΣΙΝΕΜΑ

/

Αντίο στον τιμημένο με Όσκαρ, Αμερικανό ηθοποιό Άλαν Άρκιν που έφυγε από τη ζωή στα 89 του χρόνια

Αντίο στον τιμημένο με Όσκαρ, Αμερικανό ...

Είχε κερδίσει το Όσκαρ καλύτερου β' ανδρικού ρόλου για το ανεξάρτητο, βραβευμένο στο Σάντανς φιλμ «Little Miss Sunshine» -Ήταν εξαιρετικός και στην "Αβάνα" του Σίντνει Πόλακ το 1990

Θλίψη και συγκίνηση προξένησε η είδηση ότι πέθανε την περασμένη Πέμπτη 29 Ιουνίου 2023, στο Σαν Μάρκος της Καλιφόρνια, ο αγαπητός και τιμημένος με βραβείο Όσκαρ καλύτερου β’ ανδρικού ρόλου, Άλαν Άρκιν στα 89 του χρόνια.

Ο Άρκιν, από τους σημαντικούς Αμερικανούς ηθοποιούς, ο οποίος είχε & το δικό του αστέρι στη Λεωφόρο της Δόξας, βραβεύτηκε δικαίως με Όσκαρ για την εξαιρετική του ερμηνεία στην ανεξάρτητη ταινία «Little Miss Sunshine» των Βάλερι Φάρις, Τζόναθαν Ντέιτον στην απονομή του 2007, υποδυόμενος τον αλλοπρόσαλλο παππού μίας οικογένειας που ταξιδεύει με βαν στην Αμερική.

Η καριέρα του Άρκιν εκτεινόταν σε σχεδόν 7 δεκαετίες και είχε παίξει τόσο στο θέατρο όσο και στον κινηματογράφο, όπως έγραψε το flix.gr.

Η πιο τελευταία υποψηφιότητα του για βραβείο Όσκαρ (β’ ανδρικού) ήταν στην απονομή του 2013 για την ταινία σε σκηνοθεσία του Μπεν Άφλεκ «Επιχείρηση Argo», φιλμ που τιμήθηκε με το βραβείο Όσκαρ καλύτερης ταινίας της χρονιάς.

Οι γιοι του ηθοποιού, Άνταμ, Μάθιου και Άντονι ανέφεραν σε κοινή τους δήλωση τα εξής: «ο πατέρας μας ήταν μοναδικά ταλαντούχος κα μια δύναμη της φύσης, τόσο ως καλλιτέχνης όσο και ως άνθρωπος. Ένας στοργικός σύζυγος, πατέρας, παππούς και προπάππους, ο οποίος αγαπήθηκε και θα μας λείψει πολύ».

Ο Άλαν Άρκιν είχε προταθεί στα Όσκαρ και στο ξεκίνημα της καριέρας του. Πιο συγκεκριμένα η 1η φορά ήταν για α’ ανδρικό για το φιλμ «The Russians Are Coming, the Russians Are Coming -Έρχονται οι Ρώσοι» του Νόρμαν Τζούισον το 1967 και για το «The Heart Is a Lonely Hunter» του Ρόμπερτ Έλις Μίλερ το 1969, επίσης για α’ ανδρικό.

Είναι αξιοσημείωτο πως πιο πρόσφατα ο Άλαν Άρκιν έλαβε δύο συνεχόμενες υποψηφιότητες για βραβείο Primetime Emmy για καλύτερο Β’ Ανδρικό Ρόλο σε Κωμική Σειρά για την ερμηνεία του στη σειρά του Netflix «The Kominsky Method», στην οποία πρωταγωνίστησε μαζί με τον σταρ Μάικλ Ντάγκλας. Ο Άρκιν είχε λάβει 4 ακόμη υποψηφιότητες για βραβείο Emmy (σε διάφορες άλλες κατηγορίες) νωρίτερα στην καριέρα του.

Στο θέατρο έκανε το ντεμπούτο του το 1961 στο Μπρόντγουει στο μιούζικαλ με τίτλο «From the Second City" ενώ για την κωμωδία «Enter Laughing» το 1963 κέρδισε βραβείο Τόνι.

Ήταν γεννημένος στις 26 Μαρτίου 1934, στο Μπρούκλιν της Νέας Υόρκης. Στο θέατρο έκανε το σκηνοθετικό του ντεμπούτο με μια επιτυχία εκτός Μπρόντγουεϊ με τίτλο «Ε» (1966), στην οποία μάλιστα είχε εμφανιστεί, νεαρός τότε και άσημος ακόμα, ο ηθοποιός Ντάστιν Χόφμαν. Ο Άρκιν κέρδισε το βραβείο Drama Desk για τη σκηνοθεσία του στην παραγωγή εκτός Μπρόντγουεϊ με τίτλο «Little Murders» (1969) και ένα ακόμα βραβείο για το «The White House Murder Case» (1970).

Στο σινεμά παρότι ο Alan Arkin - Άλαν Άρκιν δεν έγινε ποτέ αυτό που λέμε σταρ, συνέχισε μέσα στα χρόνια να πραγματοποιεί ωραίες παρουσίες κάνοντας ενδιαφέροντες ρόλους όπως του αριστοκρατικού και ευγενούς ιδιοκτήτη καζίνο Τζόι Βόλπι στην «Αβάνα» του Σίντνει Πόλακ το 1990 πλάι στον Ρόμπερτ Ρέντφορντ και τη Λένα Όλιν.

Έπαιξε και σε πολλές άλλες ταινίες όπως τα «Περίμενε Μέχρι Να Νυχτώσει - Wait Until Dark» του Τέρενς Γιαγκ το 1967 πλάι στην σούπερ σταρ Όντρεϊ Χέπμπορν και τον Ρίτσαρντ Κρένα, στην αντιπολεμική σάτιρα «Catch 22» του Μάικ Νίκολς το 1970, «Οι Συμπέθεροι - The In-Laws» του Άρθουρ Χίλερ το 1979, «Ο Ψαλιδοχέρης» του Τιμ Μπάρτον, «Οικόπεδα με Θέα - Glengarry Glen Ross» του Τζέιμς Φόλει, «Gattaca» του Άντριου Νίκολ με τον Ίθαν Χωκ το 1997, «Μάρλεϊ, Ένας Μεγάλος Μπελάς» και άλλες όπως η πιο πρόσφατη κωμωδία παραγωγής 2017 σε σκηνοθεσία Zach Braff με τίτλο «Going in style» όπου συμπρωταγωνίστησε με τους Morgan Freeman και Michael Caine.

Τέλος να προσθέσουμε πως στις αρχές της δεκαετίας του 1980 έπαιξε σε 3 ταινίες που ήταν οικογενειακές υποθέσεις, σε σενάριο της συζύγου του, Μπάρμπαρα Ντάνα, και συμπρωταγωνιστή τον γιο του, Άνταμ Άρκιν.

Όπως τέλος έγραψε ο Γιάννης Ζουμπουλάκης στην εφημερίδα Τα Νέα, η δουλειά του Άλαν Άρκιν ήταν σημαντική και στη δεκαετία του 1990 αλλά μία νέα καριέρα φάνηκε να δημιουργείται γι’ αυτόν από το 2000 και μετά που επισφραγίστηκε και με το βραβείο Όσκαρ το 2007.

Επιμέλεια: Τ. ΜΑΡΤΑΤΟΣ

Στα νιάτα του στην ταινία "Έρχονται...

Στα νιάτα του στην ταινία "Έρχονται οι Ρώσοι" το 1966.

Με τον Μπεν Άφλεκ στην Οσκαρική ταινία &...

Με τον Μπεν Άφλεκ στην Οσκαρική ταινία "Επιχείρηση Argo" το 2012.

Με τον σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην "...

Με τον σταρ Ρόμπερτ Ρέντφορντ στην "Αβάνα" του Σίντνει Πόλακ το 1990.

"Little Miss Sunshine" το 2006...

"Little Miss Sunshine" το 2006, φιλμ για το οποίο κέρδισε το βραβείο Όσκαρ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture