Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί  να αναγεννήσει την Κεντροαριστερά 

Μόνο ο Αλέξης Τσίπρας μπορεί  να αναγενν...

Του Θέμη Μπάκα

Ήταν στις αρχές της δεκαετίας του 1990, όταν ο Κώστας  Λαλιώτης είχε δηλώσει με έμφαση: «Το 2000 θα είμαι 49 χρόνων». Με άλλα λόγια, διεμήνυσε τότε ότι θα υπερφαλάγγιζε με το όπλο της ηλικίας του τους «δελφίνους» του ΠΑΣΟΚ. 

Όνειρο ήταν για τον ίδιο και πάει. Προτού πριν έρθει το 2000, φάνηκε ότι δεν του βγαίνει. Δεν του βγήκε ούτε το ενδεχόμενο να προωθήσει στην ηγεσία του ΠΑΣΟΚ τον Ευάγγελο Βενιζέλο και να είναι αυτός, πανίσχυρος, δεύτερος. Του έμεινε μόνο η…. δόξα ότι έπαιξε κεντρικό ρόλο στην επιστροφή του Ανδρέα Παπανδρέου, το 1993, στην πρωθυπουργία.

Ουδείς αμφισβήτησε ποτέ το επικοινωνιακό χάρισμα, το πολιτικό ένστικτο και τις δυνατότητες του Κώστα Λαλιώτη, που είναι πια, εδώ και χρόνια, εκτός πολιτικής και χωρίς κανένα κομματικό αξίωμα ή ρόλο. 

Επομένως, και στην περίπτωση του, αποδείχθηκε ότι η έπαρση και η αλαζονεία είναι οι χειρότεροι σύμβουλοι. Σε παρασύρουν σε σημείο που υπερεκτιμάς τον εαυτό σου, αγνοείς την πραγματικότητα. Και στο τέλος, βυθίζεσαι, εξαφανίζεσαι.

Ο Αλέξης Τσίπρας σήμερα είναι, 49 ετών, όσο ήταν ο Κώστας Λαλιώτης το 2000,  έχοντας ήδη αναδειχθεί πρωθυπουργός - ο νεότερος στην ιστορία της χώρας- και έχοντας διαγράψει μια εντυπωσιακή πολιτική διαδρομή, με σημείο αναφοράς την εκτόξευση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ. Τον πήρε από το 4,6% και τον έκανε κυβέρνηση, κόμμα εξουσίας.

Αναλαμβάνοντας με παρρησία την ευθύνη του για τις βαριές εκλογικές ήττες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, παραμέρισε από την προεδρία του, σε μια ισχυρή απόδειξη πολιτικής αξιοπρέπειας.
Έχοντας πλέον μια επαρκή και αξιοζήλευτη για την ηλικία του εμπειρία, ο Αλέξης Τσίπρας συνειδητοποίησε ότι σ’ αυτόν το ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ δεν έχει πλέον τίποτα άλλο να προσφέρει. Ό, τι είχε να δώσει, το έδωσε.
 
Ως εκ τούτου, χωρίς ίχνος βερμπαλισμού, χωρίς να οριοθετήσει στόχους υποκινούμενος από μια αναπόφευκτη ματαιοδοξία - όπως έκανε ο Κώστας Λαλιώτης, ο Αλέξης Τσίπρας με την αποχώρηση του έδωσε σε όλες και όλους μας ένα σπάνιο μάθημα ήθους και ταυτόχρονα ένα πολύ σημαντικό μήνυμα: η πολιτική, όπως και η ζωή της οποίας είναι αναπόσπαστο μέρος, κάνει τους κύκλους της.

Ο κύκλος του Αλέξη Τσίπρα στο σημερινό, ως έχει, ΣΥΡΙΖΑ- ΠΣ έκλεισε. Ο κύκλος του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, ως έχει, έκλεισε από κόμμα που διεκδικεί την εξουσία αν δεν προβεί άμεσα στις αλλαγές που υπέδειξε ο Αλέξης Τσίπρας.

Διδασκόμαστε από τα λάθη μας και προχωράμε μπροστά.
Ο Αλέξης Τσίπρας δεν μάς υπενθύμισε την ηλικία του, δεν περιαυτολόγησε.  Όμως, καθώς παραμένει ένα ανεκτίμητο, σημαντικό, πολιτικό κεφάλαιο, η προτροπή του να αλλάξει ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ πρέπει να εισακουστεί από όλες και όλους, ώστε να γίνει πράξη.

Επιπλέον, ας συνειδητοποιήσουμε ότι ο Αλέξης Τσίπρας είναι ο μοναδικός που έχει την ικανότητα να ανασυνθέσει, να ανασυγκροτήσει κι εν τέλει να αναγεννήσει τον ευρύτερο χώρο της Κεντροαριστεράς.

Και θα το πράξει, όταν οι συνθήκες ωριμάσουν και το εκκρεμές της πολιτικής, που τώρα έχει πάει σχεδόν τελείως στα Δεξιά, νιώσει την ανάγκη να ταλαντευθεί προς τα Κεντροαριστερά. Κι αυτή η στιγμή, δεν θα αργήσει να έρθει…

ΣΣ: Ο Θέμης Μπάκας ήταν υποψήφιος βουλευτής Αχαΐας του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις