Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ζωντανό ψάρι στο τηγάνι- «Πρωτάκουστο», λέει ο Γιάννης Κλαδάς, καθηγητής Ιχθυολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών

Ζωντανό ψάρι στο τηγάνι- «Πρωτάκουστο», ...

Για το πρωτοφανές περιστατικό έγινε καταγγελία από πολίτη στο Α.Τ. Καρπάθου και σχηματίστηκε δικογραφία για βασανισμό ζώου

Σάλο έχει προκαλέσει βίντεο που κάνει το γύρο των ΜΜΕ και δείχνει ψάρια να τηγανίζονται ζωντανά σε ταβέρνα στην Κάρπαθο.
Για το πρωτοφανές περιστατικό έγινε καταγγελία από πολίτη στο Α.Τ. Καρπάθου και σχηματίστηκε δικογραφία για βασανισμό ζώου.
Ο Γιάννης Κλαδάς, καθηγητής Ιχθυολογίας- Υδροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Πατρών χαρακτηρίζει το γεγονός πρωτάκουστο αλλά και ανεξήγητο.

Όπως εξηγεί «υπάρχει μια πολύ παλιά και ασφαλής λύση για έναν ανώδυνο θάνατο: να βουτήξουμε τα ψάρια που μόλις έχουν αλιευτεί σε παγωμένο νερό. Αυτός είναι ο μόνος ενδεδειγμένος τρόπος για να αναισθητοποιηθούν. Επίσης, γνωρίζουμε πως το άμεσο πάγωμα δεν τα αφήνει να στρεσάρονται και άρα να αλλάζουν και χρώμα. Στο φαγκρί για παράδειγμα, το καλό χρώμα είναι πολύ σημαντικό δείγμα φρεσκάδας και ποιότητας. Υπάρχουν σημάδια που δείχνουν το στρες των ψαριών και έχουν να κάνουν με το χρώμα, την εμφάνιση και τα υγρά (ορμόνες) που εκκρίνουν. Όσο για τα ζωντανά ψάρια στο τηγάνι, ποια είναι η γεύση τους ή τι τοξίνες μπορεί να έχουν εκκρίνει, αμφιβάλλω αν θα υπάρχουν καν επιστημονικά δεδομένα».
Ο κ. Κλαδάς θεωρεί πως δεν είναι σωστό να μαγειρεύονται ζωντανά (συνήθως βράζονται) ούτε και τα οστρακοειδή. «Υπάρχουν συνταγές μαγειρικής που λένε πως τα μπλε καβούρια για παράδειγμα ή οι αστακοί πρέπει να μπουν ζωντανά σε βραστό νερό για να είναι νόστιμα, αλλά αυτό αγνοεί μια σημαντική παράμετρο: έχουμε να κάνουμε με έμβια όντα».

πηγη: kathimerini.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις