Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Στερεοτυπάκια ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΕΣ

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Μαρίνα: Στερέψαμε από τίτλους»

«Μαρίνα: Στερέψαμε από τίτλους»

Toυ Θάνου Δούρου

Τα τελευταία δημοσιεύματα για τη μαρίνα αναδεικνύουν ξανά το θέμα 

Ήρθε εκ νέου στη δημοσιότητα, τις τελευταίες μέρες, το ζήτημα της μαρίνας της πόλης μας. Η Πάτρα φαίνεται πως ξυπνά από το λήθαργο.

Εν προκειμένω, ομάδα πολιτών δημοσίευσε ανοιχτή επιστολή διαμαρτυρίας προς τον Δήμο για την κακή σημερική κατάσταση της μαρίνας. Η δημοτική αρχή, κατά την προσφιλή της τακτική και μόνιμα απολογούμενη, αντέδρασε με πολεμική ανακοίνωση, χωρίς ωστόσο να δίνει απαντήσεις στα καυτά ερωτήματα. Προσφιλής τακτική, γιατί αυτά τα τρεισήμισι χρόνια στην αντιπολίτευση με το σπιράλ κουραστήκαμε να ακούμε τέτοιες (μη) απαντήσεις στην πλειονότητα των ερωτημάτων που θέταμε για οποιοδήποτε θέμα απασχολεί την πόλη.

Η επιστολή που δόθηκε στη δημοσιότητα μας βρίσκει καταρχήν σύμφωνους. Συμπληρωματικά και μετά από μια διαδικτυακή συζήτηση -με εξαιρετικό πάνελ ομιλητών, η οποία καταλήγει σε συγκεκριμένες προτάσεις- συνεχή αρθρογραφία επί του θέματος, πολλαπλές επιτόπιες επισκέψεις, αναρίθμητες ανακοινώσεις και πολλά ερωτήματα στο δημοτικό συμβούλιο, πιστεύω πως η παράταξη που δικαιούται να μιλάει για τη μαρίνα είναι το σπιράλ. Ο δε υπογράφων καταπιάστηκε από την αρχή της θητείας του έως και σήμερα με το συγκεκριμένο ζήτημα και συνολικά με το θαλάσσιο μέτωπο, ίσως περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο και όχι τυχαία. Η σχέση της πόλης με τη θάλασσα είναι ιστορικά τόσο άρρηκτα συνδεδεμένη που είναι αδύνατο να μην επανασυνδεθεί, ενώ οι καλές πρακτικές ελληνικών πόλεων οι οποίες αξιοποίησαν τον παραθαλάσσιο χαρακτήρα τους και «απογειώθηκαν», διαδέχονται η μια την άλλη.

Πάγια άποψη μου επίσης είναι πως ο Δήμος Πατρέων οφείλει πρωτίστως να διαφυλάξει, να συντηρήσει και να αναβαθμίσει την υπάρχουσα περιουσία και τις υποδομές του, προτού προβεί σε οποιοδήποτε νέο έργο. Μια τέτοια περίπτωση είναι η μαρίνα της Πάτρας. Η απαξιωμένη, ασυντήρητη, αφιλόξενη μαρίνα, που δυσφημεί σήμερα την πόλη μας, μπορεί με σωστή διαχείριση να αποτελέσει τόπο αναψυχής για τους ντόπιους, πόλο έλξης επισκεπτών και να φέρει έσοδα στο δήμο, τα οποία να χρησιμοποιηθούν επ’ ωφελεία των πολιτών. Το σημαντικότερο είναι ότι μια σύγχρονη μαρίνα έχει αποδειχτεί πως δύναται να δημιουργήσει εκατοντάδες- αν όχι χιλιάδες- νέες δουλειές για τους πατρινούς -οι οποίοι σήμερα αναζητούν αλλού την εργασιακή τους «τύχη»- αποτελώντας έναν ακόμα πυλώνα της τοπικής οικονομίας που τόσο έχει ανάγκη η πόλη μας. 

Τι έχει κάνει λοιπόν η δημοτική αρχή για την συντήρηση και την αποκατάσταση των ζημιών από την κακοκαιρία του 11-12/2021; Που βρισκόμαστε σε σχέση με την ολική μελέτη και τον χαρακτηρισμό της μαρίνας σε τουριστικό λιμένα, από αλιευτικό καταφύγιο που είναι σήμερα; Γιατί δεν αποκαθίστανται οι πλωτοί βραχίονες ούτως ώστε να δύνανται να ελλιμενιστούν περισσότερα σκάφη; Αυτά και πολλά παρόμοια είναι τα ερωτήματα που έχουν τεθεί τα τελευταία χρόνια και παραμένουν αναπάντητα και, εν τέλει, χωρίς πράξεις να τα συνοδεύουν. Το θλιβερό αποτέλεσμα άλλωστε είναι ορατό.

Τον ερχόμενο Οκτώβριο οι Πατρινοί καλούνται να αποφασίσουν ποια πόλη θέλουν αύριο για εκείνους και τα παιδιά τους. Το σπιράλ προτείνει την ανοιχτή, φιλόξενη, καθαρή πόλη στην οποία περήφανα θα ζούμε με τις οικογένειες μας, θα εργαζόμαστε, θα καλούμε και άλλους να έρθουν. Μια νέα σύγχρονη μαρίνα έχει κυρίαρχη θέση στο δικό μας όραμα για την Πάτρα.

Θάνος Δούρος, Δημοτικός Σύμβουλος δημοτικής παράταξης «σπιράλ»

ΥΓ. Ακολουθεί αναλυτική λίστα με τα δημοσιεύματα του σπιράλ για τη μαρίνα. Όσα ως τώρα γράφτηκαν ή ακούστηκαν αξίζει να διαβαστούν, καθότι είναι διαφωτιστικά και επιμορφωτικά:

3/5/2020
Ερωτήματα του #σπιράλ για τη Μαρίνα - «Ας μην πάει χαμένη μία ακόμα ευκαιρία για την Πάτρα» - του Θάνου Δούρου, δημοτικού συμβούλου με το #σπιράλ: 

https://spiralpatras.gr/erotimata-toy-spiral-gia-ti-marina/

16/5/2021
«Τι Μαρίνα χρειάζεται η Πάτρα;» και άλλα σχετικά ερωτήματα - Μια ακόμα ανοικτή διαδικτυακή συζήτηση από το #σπιράλ:

https://www.youtube.com/watch?v=NCuc5S1vVYw

18/5/2021
Δημόσια παρέμβαση του Θάνου Δούρου στο Ionian Channel, καλεσμένου της Λίνας Μπάστα στην εκπομπή Metropolis, με θέμα τη Μαρίνα: 

https://ioniantv.gr/metropolis-17-05-2021/

7/10/2021

«Αδιαφορία και αδράνεια της δημοτικής αρχής στη Μαρίνα» - Το #σπιράλ ζητά άμεση παρέμβαση, με αφορμή το «Crazy Sea»:

https://spiralpatras.gr/adiaforia-kai-adraneia-tis-dimotikis-archis-sti-marina/

23/5/2022
#σπιράλ: Προβληματισμός και ανησυχία για τη Μαρίνα - Καλούμε τη δημοτική αρχή να προβεί, άμεσα, σε αποκατάσταση των ζημιών:

https://spiralpatras.gr/spiral-provlimatismos-kai-anisychia-gia-ti-marina/

31/7/2022:
Μαρίνα Πάτρας: Ιδεοληψία, κρατισμός και αναίτιες καθυστερήσεις - του Θάνου Δούρου, δημοτικού συμβούλου με το #σπιράλ: 

https://spiralpatras.gr/marina-patras-ideolipsia-kratismos-kai-anaities-kathysteriseis/

7/9/2022
#σπιράλ: Ευάλωτη η Μαρίνα σε πιθανή κακοκαιρία - Κωνσταντίνος Δούβρης: Ο καιρός δεν περιμένει ούτε αδειοδότηση, ούτε το εισερχόμενο έμβασμα:

https://spiralpatras.gr/spiral-eyaloti-i-marina-se-pithani-kakokairia/

31/10/2022
Θάνος Δούρος - δημοτικός δύμβουλος με το σπιράλ: Εκ νέου προβληματισμοί για το θαλάσσιο μέτωπο - Πότε επιτέλους θα λάβει δράση η Δημοτική Αρχή για αυτό το σπουδαίο έργο για την πόλη;

https://spiralpatras.gr/thanos-doyros-ek-neoy-provlimatismoi-gia-to-thalassio-metopo/

12/12/2022
Εισήγηση του Θάνου Δούρου στο Δημοτικό Συμβούλιο για το θαλάσσιο μέτωπο με αναφορές στη Μαρίνα: 

https://spiralpatras.gr/i-eisigisi-toy-thanoy-doyroy-gia-to-thalassio-metopo-tis-patras/

2/2/2023
Συνέντευξη του υποψηφίου δημάρχου Πέτρου Ψωμά στη Μαρίνα της Πάτρας - Κριτική και προτάσεις του σπιράλ για τη Μαρίνα, το θαλάσσιο μέτωπο, τα δημοτικά έργα:

https://spiralpatras.gr/synenteyxi-toy-ypopsifioy-dimarchoy-petroy-psoma-sti-marina-tis-patras/

ΕΚΛΟΓΕΣ 2023

Οδηγός Εκλογών για την αναμέτρηση της 25ης Ιουνίου: Πώς ψηφίζω - Όλα όσα πρέπει να γνωρίζετε

Εκλογές 2023: Όλες οι ειδήσεις για την νέα εκλογική αναμέτρηση, τα κόμματα, τις δημοσκοπήσεις, τα αποτελέσματα των πρώτων εκλογών και τα exit polls

Αποτελέσματα εκλογών: ΔΕΙΤΕ LIVE τη μετάδοση μέσα από το διαδραστικό χάρτη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.