Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Μακελειό στο Βελιγράδι: Δεν θα ασκηθεί ποινική δίωξη στον 13χρονο δράστη

Μακελειό στο Βελιγράδι: Δεν θα ασκηθεί π...

"Πονοκέφαλος" στη Σερβία οι άδειες οπλοφορίας

Συγκλονισμένη παραμένει η Σερβία, όπου από αύριο θα ξεκινήσει τριήμερο εθνικό πένθος μετά από το μακελειό με 9 νεκρούς που σημειώθηκε χθες,Τετάρτη στο Βελιγράδι, με δράστη έναν 13χρονο μαθητή και η παγκόσμια κοινή παρακολουθεί "παγωμένη" όσα νεότερα έρχονται στο φως της δημοσιότητας.

Μαθητές από άλλα σχολεία του Βελιγραδίου προσέρχονται οργανωμένα από νωρίς σήμερα το πρωί και εναποθέτουν λουλούδια ή ανάβουν ένα κερί μπροστά από την είσοδο του σχολείου στην μνήμη των αθώων θυμάτων. Συγκινητική ήταν η στιγμή όταν προσήλθαν οι συμμαθητές των παιδιών που σκοτώθηκαν, της 7ης τάξης, μαζί με τους δασκάλους, όπου βαθιά συντετριμμένοι τήρησαν ενός λεπτού σιγή και κατέθεσαν λουλούδια και άναψαν κεριά.

Στην κλινική έκτακτων περιστατικών στο Βελιγράδι νοσηλεύονται στην εντατική τρεις μαθητές που φέρουν σοβαρά τραύματα και η δασκάλα της Ιστορίας που επίσης τραυματίστηκε. Όπως ανακοινώθηκε η κατάσταση τους είναι σταθερή αλλά κρίσιμη.

Τι θα συμβεί στον 13χρονο δράστη
Ο ύποπτος, ο οποίος οδηγήθηκε σε ψυχιατρική κλινική δεν θα θεωρηθεί ποινικά υπεύθυνος και δεν θα του ασκηθεί ποινική δίωξη, καθώς δεν έχει συμπληρώσει το 14ο έτος της ηλικίας του, ανέφερε σε ανακοίνωσή της η Ανώτατη Εισαγγελία στο Βελιγράδι.

Αντίθετα, ποινική δίωξη ασκήθηκε στον πατέρα του, ο οποίος και προφυλακίστηκε, καθώς ήταν ο ίδιος ο κάτοχος όλων των όπλων που χρησιμοποίησε ο νεαρός δράστης.

Το γραφείο του εισαγγελέα, όπως αναφέρει το CNN, είπε ότι αυτό ευθυγραμμίζεται με τη σερβική νομοθεσία. Πρόσθεσε ότι ο πατέρας του αγοριού έλαβε διαταγή κράτησης έως και 48 ωρών ως "ύποπτος για διάπραξη του ποινικού αδικήματος των Σοβαρών Αδικημάτων κατά της Γενικής Ασφάλειας".

Παραμένει βέβαια ασαφές ποιες περαιτέρω ενέργειες θα ληφθούν κατά του υπόπτου. Οι δικηγόροι του Εκπαιδευτικού Συνδικάτου του Βελιγραδίου, Aleksandra Bevenja και Vladimir Božić, είπαν στη θυγατρική του CNN, N1 ότι μαθητές δημοτικού σχολείου δεν αποβάλλονται ακόμη και για μια "σοβαρή παραβίαση" στη Σερβία.

Μολονότι τα κίνητρα της επίθεσης παραμένουν άγνωστα, γεγονός είναι, σύμφωνα με επίσημα στοιχεία, ότι ο δράστης άλλαξε πρόσφατα τμήμα με αίτημα του ιδίου, αλλά δεν μπόρεσε να προσαρμοστεί στο νέο περιβάλλον και δεν είχε συνάψει φιλικές σχέσεις με συμμαθητές του. Ο πρόεδρος της Σερβίας αποκάλυψε επίσης σε συνέντευξη Τύπου ότι, αν και αριστούχος, δεχόταν συνεχώς πιέσεις από τους γονείς του για τους βαθμούς.

Η σερβική κοινή γνώμη απαιτεί από την κυβέρνηση και τις αρχές να ληφθούν μέτρα για να μην επαναληφθούν τέτοια τραγικά γεγονότα και να προστατευτούν τα παιδιά στα σχολεία.

Επίσης ζητείται να ληφθούν μέτρα κατά της οπλοφορίας. Στη Σερβία των 7 εκατομμυρίων κατοίκων σήμερα βρίσκονται σε ισχύ 750.000 άδειες οπλοφορίας, υπολογίζεται ωστόσο ότι το 30% του πληθυσμού έχει κάποιο πυροβόλο όπλο στο σπίτι νόμιμα ή παράνομα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις