Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΘΕΑΤΡΟ

/

Πάτρα: Το Σάββατο 29/4 κάνει πρεμιέρα η νέα παράσταση του ΔΗΠΕΘΕ, «Του Κουτρούλη ο Γάμος»

Πάτρα: Το Σάββατο 29/4 κάνει πρεμιέρα η ...

Στις 21.00 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων από το σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ, Άρμα Θέσπιδος - Η παράσταση είναι ένα «ηλεκτρικό τσίρκο», αναφέρει ο σκηνοθέτης της, Χρήστος Στρέπκος

Το γνωστό από παλαιότερα ανεβάσματα του και δημοφιλές έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος» επέλεξε ως τη νέα του θεατρική παραγωγή, το αποκαλούμενο ευέλικτο σχήμα του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, Άρμα Θέσπιδος.

Η πρεμιέρα της παράστασης έχει οριστεί για αυτό το Σάββατο 29 Απριλίου 2023 στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων που μετά από αρκετό καιρό (λόγω και της κατάληψης στο πλαίσιο των κινητοποιήσεων των καλλιτεχνών) υποδέχεται ξανά μία θεατρική παράσταση.

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση του ΔΗΠΕΘΕ Πάτρας, το Άρμα Θέσπιδος συνεχίζει για όγδοη (8η) χρονιά την πολιτιστική του διαδρομή στην Πάτρα και την ευρύτερη περιοχή της Νοτιοδυτικής Ελλάδας.

Ο επιτυχημένος θεσμός του ΔΗ.ΠΕ.ΘΕ. Πάτρας άφησε το θεατρικό του στίγμα «εκτός σκηνής» δίνοντας παραστάσεις υψηλού επιπέδου σε μη θεατρικούς χώρους.

Φέτος με το έργο του Αλέξανδρου Ρίζου Ραγκαβή «Του Κουτρούλη ο Γάμος» που θεωρείται σταθμός στην ιστορία του νεοελληνικού θεάτρου, γραμμένο αριστοτεχνικά κατά τα πρότυπα των Αριστοφανικών κωμωδιών, το Άρμα Θέσπιδος προγραμματίζει την καλοκαιρινή του περιοδεία.

Η πρεμιέρα θα πραγματοποιηθεί το Σάββατο 29 Απριλίου 2023, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων στις 21:00. Η παράσταση ανεβαίνει σε σκηνοθεσία του Χρήστου Στρέπκου και θα ακολουθήσουν παραστάσεις εκτός σκηνής σε συνεργασία με την ΠΕΔΕ και τον Δήμο Πατρέων.

Ταυτότητα παράστασης:

Σκηνοθεσία-Διασκευή: Χρήστος Στρέπκος

Σκηνικά-Κοστούμια: Κέννυ ΜακΛέλλαν

Μουσική: Βασίλης Τζιατζιάς

Σχεδιασμός φωτισμών: Λουκάς Θάνος

Βοηθός σκηνοθέτη : Κωνσταντίνα Βασιλοπούλου

Φωτογράφιση: Βασίλης Ζαβέρδας

Βινεοσκόπηση: Κωνσταντίνος Λιόπετας

Μακιγιάζ: Ίνα Τσέλιου

Παίζουν οι ηθοποιοί:

Βασίλης Κόκκαλης, Αφροδίτη Βραχοπούλου, Αλέξανδρος Τσίτσος, Βασίλης Τσόρλαλης, Θάνος Δημόπουλος.

Υπόθεση:

Ο πάμπλουτος άλλα ταπεινής καταγωγής Εμμανουήλ Κουτρούλης, ράφτης από την Σύρα, καταφθάνει στην Αθήνα συνοδευόμενος από τον υπηρέτη του Στροβίλη, αποφασισμένος να ζητήσει σε γάμο την πανέμορφη, φιλόδοξη και κατά πολύ νεότερή του Ανθούσα. Η Ανθούσα που έχει, κρυφά από τον πατέρα της δεσμό με τον νεαρό κομψευόμενο Ξανθούλη, θέλοντας να αποφύγει αυτό τον αταίριαστο γάμο θέτει έναν όρο που είναι αδύνατον να πραγματοποιηθεί. Θα παντρευτεί τον Κουτρούλη, μόνο αν αφήσει τη ραπτική και γίνει Υπουργός… Ο ανταγωνισμός των τότε Μεγάλων Δυνάμεων, η προθυμία συναλλαγής ορισμένων εκδοτών, η ευκολία με την οποία διάφοροι τοπικοί κομματάρχες, αλλάζουν στρατόπεδο, η ματαιοδοξία κάποιων καλλιτεχνών που σπεύδουν να υμνήσουν το νέο αστέρι της πολιτικής, οι εκβιασμοί, τα σκάνδαλα και φυσικά η ευπιστία του μέσου νεοέλληνα ψηφοφόρου, θα κάνουν το θαύμα τους …

Παραστάσεις 29 Απριλίου στις 21:00 και 30 Απριλίου στις 20:00, στο Δημοτικό Θέατρο Απόλλων.

Τιμές εισιτηρίων : Γενική είσοδος 10 ευρώ. ΑΜΕΑ και συνοδοί 5 ευρώ.

Προπώληση στο ταμείο του θεάτρου Απόλλων- τηλ.: 2610 273613 και

www.ticketservices.gr: τηλεφωνικά: 210 7234567

online: https://www.ticketservices.gr/event/tou-koutrouli-o-gamos-theatro-apollon/?lang=el

Βιβλιοπωλείο Ροδόπουλος: Κορίνθου 274, Πάτρα

Σημείωμα προέδρου Δ.Σ. Πέτρου Βάη

ΑΡΜΑ ΘΕΣΠΙΔΟΣ 2015-2023, στον όγδοο χρόνο λειτουργίας του και έτοιμο να ξεπεράσει τις 700 παραστάσεις. Ο σκοπός του δεν ήταν απλώς οι θεατρικές περιοδείες σε όλη την Πάτρα και στη Δυτική Ελλάδα. Το Άρμα Θέσπιδος ήταν συνειδητή επιλογή, ήταν πολιτική πράξη. Η δημιουργία του στηρίζεται σε διαλεκτική φιλοσοφική αντίληψη για την κοινωνία. Απευθύνεται στις πιο αδικημένες κοινωνικές ομάδες. Στον εργαζόμενο της γειτονιάς στην πόλη, στο χωριό, στα σχολεία και τα ιδρύματα, σε όσους ξεχνά η ταξική πολιτική, σ’ αυτούς που έχουν ανάγκη από στήριξη και ηθικό. Στηρίζεται στην αντίληψη ότι το θέατρο ψυχαγωγεί, καλλιεργεί, αποκαλύπτει και έτσι γίνεται χρήσιμο στον άνθρωπο που αγωνίζεται για τη θέση του στην κοινωνία.

Η συνέχιση της ύπαρξής του είναι πολιτική επιλογή, είναι τοποθέτηση σε μια κοινωνική όχθη. Η φετινή μας παράσταση, Του Κουτρούλη ο γάμος, διδάσκει, σε μια εποχήπαραπληροφόρησης και καταγγέλλει τη διαχρονική ελληνική πολιτική διαφθορά, τη διαπλοκή και αναξιοκρατία. Η αριστοφανική σάτιρα είναι παρούσα στο έργο και οι καταστάσεις επίκαιρες, που θέλουν ανατροπή.

Σημείωμα σκηνοθέτη Χρήστου Στρέπκου

Ο Κουτρούλης για χάρη του έρωτα πρέπει να γίνει υπουργός και, για το «υπουργιλίκι», πρέπει να υποστεί τόσους συμβιβασμούς που, όχι μόνο τον έρωτα θα χάσει, αλλά θα κινδυνέψει και η ελευθερία του. Η παράσταση μας είναι ένα «ηλεκτρικό τσίρκο»∙ οι ηθοποιοί, στην κυριολεξία, σαν «ακροβάτες» της δράσης, σκαρφαλώνουν, χοροπηδούν, κυλιούνται και παλεύουν σε κάθε συμβάν του έργου. Η κωμωδία του Ραγκαβή Του Κουτρούλη ο γάμος (1845), όπου ρομαντισμός του έρωτα μπλέκει με το θέατρο παραλόγου των εκλογών, κρίναμε πως, παραμονές εκλογών στη χώρα μας, αποτελεί ιδανική επιλογή για το «Άρμα Θέσπιδος», το οποίο  φέτος κλείνει οχτώ χρόνια παρουσίας στις γειτονιές της Πάτρας και της Δυτικής Ελλάδας. Του Κουτρούλη ο γάμος είναι μια εξωστρεφής κωμωδία, όπως και το πρώτο  έργο που παρουσίασε το «Άρμα Θέσπιδος», το οποίο μου είχε προτείνει ο εμπνευστής αυτού του θεατρικού σχήματος και δάσκαλος μου, ο Κώστας Καζάκος. Του αφιερώνουμε με όλη μας την αγάπη αυτή την παράσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Culture