Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Περιβαλλοντική ομάδα «Θεμελίου»

Περιβαλλοντική ομάδα «Θεμελίου»
Άρτεμις Μπαρδούτσου

της Αρτέμιδος Μπαρδούτσου

Το νεοσύστατο Ιδιωτικό Λύκειο Θεμέλιο, τον πρώτο χρόνο λειτουργίας του, επένδυσε πρωτίστως στη διαμόρφωση ολοκληρωμένων προσωπικοτήτων, συνειδητοποιημένων πολιτών. Σ’ αυτό το πλαίσιο εκπονήθηκαν εκπαιδευτικά προγράμματα, όπως αυτό της Περιβαλλοντικής Αγωγής.

Υλοποιήθηκε μία αλυσίδα ενεργειών, με βάση την επιλογή της θεματικής ενότητας «Ενεργειακή κρίση-στροφή στις ΑΠΕ», που στόχευαν στην αναγνώριση και αποδοχή του προβλήματος της κλιματικής αλλαγής από τους μαθητές και την ενεργοποίησή τους στην κατεύθυνση της εύρεσης λύσεων. Συστάθηκαν ανομοιογενείς ομάδες εργασίας, καθώς άδηλη λειτουργία του προγράμματος ήταν η βελτίωση των σχέσεων μεταξύ των μαθητών, μέσω της ενίσχυσης της επικοινωνίας και της αλληλεπίδρασης.Πραγματοποιήθηκαν διδακτικές-εκπαιδευτικές επισκέψεις με την πρώτη εξ αυτών να λαμβάνει χώρα στο χωριό Πιτίτσα, όπου η ομάδα της Περιβαλλοντικής, φιλοξενήθηκε στο παλιό δημοτικό σχολείο της περιοχής.

Υπό το βλέμμα των ανεμογεννητριών, που δεσπόζουν στο «Αιολικό Πάρκο Παναχαϊκού», οι μαθητέςενημερώθηκαν από τον διευθυντή του πάρκου, για τον τρόποεγκατάστασης των ανεμογεννητριών, τη λειτουργία τους, τη συντήρησης τους και φυσικά την προσφορά τους στην παροχή ανανεώσιμης ενέργειας. Έπειτα παρουσίασαν τις εργασίες τους, που πλαισιώνονταν από ανάλογες κατασκευές.Επόμενος «σταθμός»του προγράμματος ήταν το «Κέντρο Εκπαίδευσης για το Περιβάλλον και την Αειφορία», Καλαμάτας.

Μέσω βιωματικής επιμόρφωσης, από τους υπεύθυνους του κέντρου, γνώρισαν το συγκρότημα βιοκλιματικών κατοικιών. Τους παραχωρήθηκε εκπαιδευτικό και ενημερωτικό υλικό.Με πνεύμα συνεργασίας και τη χαρά της δημιουργίας, ξεπερνώντας σκοπέλους που εμφανίστηκαν, δημιούργησαν οι μαθητές με τη συμβολή των εκπαιδευτικών τους, την αφίσα με τίτλο «Πράσινη Σπαζοκεφαλιά», με την οποία έλαβανμέρος στην Ημερίδα που διοργανώθηκε από το ΓΕΛ Ρίου με τίτλο «Κλιματική Αλλαγή και Ακραία Καιρικά Φαινόμενα». Ο «αγώνας»τους δικαιώθηκε καθώς απέσπασαν θετικές κριτικές.Η ολοκλήρωση του προγράμματος έγινε στο Έλος Αγυιάς, σ’ έναν παράκτιο υγροβιότοπο, με εξαιρετικά είδη χλωρίδας και πανίδας, μέσα στον αστικό ιστό.

Η ξεναγός τους ενημέρωσε για τη συμβολή του στη διαμόρφωση του μικροκλίματος της περιοχής. Το γενικό κλίμα των βάλτων είναι υγρό και σε συνδυασμό με το ύψος τους, επιτρέπουν στις θερμοκρασίες να είναι σταθερές καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους. Αυτό έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της ενεργειακής κατανάλωσης που συνεισφέρει στην αντιμετώπιση της κλιματικής αλλαγής. Συνθήκη αναγκαία προκειμένου να αντιμετωπιστεί η υφιστάμενη ενεργειακή κρίση.Οι εκπαιδευτικοί και οι μαθητές ανανέωσαν το ραντεβού τους για τη νέα σχολική χρονιά, ευελπιστώντας πως η ομάδα θα μεγαλώσει.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις