Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Bασίλης Αϊβαλής: Η Πάτρα έχει μια τελευταία μεγάλη ευκαιρία να αλλάξει τον τρόπο που διαχειρίζεται τα απορρίμματά της

Bασίλης Αϊβαλής: Η Πάτρα έχει μια τελευτ...

Εμείς ως ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ δεν θα την αφήσουμε να πάει χαμένη!

Τις θέσεις της παράταξής του "Πάτρα, Σπουδαία και Πάλι" για τη διαχείριση των απορριμμάτων της Πάτρας  έκανε γνωστές ο υποψήφιος Δήμαρχος Πατρέων Βασίλης Αϊβαλής.

Σε ανακοίνωση της παράταξης αναφέρονται τα εξής:

"Το 2015 άλλαξε ριζικά η πολιτική που όφειλαν να εφαρμόζουν οι Δήμοι της χώρας στη διαχείριση των στερεών αποβλήτων, καθώς υποχρεώθηκαν να εκπονήσουν δικά τους τοπικά σχέδια διαχείρισης των απορριμμάτων τους, να αναπτύξουν μέτρα και υποδομές με χρηματοδότηση 100% από το κράτος και να ακολουθήσουν νέους κανόνες κυκλικής οικονομίας, ανακύκλωσης και επανάχρησης.

Το 2020 στην ίδια κατεύθυνση πολιτικής οι Δήμοι θα έπρεπε να εξασφαλίσουν νέα χρηματοδότηση, πάλι με ευρωπαϊκούς και κρατικούς πόρους εξασφαλισμένους και να σχεδιάσουν την επίτευξη ακόμα πιο απαιτητικών στόχων ώστε να θάβουν λιγότερο και να ανακυκλώνουν περισσότερο άρα και να πληρώνουν λιγότερο οι Δημότες.

Η Δημοτική Αρχή της πόλης μας το 2015 παρουσίασε και ψήφισε το πρώτο Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Αποβλήτων με το οποίο έθεσε τους στόχους της για να πετύχει χρηστή διαχείριση προς όφελος της τοπικής κοινωνίας. Το οξύμωρο είναι ότι στην εισαγωγή αυτού του Σχεδίου που η ίδια ετοίμασε, απορρίπτει ό,τι ψήφισε και ενέκρινε μόνη της (κατά πλειοψηφία). Καταστρατηγεί δηλαδή, εν τη γενέσει του, τον ίδιο της τον εαυτό.

Το 2023 καταθέτει εκ νέου ένα επικαιροποιημένο Τοπικό Σχέδιο χωρίς να έχει καταφέρει να υλοποιήσει τίποτα από το προηγούμενο πρόγραμμά της, χωρίς να απολογείται για τις παλινωδίες της, χωρίς να αναγνωρίζει τα μεγάλα και σοβαρά της λάθη, χωρίς να έχει διάθεση να ασχοληθεί, εν τέλει, επί της ουσίας με την ορθή διαχείριση των απορριμμάτων και να καινοτομήσει προς όφελος των πολιτών.

Η Πραγματική Κατάσταση

Δυστυχώς σήμερα η Πάτρα ΔΕΝ είναι μια καθαρή πόλη.

Ο τρόπος που αντιμετωπίζεται τα τελευταία χρόνια η διαχείριση των απορριμμάτων και με σύνθημα «για όλα φταίνε οι άλλοι», μας φέρνει αντιμέτωπους με την σκληρή πραγματικότητα, καθώς είμαστε έτοιμοι να χάσουμε ακόμα μια ευκαιρία σε ό,τι αφορά την ορθολογική διαχείριση των αποβλήτων.

9 χρόνια μετά και η Ξερόλακα είναι ακόμα ανοιχτή και διαρκώς προστίθενται απορρίμματα σε ένα υπερκορεσμένο κύτταρο πέρα από κάθε λογική συνέπειας λόγων και πράξεων της παρούσας δημοτικής αρχής που η ίδια έθεσε στο δημόσιο διάλογο. Παράλληλα δε, για την κάλυψη των αναγκών, στην Ξερόλακα προωθείται άμεσα η δημιουργία δύο νέων κυττάρων εναπόθεσης απορριμμάτων τα οποία θα τεθούν υπό περιβαλλοντική αδειοδότηση. Η «εξάντληση» της Ξερόλακας δεν έχει τελειωμό.

9 χρόνια μετά και δεν έχει ακόμα κατατεθεί προς έγκριση η μελέτη για τον νέο Χώρο Υγειονομικής Ταφής στο Φλόκα ο οποίος θα δέχεται τα υπολείμματα του εργοστασίου της Πάτρας.

Γνωρίζει άραγε η Δημοτική Αρχή ότι στην νέα Προγραμματική Περίοδο 2021-2027 δεν χρηματοδοτείται η κατασκευή ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ; Ποιος θα φέρει την ευθύνη που εδώ και εφτά (7) χρόνια  δεν κατατέθηκε προς χρηματοδότηση η κατασκευή του ΧΥΤΑ/ΧΥΤΥ στη θέση Φλόκα; Ποιον κρυφό σχεδιασμό εξυπηρετεί η Δημοτική Αρχή δυναμιτίζοντας το μέλλον των απορριμμάτων; Ο σχεδιασμός είναι τόσο λάθος όπου αν ακόμη και σήμερα είχαμε κατασκευάσει εργοστάσιο απορριμμάτων στην θέση Φλόκα δεν θα είχαμε χώρο για την ταφή των υπολειμμάτων του εργοστασίου!

9 χρόνια τώρα βλέπουμε ακόμα στους δρόμους της πόλης κατεστραμμένους, σπασμένους και βρώμικους κάδους. Βρώμικες γειτονιές και πεζοδρόμια. Αποτσίγαρα, αφίσες, βρώμικα πεζοδρόμια, πεταμένα σκουπίδια. Δρόμοι και Δημόσιοι χώροι που δεν έχουν πλυθεί ή σκουπιστεί για χρόνια, που μολύνουν αλλά και απαξιώνουν την καθημερινότητά μας. Απορριμματοφόρα που βγαίνουν ώρες ακατάλληλες δημιουργώντας κυκλοφοριακή συμφόρηση. Μπλε κάδους που έχουν περισσότερα σκουπίδια από ανακυκλώσιμα, με την ανακύκλωση να παραμένει σταθερά σε εξαιρετικά χαμηλά ποσοστά.

9 χρόνια τώρα δεν είδαμε στις γειτονιές μας έναν καφέ κάδο για να μαζέψουμε τα οργανικά απόβλητα από τα νοικοκυριά.

9 χρόνια δε μοιράστηκε ούτε ένας οικιακός κομποστοποιητής και ουδέποτε εφαρμόστηκε ένα σοβαρό πρόγραμμα εκτροπής των οργανικών αποβλήτων σε συνεργασία με τους μεγάλους παραγωγούς της εστίασης και των ξενοδοχείων.

9 χρόνια τώρα δεν υλοποιήθηκε ούτε μια Γωνία Ανακύκλωσης με τέσσερα διακριτά ρεύματα για Πλαστικό, Χαρτί, Γυαλί και Μέταλλα  όπως μας υπόσχονταν το 2015 με βάση το δικό τους σχέδιο.

9 χρόνια τώρα δυναμιτίστηκε και καταστρατηγήθηκε η πεμπτουσία της Διαλογής στη Πηγή γιατί απλά ο Δήμος δεν μοίρασε ποτέ οικιακές σακούλες, δεν πήγε ποτέ πόρτα – πόρτα στα νοικοκυριά. Ποτέ δεν θέλησε να ευαισθητοποιήσει και να εμπνεύσει κανέναν, γιατί απλά δεν το πιστεύει, δεν μπορεί και αρκείται στο να καταγγέλλει όσα ο ίδιος όφειλε να πράττει, αφού είναι ο μόνος υπεύθυνος για την συλλογή και αποκομιδή απορριμμάτων, για την Διαλογή στη Πηγή, για τον σχεδιασμό Γωνιών Ανακύκλωσης και Πράσινων Σημείων.

Από το 2016 στην υποδομή της Ξερόλακας δεν υπάρχει Σταθμός Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων, ούτε μονάδα επεξεργασίας βιοαποβλήτων.

Η δέσμευση της Δημοτικής Αρχής με βάση το δικό της Τοπικό Σχέδιο Διαχείρισης Απορριμμάτων το 2015, ήταν ότι το 2020 η μισή παραγωγή απορριμμάτων (δηλαδή 45.000 τόνοι) θα εκτρέπονται και δεν θα θάβονται στην Ξερόλακα. Η αποτυχία είναι παταγώδης και εκκωφαντική. Είναι λιγότεροι από 10.000 σήμερα οι τόνοι σκουπιδιών που δεν πηγαίνουν στην Ξερόλακα, με αποτέλεσμα περίπου 90.000 τόνοι ετησίως να εξακολουθούν να θάβονται στον υπερκορεσμένο ΧΥΤΑ της Πάτρας, στον οποίο έχει καταστρατηγηθεί κάθε έννοια Υγειονομικής Ταφής με αλλεπάλληλα πρόστιμα και σχέδια συμμόρφωσης προς κανόνες και όρους που καταπατώνται διαρκώς.

Οι Στόχοι μας

Η παράταξή μας ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ και προσωπικά ο επικεφαλής μας, Βασίλης Αϊβαλής δεσμευόμαστε ότι δεν θα αφήσουμε να χαθεί η μια και μοναδική ευκαιρία που παρουσιάζεται στην πόλη μας για να αλλάξει η κατάσταση στη διαχείριση αποβλήτων και να μεταβεί με ασφάλεια στην κυκλική οικονομία.

Δεν θα είναι εύκολο και θέλει χρόνο, αλλά δεν υπάρχει άλλος δρόμος.

Λαμβάνοντας υπόψη τις χείριστες συνθήκες που επικρατούν στις γειτονιές και στο κέντρο της Πάτρας, η προσπάθειά μας δεν θα πρέπει να είναι μόνο στείρα μετάφραση και υλοποίηση των υποχρεώσεών μας σύμφωνα με τις κοινοτικές οδηγίες (σήμερα δεν κάνουμε ούτε αυτές),  αλλά…

Απαιτείται καινοτομία και «φρέσκια» σκέψη για να αλλάξει το νοσηρό κλίμα στη διαχείριση των αποβλήτων.

Απαιτούνται φιλόδοξες πολιτικές που θα φέρουν μεγάλο αποτέλεσμα, θα συντελέσουν στην αλλαγή νοοτροπιών και παγιωμένων αντιλήψεων, θα συγκρουστούν επιτυχημένα με τη διάχυτη αδιαφορία και θα πετύχουν στόχους ικανούς να οδηγήσουν τη χώρα με ασφάλεια στον δρόμο της κυκλικής οικονομίας.

Στόχος μας είναι η αλλαγή του μοντέλου παροχής υπηρεσιών καθαριότητας, πάντα με Δημόσιο χαρακτήρα, εφαρμόζοντας έναν διαφορετικό τρόπο που συλλέγουμε τα απορρίμματα, χρησιμοποιώντας καινοτόμα εργαλεία και πρακτικές ώστε να ξεχωρίζουμε το Πλαστικό, το Χαρτί, το Μέταλλο και το Γυαλί στην Πηγή, δηλαδή μέσα στο νοικοκυριό.

Εξοικονομούμε πόρους μέσα από την βελτιστοποίηση ανθρώπινων, φυσικών και οικονομικών πόρων με την χρήση σύγχρονων μεθόδων που εφαρμόζονται σε όλη την Ευρώπη.

Στοχεύουμε σε μια Πάτρα που μπορεί να μειώσει την παραγωγή των απορριμμάτων της, που δεν θα βλέπει το απόβλητο ως απόρριμμα αλλά το επαναχρησιμοποιεί, το ανακτά και το αξιοποιεί προς όφελός της.

Υιοθετούμε τις αρχές της Κυκλικής Οικονομίας, μιας κοινωνίας που δεν παράγει, καταναλώνει και πετάει, αλλά μαθαίνει να επαναφέρει στην οικονομία τα χρήσιμα υλικά

Οραματιζόμαστε μια Πάτρα «μηδενικών αποβλήτων».

Κυρίως, Πληροφορούμε τους Πολίτες και τις Επιχειρήσεις για τις ενέργειές μας,

Ενημερώνουμε και Αναζητούμε την Κοινωνική Συμμετοχή τον ουσιαστικό διάλογο με την Κοινωνία ώστε να ανατροφοδοτεί συνεχώς τον σχεδιασμό μας.

Οι πολίτες θέλουν συγκεκριμένες απαντήσεις, απαιτούν μια πόλη καθαρή, με  σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες.

Ο Δεκάλογος των Προτάσεών μας

Η ΠΑΤΡΑ ΣΠΟΥΔΑΙΑ ΚΑΙ ΠΑΛΙ θέτει ως προτεραιότητα τον σχεδιασμό και την άμεση υλοποίηση των παρακάτω δράσεων που θα αλλάξουν ριζικά την εικόνα της πόλης ως προς την καθαριότητα:

Ενισχύουμε το ανθρώπινο δυναμικό της υπηρεσίας Καθαριότητας στο μέγιστο βαθμό. Βελτιώνουμε τις συνθήκες εργασίας των εργαζομένων με τεχνολογικά μέσα και πόρους γιατί αυτός είναι ο πυρήνας του σχεδίου μας για σύγχρονες και ποιοτικές υπηρεσίες καθαριότητας.
Συντάσσουμε Σχέδιο Καθαριότητας και Ανακύκλωσης με δείκτες παρακολούθησης και αξιολόγησης.
Καμία γειτονιά βρώμικη. Καθαρίζουμε και πλένουμε με πρόγραμμα κάθε γωνιά της πόλης.
Αντικαθιστούμε τους σπασμένους κάδους.
Αναδιοργανώνουμε το δίκτυο κάδων ώστε να μη προκαλούν αισθητική όχληση στους πολίτες και τις επιχειρήσεις.
Υπογειοποιούμε κάδους στα εμπορικά κέντρα των όλων Δημοτικών Ενοτήτων
Αγοράζουμε press-containers για μείωση του όγκου των απορριμμάτων.
Επανασχεδιάζουμε τα δρομολόγια των απορριμματοφόρων (διαδρομές-ωράρια) μέσω γεωγραφικού συστήματος πληροφοριών (σύστημα GIS) και ειδική εφαρμογή για όλους τους δημότες ώστε να γνωρίζουν πότε γίνεται η αποκομιδή.
Εφαρμόζουμε πρόγραμμα συλλογής ειδικών ρευμάτων με ραντεβού, σε εμπορικές περιοχές και σε περιοχές εστίασης.
Εφαρμόζουμε Έξυπνα συστήματα Συλλογής Απορριμμάτων
Σύγχρονα Πράσινα Σημεία
Γωνιές Ανακύκλωσης για χωριστή συλλογή Πλαστικού, Χαρτιού, Μετάλλου και Γυαλιού
Η διαχείριση δεν ξεκινάει από τα έργα. Το 70% είναι συλλογή και το 30% είναι επεξεργασία και διάθεση. Η επίτευξη αυτού του στόχου οδηγεί σε οικονομικά καλύτερες αποδόσεις. Στο κομμάτι της συλλογής και διαχείρισης περιλαμβάνονται και τα πράσινα σημεία. Έχουν τεράστια σημασία γιατί είναι προσβάσιμα στον πολίτη. Δεσμευόμαστε για την υιοθέτηση, σχεδιασμό και υλοποίηση 5 σταθερών Πράσινων Σημείων και 2 Κινητών καθώς και Γωνιών Ανακύκλωσης διάσπαρτων σε όλο τον Δήμο.   

6.      Διαλογή στη Πηγή – αποκομιδή με ραντεβού για τις επιχειρήσεις

Έχει αποδειχθεί από πολλές σύγχρονες ευρωπαϊκές πόλεις ότι η λύση στην διαχείριση των αποβλήτων είναι η Διαλογή στη Πηγή. Αυτό πρακτικά συνεπάγεται καλύτερη διαχείριση, μηδενική κλοπή στην ανακύκλωση και καθαρότερο υλικό, άρα μεγαλύτερο όφελος και αξία στο υλικό. 

7.      Διαχείριση βιοαποβλήτων/τροφίμων αποβλήτων - Δωρεάν διανομή κάδων οικιακής κομποστοποίησης στα νοικοκυριά που θα ενδιαφερθούν να συμμετάσχουν στο πρόγραμμα

Η μείωση του τρόφιμου αποβλήτου θα είναι η πρώτη προτεραιότητα μιας και περιλαμβάνει το 35-40% του πράσινου κάδου

8.      Πληρώνω όσο Πετάω – Κερδίζω όσο Ανακυκλώνω

 Καθολική εφαρμογή του Πληρώνω Όσο Πετάω (ΠΟΠ), ώστε το αργότερο έως το 2025 να χρεώνονται τα νοικοκυριά βάσει της ποσότητας των αποβλήτων που δημιουργούν. Τα συστήματα Πληρώνω όσο παράγω έχουν λειτουργήσει αποτελεσματικά σε πολλές χώρες. Έξυπνοι κάδοι με ιχνηλασιμότητα μπορούν να βοηθήσουν άμεσα και ανταπόδοση σε όσους ανακυκλώνουν και διαχωρίζουν τα ρεύματα αποβλήτων τους. 

9.      Αλλαγή νοοτροπίας - Εκτεταμένα Προγράμματα Ενημέρωσης και Ευαισθητοποίησης των πολιτών

Η αλλαγή νοοτροπίας είναι ίσως το δυσκολότερο «ριζωμένο» πρόβλημα.

Απαιτείται ενημέρωση, εκπαίδευση και ευαισθητοποίηση των πολιτών με κυρίαρχη συμμετοχή της νέας γενιάς και δράσεις στην τοπική κοινωνία.

Για να γίνει πράξη η αλλαγή νοοτροπίας απαιτείται διάθεση, στόχευση, και οργανωμένο σχέδιο και η παράταξή μας αυτά τα διαθέτει.

10.  Δημιουργία Παρατηρητήριου Κυκλικής Οικονομίας με τους εμπλεκόμενους τοπικούς φορείς

Κανένας σχεδιασμός δεν μπορεί να είναι στείρος και μονοσήμαντος, χωρίς ανατροφοδότηση από την πραγματική οικονομία και κοινωνία των πολιτών. Διαχέουμε καλές πρακτικές σχετικά με την πρόληψη της παραγωγής αποβλήτων (μείωση σπατάλης τροφίμων, επαναχρησιμοποίηση συσκευών, κλπ.)

Ο σχεδιασμός χρειάζεται συγκέντρωση των στοιχείων και των δεδομένων, την παραγωγή πληροφορίας και την διάχυσή της, τον εντοπισμό λαθών, την επικαιροποίηση στοιχείων, την δυναμική ενίσχυσής του με νέες και καινοτόμες ιδέες, τη δράση με συμπληρωματικές ενέργειες. Δεσμευόμαστε ότι θα εφαρμόσουμε έναν διαρκή ανοιχτό διάλογο με όλους τους φορείς και τις συλλογικότητες που εμπλέκονται στην παραγωγή αποβλήτων ώστε να είμαστε συμμέτοχοι όλοι στην επίτευξη των στόχων προς μια κυκλική οικονομία.

Η κυκλική οικονομία θα μας απασχολεί μόνιμα τα επόμενα χρόνια, ως η μεγαλύτερη ευρωπαϊκή οικονομική, πολιτική και κοινωνική πρόκληση, που σχετίζεται άμεσα με τη βιωσιμότητα της ΕΕ, της χώρας μας και των τοπικών κοινωνιών.

Ένα πρώτο βήμα προσαρμογής είναι η εκπόνηση τοπικών σχεδίων διαχείρισης στερεών αποβλήτων, που θα συνδυάζουν την κυκλικότητα με την καταπολέμηση της φτώχειας και της ανεργίας.

Χρειαζόμαστε σχέδια που θα θέτουν στο κέντρο τους, με πρακτικό τρόπο, τις δραστηριότητες επαναχρησιμοποίησης, που θα δημιουργούν θέσεις εργασίας, επισκευαστικά κέντρα, διαχωρισμό υλικών στην πηγή, δίκτυα πράσινων σημείων και καθημερινές πρακτικές που θα αλλάζουν το κυρίαρχο καταναλωτικό μοντέλο.

Και όλα αυτά, όχι για να απαλλάξουμε την κυβέρνηση ή τους φορείς διαχείρισης από τις ευθύνες τους σχετικά με την ανάπτυξη των απαραίτητων υποδομών και την υλοποίηση των σχετικών έργων, αλλά για να τους θέσουμε προ των πραγματικών ευθυνών τους, έχοντας υλοποιήσει στο ακέραιο το καθήκον της Αυτοδιοίκησης, που και σε αυτή την κατεύθυνση μπορεί να αποδειχθεί πρωτοπόρα στην προσαρμογή στις νέες συνθήκες και τη διαμόρφωση ευνοϊκών δεδομένων για το σύνολο της κοινωνίας και της χώρας.

Εμείς μπορούμε, έχουμε σχέδιο και κυρίως ισχυρή βούληση να εφαρμόσουμε τις ιδέες μας.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις