Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Μητσοτάκης: Τον Μάιο οι εκλογές - Τι είπε ο πρωθυπουργός για τα Τέμπη και την απόδοση ευθυνών

Μητσοτάκης: Τον Μάιο οι εκλογές - Τι είπ...

Τι είπε ο πρωθυπουργός στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη

Το Μάιο έδειξε ως μήνα διεξαγωγής των εκλογών ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην πρώτη του τηλεοπτική συνέντευξη μετά τη σιδηροδρομική τραγωδία στα Τέμπη.

Επανέφερε το αφήγημα περί διαχρονικών παθογενειών του δημοσίου, δηλώνοντας μεταξύ άλλων ότι ο ίδιος βρέθηκε απέναντι στο κομματικό κράτος.

Ο πρωθυπουργός προανήγγειλε επίσης ότι θα επαναδιαπραγματευθεί τη σύμβαση που υπέγραψε η προηγούμενη κυβέρνηση με την ιταλική εταιρεία για την ΤΡΑΙΝΟΣΕ, νυν Hellenic Train, στην οποία επίσης επέρριψε εμμέσως μέρος των ευθυνών.

“Θα καθίσουμε κάτω με τη Hellenic Train και θα καθίσουμε κάτω και με την Ιταλική κυβέρνηση και θα πετύχουμε μία καλύτερη συμφωνία για τον τρόπο με τον οποίο πρέπει να επενδύσουμε στον Ελληνικό σιδηρόδρομο και οι δύο”, δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης.

“Εμένα δεν με ενδιαφέρει κατά ανάγκη να πάρω -ως κράτος- μερίδιο στη Hellenic Train, αλλά αυτό το οποίο με ενδιαφέρει είναι να εξασφαλίσω ότι η Hellenic Train θα μας φέρνει τα καλύτερα τρένα της και όχι -να το πω- τα «σαπάκια» ενδεχομένως τα οποία αποσύρει από την Ιταλία. Οτι το προσωπικό της θα το εκπαιδεύει σωστά και ότι θα επενδύσει επιτέλους αυτά που αξίζουν στον Ελληνικό σιδηρόδρομο. Και εμείς ταυτόχρονα, θα αναλάβουμε τη δέσμευση να επενδύσουμε χρήματα στην τακτική συντήρηση του δικτύου και να επεκτείνουμε λελογισμένα το δίκτυο μας, μέχρι την Αλεξανδρούπολη. Και ο εκσυγχρονισμός της γραμμής από την Αλεξανδρούπολη μέχρι τα σύνορα”, συνέχισε και πρόσθεσε:

“Είναι έργα τα οποία για τα οποία υπάρχουν πόροι. Είναι έργα τα οποία θα πάρουν πολύ χρόνο να υλοποιηθούν και προφανώς -γιατί θα με ρωτήσετε σίγουρα και για αυτό- η ολοκλήρωση της περιβόητης σηματοδότησης και τηλεδιοίκησης της βασικής κεντρικής γραμμής όπως και τα έργα που θα φέρουν τα τρένα μέχρι την Πάτρα. Η χώρα χρειάζεται μία κεντρική γραμμή, η οποία θα είναι απολύτως Ευρωπαϊκών προδιαγραφών από την Πάτρα, στην Αθήνα, στη Θεσσαλονίκη, στα σύνορα με σύνδεση σε όλα μας τα λιμάνια.”

Επέρριψε όμως εμμέσως ευθύνες και στη ΕΑΣ λέγοντας: “Οι γραμμές είναι δικές μας. Η ανάπτυξη των γραμμών είναι πάλι δικιά μας. Τα τρένα είναι των Ιταλών και προσέξτε υπάρχει το κράτος και υπάρχει και ένας Ρυθμιστής. Μην ξεχνάμε τον Ρυθμιστή! Ο Ρυθμιστής έχει τη δουλειά να ελέγχει όλους τους εποπτευόμενους, να βαράει καμπανάκια, θα δούμε αν τον έκανε αυτόν τον ρόλο του…”, ενώ σχολίασε: “Εκ των υστέρων βαρέσαν όλοι. Μια χαρά τα καμπανάκια τα βαρέσαν, εκ των υστέρων όλοι. Αλλά τα τρένα έμειναν πίσω. Αυτή είναι η πραγματικότητα.”

Άφησε πάντως αιχμές και για προηγούμενες γαλάζιες κυβερνήσεις, λέγοντας: “ο ΟΣΕ υπήρξε διαχρονικά -και επί ημερών Νέας Δημοκρατίας- η μεγάλη «τρύπα» του Ελληνικού Δημοσίου. Με χρέη συσσωρευμένα, τα οποία έκαναν την Ολυμπιακή να φαντάζει πολύ μικρή, ως προβληματική”.

Ο κ. Μητσοτάκης υποστήριξε ότι: “Πρέπει να εξετάσουμε και την ιστορία της περιβόητης σύμβασης 717.”, καθώς όπως σχολίασε: “O ΟΣΕ ήταν ένα πάρα πολύ βολικό «μαγαζί» για να στήνονται εργολαβίες από διάφορους για έργα, τα οποία ήταν υπερκοστολογημένα, για έργα τα οποία δεν ολοκληρώνονταν.”

Επισήμανε ότι: “Άλλος κατασκεύαζε την υποδομή. Τι είναι η υποδομή; Τα χωματουργικά έργα. Άλλος την επιδομή. Τι είναι η επιδομή; Οι ράγες του τρένου. Άλλος έκανε τα έργα πολιτικού μηχανικού, άλλος έκανε την τηλεδιοίκηση. Χάος. Λοιπόν, αυτό δεν έγινε τυχαία!”

Ο πρωθυπουργός στη συνέχεια ανέφερε ότι η κυβέρνηση της ΝΔ ψήφισε το 2022 νέο νόμο για να αλλάξει ο τρόπος υλοποίησης των σιδηροδρομικών έργων, αλλά πρόσθεσε αναφερόμενος στη σύμβαση 717:

“Αυτό το οποίο με βαραίνει και θα με βαραίνει πάντα, είναι ότι δεν πρόφτασα επί ημερών μου να ολοκληρώσω ένα έργο, το οποίο σίγουρα αν είχε ολοκληρωθεί, οι πιθανότητες θα ήταν με το μέρος μας ότι δε θα συνέβαινε το ατύχημα.”

Δήλωσε επίσης ότι την επόμενη τετραετία σκοπεύει να προχωρήσει σε αναθεώρηση του Συντάγματος, ώστε να προχωρήσει η ίδρυση ιδιωτικών πανεπιστημίων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις