Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τι είναι το αίσθημα παλμών της καρδιάς και πότε είναι «καμπανάκι» για κάτι σοβαρό

Τι είναι το αίσθημα παλμών της καρδιάς κ...

Πότε πρέπει να ανησυχήσετε

Ο δρ. Lee και ο παιδοκαρδιολόγος δρ. Peter Aziz από την Cleveland Clinic μιλούν σχετικά με τα σημάδια που πρέπει να προσέχετε και πότε να ανησυχείτε για τους παλμούς της Καρδιάς.

Όποιος έχει νιώσει ότι την καρδιά του να χτυπάει πολύ δυνατά ή πολύ γρήγορα, ή σαν χάνει έναν κτύπο, ή σαν να φτερουγίζει, τότε ξέρει ότι το συναίσθημα μπορεί να είναι ανησυχητικό. Αλλά αυτοί οι ακανόνιστοι καρδιακοί παλμοί δεν σηματοδοτούν απαραίτητα κάτι σοβαρό ή επιβλαβές και συχνά υποχωρούν από μόνοι τους.
Τις περισσότερες φορές, τέτοια περιστασιακά καρδιακά συμπτώματα μπορεί να προκαλούνται από το άγχος ή από ουσίες όπως η καφεΐνη ή η νικοτίνη, λέει ο καρδιολόγος δρ. Justin Lee. Αν και είναι άβολα, δεν είναι κατά κανόνα κάτι που πρέπει να σας ανησυχεί.

Ωστόσο, όταν το αίσθημα παλμών συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα, είναι σώφρον να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Τι είναι το αίσθημα παλμών της καρδιάς
Το αίσθημα παλμών είναι το συναίσθημα που νιώθετε όταν ο καρδιακός σας παλμός είναι εκτός λειτουργίας.

“Το αίσθημα παλμών είναι η αίσθηση ότι η καρδιά χτυπά πιο γρήγορα ή πιο δυνατά από το κανονικό”, λέει ο δρ. Aziz. “Μερικοί το περιγράφουν ως μια αίσθηση φτερουγίσματος ή σφυροκοπήματος της καρδιάς. Ή μπορεί να αισθάνεστε σαν να χάνει η καρδιά σας έναν κτύπο ή να έχει έναν επιπλέον εκτός ρυθμού”.

Μερικές φορές, το αίσθημα παλμών της καρδιάς μπορεί να είναι σημάδι μιας αρρυθμίας (ένας καρδιακός ρυθμός που είναι ταχύτερος ή πιο αργός από το κανονικό).

Γιατί μπορεί να συμβεί αυτό; Είναι θέμα του ηλεκτρικού συστήματος της καρδιάς σας.

Όπως ένας μαέστρος ορχήστρας συγχρονίζει σύνθετους ήχους σε μια καλά συντονισμένη συμφωνία, τα ηλεκτρικά σήματα στην καρδιά σας συγχρονίζουν τις μυϊκές συσπάσεις. Το αποτέλεσμα είναι ο ρυθμικός κτύπος της καρδιάς σας. Το ηλεκτρικό σύστημα πρέπει να χτυπά κάθε νότα με εξαιρετικά ρυθμισμένο τρόπο για να λειτουργεί αποτελεσματικά και αποδοτικά η καρδιά.

Τα άτομα με αρρυθμίες έχουν συχνά επιπλέον ηλεκτρικές συνδέσεις. Αντί η καρδιά να χτυπά με κανονικό ρυθμό, αυτές οι επιπλέον ηλεκτρικές συνδέσεις μπορεί να αναγκάσουν την καρδιά σας να χτυπήσει ξαφνικά με υψηλή ταχύτητα. Το αποτέλεσμα είναι μια γρήγορη και άβολη αύξηση του καρδιακού ρυθμού και η αίσθηση παλμών της καρδιάς.

Σημάδια που πρέπει να προσέξετε
Είναι σύνηθες να εμφανίζετε βραχύβιο αίσθημα παλμών που δεν συνοδεύεται από ταχύτερο από το συνηθισμένο καρδιακό ρυθμό ή άλλα συμπτώματα. Αυτά δεν προκαλούν μεγάλη ανησυχία.

“Δεν θεωρείται κάθε αίσθημα παλμών παθολογικό”, σημειώνει ο δρ. Aziz. “Είναι σύνηθες η καρδιά να παραλείπει μεμονωμένους χτύπους, προκαλώντας μια ασυνήθιστη αίσθηση. Με σπάνιες εξαιρέσεις, αυτοί οι παλμοί που παραλείπονται θεωρούνται κάτι φυσιολογικό”.

Υπάρχουν φορές, ωστόσο, που το αίσθημα παλμών πρέπει να είναι σημάδι για να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια. Οι δρ. Ο Lee και Aziz εξηγούν τη διαφορά.

Υψηλός καρδιακός ρυθμός
Εάν αντιμετωπίζετε αίσθημα παλμών, ο δρ. Lee προτείνει να ελέγχετε τον καρδιακό σας ρυθμό πιάνοντας τον σφυγμό σας ή χρησιμοποιώντας κάποια άλλη συσκευή παρακολούθησης της καρδιάς. Ένας καρδιακός ρυθμός που είναι υψηλότερος από 110 παλμούς/λεπτό μπορεί να είναι σημάδι αρρυθμίας και θα πρέπει να ελεγχθεί από γιατρό.

Μακράς διαρκείας αίσθημα παλμών
Ένα φυσιολογικό αίσθημα παλμών πρέπει να μην διαρκεί περισσότερο από μερικά λεπτά. Ένα αίσθημα παλμών που συνεχίζεται για μία ώρα ή περισσότερο (ακόμη και χωρίς άλλα συμπτώματα) θα πρέπει να αξιολογούνται περαιτέρω.

Το θέμα της ηλικίας
Ο δρ. Lee λέει ότι το αίσθημα παλμών που εμφανίζεται ξαφνικά σε ενήλικες μεγαλύτερης ηλικίας πρέπει να ελέγχεται από έναν καρδιολόγο. Αυτό ισχύει ιδιαίτερα για άτομα που δεν έχουν ιστορικό με αίσθημα παλμών.

“Εάν δεν αισθάνεστε αίσθημα παλμών σε όλη την ενήλικη ζωή σας και σε ηλικία 60 ή 70 ετών ξαφνικά αρχίζετε να το νιώθετε, είναι πιθανό να αντιμετωπίζετε κολπική μαρμαρυγή, έναν ακανόνιστο καρδιακό ρυθμό στους άνω θαλάμους της καρδιάς. Θα συνιστούσα μια πιο εμπεριστατωμένη αξιολόγηση σε αυτές τις περιπτώσεις”.

Η κολπική μαρμαρυγή είναι ένα από τα πιο κοινά είδη αρρυθμίας και μπορεί να οδηγήσει σε εγκεφαλικό επεισόδιο και άλλες επιπλοκές εάν αφεθεί χωρίς θεραπεία.

Άλλα συμπτώματα
Το αίσθημα παλμών που συνοδεύεται από άλλα συμπτώματα μπορεί να είναι καμπανάκι για αρρυθμία. Μην αγνοείτε τους παλμούς που συνοδεύονται από συμπτώματα όπως τα εξής:

-Πόνος ή δυσφορία στο στήθος
-Ζάλη
-Αίσθημα ζαλάδας
-Λιποθυμία

“Αν το αίσθημα αυτό συνοδεύεται από σοβαρά συμπτώματα, είναι σημάδι αστάθειας και πρέπει να πάτε άμεσα για εξετάσεις”, λέει ο δρ. Lee.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being