Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ACHAIA TASTE

/

Μαυροδάφνη, Βασίλισσα του Καρναβαλιού η μήπως όχι;

Μαυροδάφνη, Βασίλισσα του Καρναβαλιού η μήπως όχι;

Της Ανδριάνας Φοή , WSET Diploma (Cand.) “The Wine Connoisseurs”

Σίγουρα όχι αυτή η Μαυροδάφνη που πωλείται από περίπτερα μέχρι αυτοσχέδιους υπαίθριους πάγκους στην διάρκεια του δικού μας Πατρινού Καρναβαλιού.

Και δεν θα αναλύσω πως ένα εμβληματικό τοπικό μας προϊόν αντί να το προστατεύουμε και να το αναδεικνύουμε συνεχώς, το αφήνουμε στην μασκαρεμένη ατυχή  τύχη του.

Η μυθιστορία είναι πώς ο Γερμανός Gustav Clauss την ερωτεύθηκε με πάθος την Δάφνη, Ελληνίδα καλλονή της εποχής του, και μάλιστα για τα ωραία τα μαύρα της μάτια βάπτισε το κρασί Μαυροδάφνη.

Ένα γλυκό κρασί port-style που το εμπνεύστηκε και το δημιούργησε το μακρινό 1870, στα πρότυπα των Πορτογαλικών γλυκών κρασιών Porto.Tο κρασί έγινε διάσημο εντός και εκτός ελληνικών συνόρων και ήταν η πιο ονομαστή ελληνική ονομασία προέλευσης για δεκαετίες.

Μαυροδάφνη Αχαΐα Κλάους, κρασί θρύλος παλαιωμένο σε γιγαντιαία ξυλόγλυπτα βαρέλια, αληθινά έργα τέχνης. Η επίσκεψη και ξενάγηση στο αυτοκρατορικό κελάρι της Αχαΐα Κλάους μας αφηγείται αυτήν την μοναδική για τα ελληνικά δεδομένα οινική ιστορία και ναι το ομολογώ πως νοιώθω περήφανη για αυτό !

Πάμε λοιπόν να δούμε και να πιούμε την αληθινή Βασίλισσα του Καρναβαλιού.

Τον μεγάλο ρόλο, εκτός βέβαια από την ποιότητα της πρώτης ύλης, τον παίζει πως παλαιώνεται η Μαυροδάφνη. Δεξαμενές ανοξείδωτες και τσιμεντένιες για τις φθηνές εκδοχές της και δρύινa βαρέλια παλαιά και μεγάλα συχνά 2000 Lt για τις ποιοτικές εκδοχές της.

Μια νεαρή δεσποινίδα Μαυροδάφνη Αχαΐα Κλάους ¨601¨ Reserve, ετών 24  από την χρονιά του1999 και σε ανώτερη πίστα η μεγαλύτερή της πιο ώριμη Grand Reserve από το 1979, ετών 44 θα σας αποκαλύψει γιατί ήταν η Σταρ Ελλάς του ελληνικού κρασιού για δεκαετίες.                    

Χρώμα απο βαθύ κεχριμπαρένιο έως λαμπερό καφετί με αρώματα, ξηρών φρούτων, γλυκών σταφίδων, ξηρών σύκων και χουρμάδων που  κυριαρχούν σε ένα κομψό συνδυασμό, ενώ ξετυλίγεται η πολυπλοκότητα όλων των γεύσεων σε μια αρμονική μακρά επίγευση.

Μυθική και εξαιρετικά σπάνια ετικέτα του 1944 από το οινοποιείο «Καρέλα» με παραμονή του κρασιού για 7 δεκαετίες σε ξύλινες παλαιές δεξαμενές 10.000Lt 

Ανεπανάληπτα, ωριμότητα και πολυπλοκότητα με αρώματα από σύκο, καπνό, δέρμα, ξηρούς καρπούς και καφέ καταλήγοντας σε μια σχεδόν ατέλειωτη επίγευση.    

Η ΜΑΥΡΟΔΑΦΝΗ ΠΑΤΡΩΝ RESERVE από τo οινοποιείo «Cavino», ωριμάζει 11 χρόνια  από αυτά 7 σε δρύινα βαρέλια και τουλάχιστον 4 χρόνια ακόμα στη φιάλη για να αναπτύξει ένα σύνθετο μπουκέτο αρωμάτων, με τριτογενή αρώματα από δαμάσκηνο, σύκο, σταφίδα, σοκολάτας και φουντουκιού.

 

 Από το ιστορικό οινοποιείο «Πατραική Wines»  από Μαυροδάφνη 100%, παλαίωσης 2 ετών σε βαρέλια.

Και για να τις απολαύσουμε αυτές όλες τις κυρίες ας τις συνοδεύσουμε ιδανικά με φουά-γκρά, τυριά τύπου ροκφόρ και stilton  αλλά και ως επιδόρπιος οίνος εξαιρετικά με σοκολάτες, ελαφριά σιροπιαστά και σαν topping σε παγωτό βανίλια Μαγαδασκάρης.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life