Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ν. Κατσιάκης: "Αυτό που έμαθα από τις γυναίκες που αντιμετώπισαν τον καρκίνο είναι πόσο δυνατός γίνεται ο άνθρωπος στις δυσκολίες"

Ν. Κατσιάκης: "Αυτό που έμαθα από τ...

Ο Νίκος Κατσιάκης είναι Χειρουργός Μαστού - Γενικός Χειρουργός

Γεννημένος και μεγαλωμένος στη Λάρισα, είχε την πρώτη του επαφή με την Πάτρα το 2007, όταν ήρθε για ειδικότητα στην Πανεπιστημιακή Χειρουργική Κλινική του Νοσοκομείου Ρίου. Η απόφαση του Νίκου Κατσιάκη να μείνει και να δραστηριοποιηθεί στην πόλη ως ιδιώτης γιατρός έφερε εδώ και τη σύζυγό του. Μετά την γέννηση των δυο κοριτσιών τους «πολιτογραφήθηκαν» Πατρινοί, όπως λέει ο ίδιος.

Από το 2013 εργάζεται ως ελεύθερος επαγγελματίας γενικής χειρουργικής με εξειδίκευση στη χειρουργική του Μαστού διατηρώντας δυο ιατρεία, ένα στην Πάτρα και ένα στη Λάρισα. Το 2017 και το 2018, μετεκπαιδεύτηκε στη χειρουργική του Μαστού στο Τμήμα Μαστού της Πανεπιστημιακής Γυναικολογικής Κλινικής του Πανεπιστημίου της Χαϊδελβέργης, στη Γερμανία (Brustzentrum, Frauenkliniκ, Uni – Heidelberg). Από τον Μάρτιο του 2016 έως και τον Δεκέμβριο του 2016 παρακολούθησε τα μαθήματα της Ελληνικής Σχολής Μαστολογίας, δίνοντας επιτυχώς εξετάσεις στο τέλος του κύκλου των μαθημάτων.

Όσο για την επιλογή της χειρουργικής μαστού; «Ήταν απόλυτα συνειδητή απόφαση» λέει. «Εντρυφώντας στη χειρουργική κατάλαβα ότι η χειρουργική του μαστού είναι κάτι που μου αρέσει γιατί δεν είναι καθαρά νοσοκομειακή ειδικότητα. Μπορείς να έχεις το ιατρείο σου, να βλέπεις τις γυναίκες-ασθενείς ιδιωτικά. Δεν σημαίνει ότι κάθε γυναίκα που έρχεται στο ιατρείο έχει πρόβλημα. Οι περισσότερες έρχονται για τον έλεγχό τους, για καλοήθεις παθήσεις. Επιπλέον οδηγήθηκα σε αυτή την επιλογή από το αίσθημα της προσφοράς. Ειδικά τα τελευταία χρόνια ο καρκίνος του μαστού θεωρείται στις περισσότερες περιπτώσεις ιάσιμη νόσος και όταν δεν είναι ιάσιμος, γίνεται χρόνια νόσος. Οπότε μπορείς να βοηθήσεις, βλέπεις τις γυναίκες να επιβιώνουν, συνεχίζουν τη ζωή τους κι αυτό είναι όμορφο και για εμάς τους γιατρούς. Νιώθουμε ότι βοηθάμε. Εκεί είναι σημαντική και η εξειδίκευση του γιατρού. Αν κάνεις αυτό που πρέπει, η κατάσταση θα εξελιχθεί πολύ καλά».

Ο καρκίνος του μαστού σταμάτησε πλέον να είναι ταμπού. Όλο και περισσότερες γυναίκες απενοχοποιημένα μιλούν πλέον γι’ αυτόν, φροντίζουν επιμελώς τον εαυτό τους και κάνουν τις απαραίτητες εξετάσεις. «Είναι αλήθεια ότι σε ο,τι αφορά στην πρόληψη έχουμε δυο κατηγορίες γυναικών. Οι νεότερες, αυτές που είναι πιο «σύγχρονες», στην ηλικία των 50 ετών περίπου, κάνουν πιο εύκολα τον προληπτικό έλεγχο. Οι γυναίκες μεγαλύτερης ηλικίας δυστυχώς πάνε πιο δύσκολα για μαστογραφία. Και ξέρω μέσα μου όταν βλέπω μια γυναίκα απέναντί μου πάνω από 65 -70 χρονών ότι δεν ήρθε καθαρά για πρόληψη αλλά γιατί έχει κάποιο σοβαρό πρόβλημα» τονίζει ο κ. Κατσιάκης και συμπληρώνει: «Όταν έρχεται μια γυναίκα σε εμάς, ο σκοπός μας είναι να την ενημερώσουμε για την πρόληψη και την έγκαιρη διάγνωση. Πρόληψη είναι και οι παράγοντες κινδύνου. Να ενημερώσουμε γι αυτούς. Να δώσουμε ένα στοιχείο επιστημονικά τεκμηριωμένο. Να εξατομικεύσουμε κάθε περίπτωση γιατί κάθε γυναίκα είναι ξεχωριστή. Οφείλουμε να γινόμαστε «οδηγός» για την περίπτωση κάθε γυναίκας ξεχωριστά. Μπορεί να χρειαστεί να δούμε μια γυναίκα σε έξι μήνες, μπορεί και στα δυο χρόνια».

Από το 2015 συμμετέχει εθελοντικά σε εκδηλώσεις του συλλόγου γυναικών με Καρκίνο Μαστού «Άλμα Ζωής» Πάτρας, ενώ εδώ και μια τριετία είναι εθελοντής στην εταιρία Ε.Μ.Ε.Ι.Σ. (Ελληνική Μαστολογική Εταιρία Ίαση - Στήριξη) εξετάζοντας γυναίκες σε απομακρυσμένες περιοχές της Ελλάδας. «Πηγαίνουμε αποστολές, κυρίως σε απομακρυσμένα μέρη, όπου εξετάζουμε για δυο – τρεις ημέρες, με κλινική εξέταση και υπέρηχο, γυναίκες και σε περίπτωση ευρήματος προχωρούμε άμεσα σε όποιες διαδικασίες απαιτείται. Αν πληρούνται κάποια κριτήρια, η διαδικασία της παρακέντησης γίνεται δωρεάν όπως και η νοσηλεία, την οποία αναλαμβάνει η εταιρεία. Αυτή είναι και η ομορφιά του εθελοντισμού. Σε απομακρυσμένες περιοχές είναι πάρα πολλές οι γυναίκες που δεν έχουν τη δυνατότητα ελέγχου είτε προληπτικού, είτε επειδή υπάρχει πρόβλημα. Σε πολλές περιπτώσεις έχουμε παραμελημένους όγκους. Υπάρχουν περιπτώσεις που δεν έρχονται μόνες τους για να εξεταστούν και τις φέρνουν συγγενείς. Οι ίδιες δεν τολμούν. Έρχεσαι σε επαφή με ανθρώπους για τους οποίους η εξέταση του μαστού είναι ταμπού» αναφέρει ο κ. Κατσιάκης. «Αυτό που έμαθα από την επαφή μου με τις γυναίκες που αντιμετώπισαν τον καρκίνο είναι πόσο δυνατός μπορεί να γίνει ο άνθρωπος απέναντι στις δυσκολίες. Να ευχόμαστε όλοι να μην φτάσουμε σε αυτό το σημείο που να χρειαστεί να δούμε τα όριά μας. Η δύναμη των γυναικών 30, 35 και 40 χρονών που ξεπερνούν το πρόβλημα είναι αξιοθαύμαστη. Παίρνεις δύναμη από αυτές, καταλαβαίνεις ποια είναι τα σημαντικά στη ζωή. Τα ζητήματα υγείας είναι προβλήματα. Όλα τα υπόλοιπα είναι προβληματισμοί. Αυτό πρέπει να κρατήσουν και οι ασθενείς, αλλά και εμείς οι γιατροί» καταλήγει.

Info

Νίκος Κατσιάκης

Χειρουργική Μαστού - Γενική χειρουργική

Ρήγα Φεραίου 124 & Παντανάσσης, Πάτρα

τηλ. 2610 222673

www.katsiakis-mastos.gr

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being