Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Νικόλαος Γράψας: "Πρόκληση η μη συμβατική ενασχόληση με την καρδιολογία"

Νικόλαος Γράψας: "Πρόκληση η μη συμ...

Ο Νικόλαος Γράψας είναι Eιδικός Καρδιολόγος

H συνεχής εξέλιξη, οι νέες κατακτήσεις στην επιστήμη και η αυτοβελτίωση είναι οι σταθερές που ακολουθεί ο καρδιολόγος Νίκος Γράψας. Η ιατρική μπήκε στη ζωή του ως συνειδητή επιλογή λίγο πριν την ενηλικίωση. Όσον αφορά το κίνητρο που τον οδήγησε να ασχοληθεί με «ζητήματα καρδιάς», ο ίδιος λέει: «Κατά κοινή ομολογία η καρδιά αποτελεί τον βασικό πυλώνα της ανθρώπινης ύπαρξης είναι το κέντρο και η πηγή της ζωής, τροφοδοτεί όλον τον οργανισμό με αίμα και ζωτικό οξυγόνο. Η καρδιά είναι ένα απλό στη δομή του και παράλληλα πολύ σύνθετο στη λειτουργία του, όργανο. Αυτός ο συγκερασμός ήταν το εναρκτήριο λάκτισμα για να ασχοληθώ με τα «ζητήματα καρδιάς», όπως λέτε. Εξάλλου και σημειολογικά η καρδιά είναι η ίδια πηγή συναισθημάτων του έρωτα, της αγάπης, του πόνου, έχει δηλαδή από μόνη της έντονο συναισθηματικό φορτίο».

Ανέκαθεν ο κ. Γράψας ήταν ένας άνθρωπος που έβαζε στόχους και ήθελε να κατακτά καινούργιους τομείς. «Δεν επαναπαύτηκα στη συμβατική ενασχόληση με την επιστήμη. Αμέσως μετά την ειδικότητα, το 1997, ήμουν από τους πρώτους που ασχολήθηκα με το stress Echo και το διοισοφάγειο υπερηχογράφημα ως εκπαιδευόμενος στο νοσοκομείο «Ο Ευαγγελισμός» σε μία περίοδο που τέτοιου είδους διαγνωστικές εξετάσεις ήταν πρωτοεμφανιζόμενες. Στη συνέχεια με κέρδισε και η επεμβατική καρδιολογία. Έτσι ασχολήθηκα με τους βηματοδότες στο νοσοκομείο του «Αγίου Ανδρέα» όπου είχα διοριστεί και που εκείνη την εποχή ήταν πρωτοπόρο βηματοδοτικό κέντρο σε όλη τη Δυτική Ελλάδα. Με την δημιουργία και τη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου στο Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου, ήμουν από τους πρώτους που πήγα για εκπαίδευση στην στεφανιογραφία και την αγγειοπλαστική των στεφανιαίων αγγείων. Στη συνέχεια ενσωματώθηκα στη λειτουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου με τη συμμετοχή μου στο πρόγραμμα της πρωτογενούς αγγειοπλαστικής από το 2014, συνεργασία που συνεχίζεται ως σήμερα υπό το καθεστώς του ακαδημαϊκού υποτρόφου. Όλο αυτό το διάστημα η εκπαίδευσή μου ήταν συνεχής με συμμετοχές σε συνέδρια της Ελλάδας, της Ευρώπης και της Αμερικής. Βασικός και πρωταρχικός μου στόχος ήταν και είναι να είμαι πραγματικά δίπλα στον άνθρωπο, στον ασθενή, παρέχοντάς του την καλύτερη δυνατή βοήθεια. Γι' αυτό τον λόγο, κύριο μέλημά μου ήταν πάντα να είμαι επιστημονικά επαρκής και να ενσωματώνω στην κλινική μου πράξη όλες τις πτυχές της καρδιολογίας» εξηγεί.

Η σταθερότητα, η ψυχραιμία και η ηρεμία πρέπει να χαρακτηρίζουν έναν γιατρό που βάζει τα χέρια του στην καρδιά του ασθενούς του. Η ηρεμία αυτή για τον κύριο Γράψα πηγάζει από την οικογένειά του, που αποτελεί βασικό πυλώνα και σημείο αναφοράς της ζωής του, αλλά και από τη γη. Σε αυτήν προστρέχει και με αυτήν ασχολείται όταν βρίσκει λίγο χρόνο μέσα στο φορτωμένο πρόγραμμά του κάνοντας κηπευτικές εργασίες. «Η εξέλιξη ενός χειρουργείου είναι μία συνήθης δυναμική κατάσταση που όλα τα περιμένεις, όσο καλή προετοιμασία και να έχει γίνει. Στην πολύχρονη εμπειρία μου στο νοσοκομείο με έχουν εντυπωσιάσει ασθενείς που αντιμετώπιζαν με μεγάλη στωικότητα και αξιοπρέπεια την κατάστασή τους, γνώρισα απλούς ανθρώπους μεροκαματιάρηδες που με εξέπληξαν με τη δύναμη και το φως της ψυχής τους».

Σε καιρό πανδημίας ξεκίνησε η λειτουργία του Αιμοδυναμικού Τμήματος του νοσοκομείου Άγιος Ανδρέας που αποτελούσε μία πάγια και επείγουσα ανάγκη κι ένα χρόνιο αίτημα της ιατρικής κοινότητας τουνοσοκομείου. Με δεδομένη την καίρια δική του συμβολή στην επιτυχία του εγχειρήματος και κάνοντας έναν απολογισμό του πρώτου χρόνου λειτουργίας, σημειώνει: «Η δημιουργία του αιμοδυναμικού εργαστηρίου ήταν αρχικά ένα προσωπικό όνειρο και μετά πιο στοχευμένη επιδίωξη τόσο δική μου όσο και των άλλων συναδέλφων μου. Ένα τέτοιο εργαστήριο αποτελεί αναπόσπαστο τμήμα κάθε σύγχρονης καρδιολογικής κλινικής λόγω της τεράστιας ανάπτυξης της επεμβατικής καρδιολογίας τα τελευταία χρόνια. Πραγματικά εργάστηκα πυρετωδώς για να στηθεί το εργαστήριο με την καλύτερη δυνατή υλικοτεχνική υποδομή. Όλα αυτά έγιναν με την υποστήριξη του διευθυντή της καρδιολογικής κλινικής, του διοικητή του νοσοκομείου και του διοικητή της 6ης ΥΠΕ. Τον πρώτο χρόνο έγιναν 550 περίπου επεμβάσεις στεφανιογραφίας και αγγειοπλαστικής και τοποθετήθηκαν περίπου 150 βηματοδότες. Το εργαστήριο συνεχίζει να λειτουργεί άψογα και μάλιστα εδώ και λίγο χρονικό διάστημα συμμετέχει στο πρόγραμμα πρωτογενούς αγγειοπλαστικής με 24ωρη κάλυψη σε συνεργασία με το Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο του Ρίου».

Info

Νικόλαος Γράψας, Ειδικός Καρδιολόγος με εξειδίκευση στην επεμβατική καρδιολογία

τ. Διευθυντής ΕΣΥ της Καρδιολογικής Κλινικής Γ.Ν.Πατρών "Αγ. Ανδρέας"

Ακαδημαϊκός υπότροφος της Πανεπιστημιακής Καρδιολογικής Κλινικής Πατρών

Επιστημονικά υπεύθυνος του Βηματοδοτικού Κέντρου στο Ολύμπιον Θεραπευτήριο Πατρών

Συνεργάτης του Νοσοκομείου "Υγεία" Αθηνών

Ιατρείο: Ρήγα Φεραίου 44-46, Πάτρα, τ. 2616 009051

www.grapsasiatreio.com

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being