Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Γιατί η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου ήταν η πιο έξυπνη επικοινωνιακή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2022

Γιατί η επιλογή της Πόπης Τσαπανίδου ήτα...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Ιδανική και για να «φύγει μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ (αυτό βέβαια θα φανεί στο χειροκρότημα) από μια αδιέξοδη εναντιολογία, σε ένα κοινωνικό, μετριοπαθές, δικό του αφήγημα

Η αρχή στην επικοινωνία γίνεται πάντα από την εικόνα. Από αυτό που πιάνουν τα μάτια και το μήνυμα που μεταφέρουν  στον εγκέφαλο. Ε, λοιπόν ό,τι κι αν λέγεται, ό,τι κι αν γράφεται επί της συγκεκριμένης επιλογής, η χθεσινή φωτογραφία Τσίπρα- Τσαπανίδου που έκανε το γύρο του πανελληνίου, ήταν ό,τι πιο «φρέσκο» και «θετικό» έχει κυκλοφορήσει επικοινωνιακά ο ΣΥΡΙΖΑ μέσα στο 2022.

Εν αρχή είναι η ίδια η εικόνα. Η στάση του σώματος, τα χαμόγελα, το μη «στημένο» της φωτογραφίας που δεν θύμιζε σε τίποτα φωτογραφία πολιτικής «κατανάλωσης», η διάθεση που εξέπεμπε. Kάποιοι ίσως μειδιούν, αλλά αυτή είναι η επικοινωνία και έχει εύστοχα αποτυπωθεί από τους σοφούς Κινέζους στο περίφημο και διαχρονικό «μια εικόνα, χίλιες λέξεις». Οι Κινέζοι ίσως ξέρουν κάτι καλύτερα από το fb και το twitter. Μην ξεχνάμε άλλωστε ότι ζούμε στην εποχή που ο Πρωθυπουργός κάθεται στον καναπέ της Ναταλίας Γερμανού.

Το στοίχημα της παροιμίας το κέρδισε λοιπόν ο Τσίπρας με τα χθεσινά.

Πάμε στο δεύτερο σκέλος της επιλογής ως προς την επικοινωνία.

Υπάρχουν κάποιοι άνθρωποι που γίνονται αυτομάτως συμπαθείς και οικείοι χωρίς να καταβάλουν καμία προσπάθεια. Ταλέντο; Χάρισμα; Προϊόν δουλειάς;  Αποτύπωση ψυχισμού; Υποκριτική δεινότητα; Δεν είμαστε σε θέση να αποφασίσουμε για μερικά από τα «άβατα» των ανθρώπων.

Ξέρουμε όμως ότι επίσης αυτό αποτελεί ένα από τα πιο δυνατά όπλα όποιου καλείται να επικοινωνήσει μια ιδέα, μια θέση, μια πολιτική και αυτών που επενδύουν για να «χτίσουν» πάνω του ενα πολιτικό story που θέλει, όπως όλα, τον storyteler του.

Η Τσαπανίδου λοιπόν είναι μια τέτοια περίπτωση. Και παράλληλα, είναι πρόσωπο πολύ γνωστό μέσω της τηλεόρασης, δοκιμασμένο και με εμπειρία πολλών χρόνων στο στίβο της δημοσιογραφίας, κάτι που στην πολιτική επικοινωνία επίσης συνιστά μεγάλο ατού.  Δεν ξέρει κανείς να χειρίζεται καλύτερα τους δημοσιογράφους από τους… ίδιους τους δημοσιογράφους.

Τρίτο, η ουσία του πράγματος: Το μήνυμα πίσω από τη γυναίκα.

Λαμπερή, δυναμική, έξυπνη, επιτυχημένη, μετριοπαθής, μη κομματική υπό την έννοια ότι δεν έχει αναμιχθεί με την πολιτική, δεν έχει υπάρξει υποψήφια, ούτε μέλος κάποιου κόμματος, κανείς δεν ήξερε τι ψηφίζει, με μια διαδρομή γυναίκας που δούλεψε σκληρά για να επιβιώσει μόνη της με τρία παιδιά και ένα προσωπικό αφήγημα που αντανακλά στη σύγχρονη γυναίκα αλλά και σε αυτή που φοβάται να κάνει μόνη το όποιο βήμα και αναζητά κίνητρο.  Η ιδανική περίπτωση με λίγα λόγια για να προκαλέσει τη συμπάθεια και το ενδιαφέρον στο πλαίσιο των επιδιωκόμενων, από το ΣΥΡΙΖΑ, διευρύνσεων.

Ιδανική  για να «φύγει μπροστά» ο ΣΥΡΙΖΑ (αυτό βέβαια θα φανεί στο χειροκρότημα) από μια αδιέξοδη εναντιολογία, σε ένα κοινωνικό, οραματικό δικό του αφήγημα για τη χώρα και τους ανθρώπους της, στο πλαίσιο μιας πολιτικής κεντρώας απεύθυνσης και μετριοπάθειας

Τελευταίο, αλλά όχι έσχατο, η Τσαπανίδου κατάφερε άμα τη εμφανίσει της και το εξής σημαντικό: να κάνει όσους αναφέρονται στον -αλλοτινών καιρών- δεσμό που διατηρούσε με τον Bαξεβάνη, να μοιάζουν παρωχημένοι σεξιστές. Μην υποτιμάτε αυτή τη δυναμική. Δεν την έχουν όλες. 

Οι αντιδράσεις –ακόμη και οι πιο ακραίες- στα social ήταν ενδεικτικές της ευστοχίας της επιλογής Τσίπρα, είτε το θέλουμε, είτε όχι. Είτε συμπαθούμε τον ΣΥΡΙΖΑ είτε τον απεχθανόμαστε.

Η επιλογή της Πόπης, ναι, ήταν η πιο έξυπνη επικοινωνιακή κίνηση του ΣΥΡΙΖΑ για το 2022. Έδωσε νόημα στη φράση "πες το με ένα πρόσωπο"

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις