Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Κάτι νέο έρχεται στα Πανεπιστήμια, ψαχτείτε…

Κάτι νέο έρχεται στα Πανεπιστήμια, ψαχτείτε…
Νεολαία ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Άρθρο Νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Η κατάσταση στα Πανεπιστήμια της χώρας δεν είναι και η πιο ευνοϊκή στην παρούσα συγκυρία. Αφενός η συνθήκη της πανδημίας του COVID-19, που όλο το προηγούμενο διάστημα βρήκε τους φοιτητές μακριά από το φυσικό χώρο των πανεπιστημίων  λόγω της τηλεκπαίδευσης, αφετέρου η εγκαθίδρυση της Πανεπιστημιακής Αστυνομίας και σειρά άλλων οπισθοδρομικών νομοθετημάτων(διαγραφές στα ν+2/3 έτη κτλ) της κυβέρνησης βρήκε σθεναρά αντίθετο το φοιτητικό κίνημα.

Μετά και τις φοιτητικές εκλογές του περασμένου Μαΐου οι φοιτητές είχαν πάνω από δύο χρόνια να εκφράσουν μέσα από συλλογικές διαδικασίες τους προβληματισμούς και τις ανησυχίες τους για το αύριο του ελληνικού δημόσιου Πανεπιστημίου. Ήταν πρόδηλο ότι ο ευρύτερος χώρος της αριστεράς και των προοδευτικών δυνάμεων βρήκε τεράστια αποδοχή με αποτέλεσμα την αποδοκιμασία της ΔΑΠ-ΝΔΦΚ από την συντριπτική μερίδα των φοιτητών.

Καλούμαστε να απαντήσουμε ποιος είναι οι ανάγκες που έρχεται η τριτοβάθμια εκπαίδευση να καλύψει; Τις ανάγκες των λίγων ή τις ανάγκες των πολλών; Σθεναρά απαντάμε τις ανάγκες των πολλών. Μπορούν αυτές οι ανάγκες ,ωστόσο, να ικανοποιηθούν από το παρωχημένο μοντέλο του σημερινού φοιτητικού συνδικαλισμού όπως αυτός εκφράζεται από παρατάξεις που υπάρχουν από την αρχή της Μεταπολίτευσης;

Εμείς απαντάμε Όχι. Ούτε οι λογικές αποδιάρθρωσης του δημοσίου και δημοκρατικού χαρακτήρα του Πανεπιστημίου μπορούν να δώσουν ελπίδα και διέξοδο στα χρόνια προβλήματα, ούτε οι επαγγελματίες αφισοκολλητές πάσης φύσεως. Χρειάζονται προοδευτικές και ρεαλιστικές προτάσεις, ανανέωση και φαντασία στις πρακτικές. Πάνω από όλα έχουμε ανάγκη από ένα Μέτωπο Δημοκρατίας και Πολιτικής Αλλαγής στα ΑΕΙ από φοιτητές, ακαδημαϊκούς και εργαζόμενους. Μία δύναμη συνδικαλιστική που δεν θα προβάλει απλά συντεχνιακά αιτήματα αλλά θα κατανοεί ότι για να σταματήσει το φοιτητικό κίνημα να βρίσκεται σε αμυντική στάση και να καταφέρει να υλοποιήσει σημαντικό μέρος των στόχων του είναι αναγκαίος ο σχηματισμός προοδευτικής-αριστερής κυβέρνησης.

Γι’ αυτό και μέσα από την πανελλαδική πρωτοβουλία «Ψάξου» προχωράμε στην ίδρυση μίας νέας, πλατιάς και προοδευτικής παράταξης στα ΑΕΙ που ελπίζει να εκφράζει την φοιτητική κοινότητα και τα όνειρά της για ένα Ποιοτικό, Συμπεριληπτικό και Δημοκρατικό Πανεπιστήμιο. Η ιδρυτική συνδιάσκεψη (στην οποία μπορεί να πάρει μέρος όποιος φοιτητής υπογράψει το κάλεσμα που κυκλοφορεί στο διαδίκτυο) θα πραγματοποιηθεί στις 10 και 11 Δεκέμβρη στην Νομική Σχολή στην Αθήνα. Εκεί θα συναποφασιστούν το όνομα, η ιδρυτική διακήρυξη, το πλαίσιο αρχών και λειτουργίας του νέου φορέα. Το Πανεπιστήμιο είναι ένας χώρος γνώσης και δημοκρατίας, δεν του ταιριάζει ο δογματισμός και ο αυταρχισμός…

Κωνσταντίνος Νούλας, φοιτητής Χημείας Πανεπιστημίου Πατρών

Τάσος Κούστας, φοιτητής Θεατρικών Σπουδών Πανεπιστημίου Πατρών

Χάρης Βουνοτρυπίδης, φοιτητής Ηλεκτρολόγων Μηχανικών, γραμματέας νεολαίας ΣΥΡΙΖΑ Αχαΐας

Χάρης Χαλακατεβάκης, φοιτητής Αρχιτεκτονικής, μέλος ΔΣ με το Bloco Ριζοσπαστικής Αριστεράς Πάτρας

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις