Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τι έδειξε η πρώτη κλινική δοκιμή για τα επικαιροποιημένα εμβόλια Covid

Τι έδειξε η πρώτη κλινική δοκιμή για τα ...

Τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με τα προκλινικά δεδομένα που υποβλήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές

Υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι της παραλλαγής Όμικρον του κοροναϊού προσφέρει το επικαιροποιημένο αναμνηστικό εμβόλιο των Pfizer/BioNTech για τα στελέχη BA.4 και BA.5, σύμφωνα με προκαταρκτικά αποτελέσματα δοκιμής σε μικρό αριθμό εθελοντών.

Τα επικαιροποιημένα εμβόλια της Pfizer και της Moderna εγρίθηκαν σε ΗΠΑ και Ευρώπη χωρίς να έχουν υποβληθεί δεδομένα από δοκιμές σε ανθρώπους, μια προσέγγιση που εφαρμόζεται κάθε χρόνο και στα επικαιροποιημένα εμβόλια της γρίπης, προκειμένου να επισπεύδεται η διάθεσή τους.

Οι ρυθμιστικές αρχές βασίστηκαν έτσι σε δεδομένα από μελέτες σε ζώα, καθώς και σε αποτελέσματα κλινικών δοκιμών για ένα παραπλήσιο εμβόλιο που στοχεύει την παραλλαγή BA.1, εμβόλιο που αδειοδοτήθηκε στην ΕΕ πριν από τα εμβόλια BA.4 και BA.5.

Στο μεταξύ οι εταιρείες ξεκίνησαν και κλινικές δοκιμές για τις αναμνηστικές δόσεις BA.4 και ΒΑ.5, των οποίων τα αποτελέσματα θα κοινοποιηθούν στις ρυθμιστικές αρχές.

Οι Pfizer και BioNTech αναφέρουν σε κοινή ανακοίνωσή τους ότι, μια εβδομάδα μετά τη χορήγηση της αναμνηστικής δόσης σε 80 εθελοντές άνω των 18 ετών, το επικαιροποιημένο εμβόλιο οδήγησε σε υψηλότερα επίπεδα εξουδετερωτικών αντισωμάτων έναντι των παραλλαγών BA.4 και BA.5, συγκριτικά με το αρχικό εμβόλιο.

Τα αποτελέσματα βρίσκονται σε συμφωνία με τα προκλινικά δεδομένα που υποβλήθηκαν στις ρυθμιστικές αρχές, επισημαίνει η ανακοίνωση.

«Αν και περιμένουμε πιο ώριμα δεδομένα ανοσιακής αντίδρασης από την κλινική μελέτη τις επόμενες εβδομάδες, είμαστε ικανοποιημένοι που βλέπουμε ενθαρρυντικές αποκρίσεις μόλις μια εβδομάδα μετά τον εμβολιασμό σε νεαρούς και μεγαλύτερους ενήλικες» δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Pfizer Αλβέρτος Μπουρλά.

«Τα προκαταρκτικά αυτά δεδομένα υποδεικνύουν ότι το διδύναμο εμβόλιό μας αναμένεται να προσφέρει καλύτερη προστασία έναντι των στελεχών που κυκλοφορούν, σε σχέση με το αρχικό εμβόλιο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being