Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΠΟΛΙΤΙΚΗ

/

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πράγα για την προ-σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών για Τουρκία, Ενέργεια

Ο Αλέξης Τσίπρας στην Πράγα για την προ-...

Τι θα ζητήσει

Για την Πράγα αναχώρησε ο Αλέξης Τσίπρας. Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία θα συμμετάσχει στις εργασίες της Προπαρασκευαστικής Συνόδου του PES (Ευρωπαϊκό Σοσιαλιστικό Κόμμα).

Ο Αλέξης Τσίπρας θα προσέλθει στην προ-σύνοδο των ευρωσοσιαλιστών η στην Πράγα προκειμένου να θέσει τρεις άξονες. 

Ο πρώτος αφορά τη στήριξη της πρωτοβουλίας Τζεντιλόνι – Μπρετόν για χρηματοδοτικό εργαλείο για την αντιμετώπιση της ενεργειακής κρίσης. Θα προτείνει την έκδοση κοινού ευρωομολόγου που θα στοχεύει στη μείωση του ενεργειακού κόστους και στη χρηματοδότηση στοχευμένων εθνικών παρεμβάσεων.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτική Συμμαχία αναμένεται να τονίσει ότι: «Ο μόνος σίγουρος τρόπος να βρεθούμε πάλι μπροστά σε μία κρίση χρέους στην Ευρώπη είναι να συνεχίσουμε μια ”κούρσα εθνικών επιδοτήσεων” που θα αφήνει τεράστια περιθώρια αισχροκέρδειας αλλά και ανεξέλεγκτων ελλειμμάτων. Επιτέλους, πρέπει να αποφασίσουμε αν το μέλλον μας είναι η αλληλεγγύη ή ο καθένας μόνος του και όποιος αντέξει, όπως φαίνεται να επιλέγει η Γερμανία. Αυτή δεν είναι η Ευρώπη των αξιών μας».

Ο δεύτερος άξονας αφορά στην ανάγκη να αναλάβει η Ε.Ε. διπλωματικές πρωτοβουλίες για τον τερματισμό της ρωσικής εισβολής στην Ουκρανία. Ο Αλέξης Τσίπρας αναμένεται να θυμίσει τη πρωτοβουλία Ντράγκι και να θέσει το ερώτημα:
«Θα παλέψουμε για την ειρήνη;

Θα ασχοληθούμε με το συμφέρον της Ευρώπης ή θα πορευόμαστε σαν τους υπνοβάτες προς τον γκρεμό, αφήνοντας να καθορίζουν τις εξελίξεις αποκλειστικά ο Πούτιν με τα επιθετικά του σχέδια και οι ΗΠΑ με τα οικονομικά τους συμφέροντα;».

Και τέλος, ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης θα αναφερθεί στην τουρκική επιθετικότητα και στη πρόσφατη παράνομη Τουρκολιβυκή Συμφωνία, ζητώντας επιτακτικά η Ε.Ε. να αποφασίσει άμεσα πακέτο κυρώσεων απέναντι στην Τουρκία, που θα ενεργοποιηθεί εάν η τελευταία παραβιάσει τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας με έρευνες δυτικά του 28ου μεσημβρινού.

Αναμένεται να υπογραμμίσει ότι, «δεν πρέπει να υπάρξει επανάληψη της κρίσης του Oruc Reis. Η Ε.Ε. πρέπει να πάρει τις αποφάσεις της για κυρώσεις και – σε αυτό το πλαίσιο – η Ελλάδα να αποφασίσει την επέκταση των χωρικών υδάτων της στην Ανατολική Μεσόγειο όπως προβλέπει το διεθνές δίκαιο».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις