Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Αλεξάντρ Ντούγκιν: Αυτός είναι ο «Ρασπούτιν του Πούτιν» που προβλέπει Γ' Παγκόσμιο Πόλεμο

Αλεξάντρ Ντούγκιν: Αυτός είναι ο «Ρασπού...

Για πολλούς είναι ο νους πίσω από τον Ρώσο πρόεδρο, ο πατέρας της Μεγάλης Ρωσίας -Ωστόσο η αλήθεια για την σχέση τους παραμένει άγνωστη

Δεν έχει επίσημους δεσμούς με το Κρεμλίνο, αλλά αναφέρεται ως «ο Ρασπούτιν του Πούτιν» ή ως «ο εγκέφαλος του Πούτιν». Ο λόγος για τον Αλεξάντρ Ντούγκιν, τον πολιτικό φιλόσοφο που σε άρθρο του υποστήριξε ότι «βρισκόμαστε στα πρόθυρα του Γ’ Παγκόσμιου Πολέμου».

Η πραγματική του επιρροή στην εξωτερική πολιτική της Ρωσίας παραμένει αμφιλεγόμενη. Ορισμένοι τον αποκαλούν «πνευματικό οδηγό του Πούτιν», ωστόσο μια άλλη μερίδα υποστηρίζει ότι ο Ντούγκιν ήθελε να εμφανιστεί ότι βρίσκεται κοντά στο Κρεμλίνο για προσωπικά οφέλη. Παρά την πραγματική φύση των σχέσεών του με τον Ρώσο πρόεδρο, η επιρροή του στις άρχουσες ρωσικές ελίτ θεωρείται μεγάλη, ως ένας από τους πλέον γνωστούς ιδεολόγους εθνικιστές της Ρωσίας.

Διανοούμενος, ιδεολογικός πατέρας της «Μεγάλης Ρωσίας» και του ευρασιανισμού, που θέλει τη Μόσχα ως το κέντρο αντίπαλης αυτοκρατορίας της Δύσης, ο Ντούγκιν, έγινε γνωστός το 1996 με το βιβλίο του «Τα θεμέλια της Γεωπολιτικής: Το Γεωπολιτικό Μέλλον της Ρωσίας», που σύμφωνα με πληροφορίες, είχε γίνει εγχειρίδιο σε ακαδημία του ρωσικού γενικού επιτελείου. Με σαφή αντιδυτική ρητορική, ο Ντούγκιν καλούσε τη Ρωσία να αναδιαμορφώσει την επιρροή της με προσαρτήσεις και συμμαχίες, ενώ ήταν αντίθετος με την ανεξαρτησία της Ουκρανίας.

Η κόρη του σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση


Το άρθρο του Ντούγκιν, στο οποίο υποστηρίζει ότι η Ρωσία βρίσκεται σε πόλεμο με τη Δύση, δημοσιεύτηκε στα μέσα Σεπτέμβρη. Λίγες εβδομάδες νωρίτερα, ο Αλεξάντρ Ντούγκιν κήδεψε την κόρη του, δημοσιογράφο Ντάρια Ντούγκινα, που σκοτώθηκε σε βομβιστική επίθεση.

Πολλοί πιστεύουν ότι στόχος ήταν ο ίδιος. Ο Ντούγκιν μίλησε για τη βάναυση δολοφονία της κόρης του μπροστά στα μάτια του από τους «εχθρούς της Ρωσίας» και στη συνέχεια ευχήθηκε νίκη της χώρας του επί της Ουκρανίας

Η κηδεία της έγινε με τιμές ηρωίδας. Ο Ρώσος πρόεδρος Βλαντίμιρ Πούτιν καταδίκασε το «απεχθές έγκλημα» και απένειμε στην Ντάρια Ντούγκινα μετά θάνατον το κρατικό Βραβείο Ανδρείας.

Ποιος είναι ο διανοούμενος «Ρασπούτιν του Πούτιν»


Πάντως παρά τα θρυλούμενα, άγνωστη παραμένει η φύση των σχέσεων του Ντούγκιν με τον Πούτιν. Οι δύο άνδρες δεν έχουν ποτέ φωτογραφηθεί μαζί και ο Ντούγκιν δεν είχε θέση επίσημη μέσα στο ρωσικό κράτος.


Η επιρροή του όμως θεωρείται μεγάλη, σύμφωνα με αναλυτές. Η Washington Post είχε γράψει ότι η ομιλία του Ρώσου προέδρου μία ημέρα πριν την έναρξη της εισβολής στην Ουκρανία, όταν αρνήθηκε ουσιαστικά την ύπαρξη της Ουκρανίας και τους Ουκρανούς, ήταν επηρεασμένη από τον Ντούγκιν, τις απόψεις του οποίου έχει υιοθετήσει το ρωσικό καθεστώς.

«Η Ουκρανία ως κράτος δεν έχει καμία γεωπολιτική σημασία, καμία ιδιαίτερη πολιτιστική ή παγκόσμια σημασία, καμία γεωγραφική μοναδικότητα, καμία εθνική αποκλειστικότητα. Οι συγκεκριμένες εδαφικές της φιλοδοξίες αντιπροσωπεύουν τεράστιο κίνδυνο για όλη την Ευρασία και, χωρίς να επιλυθεί το ουκρανικό πρόβλημα, είναι γενικά παράλογο να μιλάμε για ηπειρωτική πολιτική», έγραφε ο εθνικιστής φιλόσοφος.

Ο Ντούγκιν, γεννημένος το 1962 από οικογένεια υψηλόβαθμων στρατιωτικών, και έχοντας βιώει την παρακμή της Σοβιετικής Ένωσης, ανήκει στους φιλοσόφους που υπενθυμίζουν το δυναμικό και ένδοξο παρελθόν, για να ερμηνεύσουν τις αποτυχίες του παρόντος.

Τα πρώτα του χρόνια ξεκίνησε ως αντιφρονών αντικομμουνιστής. Στο προσκήνιο βρέθηκε στη δεκαετία του 1990, ως αρθρογράφος στην ακροδεξιά εφημερίδα Den. Το 1991, εξέθεσε σε μανιφέστο του το αντιφιλελεύθερο και υπερεθνικιστικό του όραμα για τη Ρωσία.

Από το περιθώριο στο επίκεντρο


Το 2000, όταν ανέλαβε την εξουσία, ο Πούτιν πήρε αποστάσεις από την αντιδυτική ρητορική του Ντούγκιν. Ο Ρώσος πρόεδρος φαίνεται ότι έδινε έμφαση στην ενσωμάτωση της χώρας στο παγκόσμιο καπιταλιστικό σύστημα. Οι ιδέες του εθνικιστή φιλοσόφου βρέθηκαν στο περιθώριο.

Ο Ντούγκιν συνέχισε όμως να αναπτύσσει τις θέσεις του, να δίνει διαλέξεις και να συγγράφει, με επίκεντρο πάντα τον Ευρασιανισμό. Παρά την απομόνωσή του, ο ίδιος δεν σταμάτησε να μιλά για μία παγκόσμια τάξη πραγμάτων με πολλούς πόλους, όπου οι «ηπειρωτικές δυνάμεις» με κύρια τη Ρωσία θα κατάφερναν να υποσκελίσουν την ισχύ των ΗΠΑ και των «δυνάμεων της θάλασσας».

Σχέσεις ανέπτυξε και με την Ελλάδα, την οποία επισκέφθηκε το 2013 και έδωσε διάλεξη στο κέντρο Διεθνών και Ευρωπαϊκών Υποθέσεων του Τμήματος Διεθνών και Ευρωπαϊκών σπουδών του Πανεπιστημίου Πειραιώς. Ο Ντούγκιν θεωρεί ότι οι Ρώσοι είναι οι «Έλληνες του Βορρά».

Προωθούσε τις θέσεις του με διαλέξεις και βιβλία, όπου δέσποζε το όραμα του Ευρασιανισμού. Το 2014 φαίνεται ότι ένιωσε κάποια δικαίωση, καθώς η Ρωσία προσάρτησε την Κριμαία και ξεκίνησε αιματηρό πόλεμο στο Ντονμπάς.

«Πιστεύω ότι πρέπει να σκοτώσουμε, να σκοτώσουμε, να σκοτώσουμε Ουκρανούς, δεν μπορεί να γίνει άλλη κουβέντα», είπε ο Ντούγκιν σε ένα βίντεο, δίνοντας άλλον ένα λόγο να παραμείνει στη λίστα των πιο μισητών προσώπων στο Κίεβο, που βλέπει στο πρόσωπό του τον ιδεολογικό πατέρα της ρωσικής εισβολής.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις