Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Οι αντιμεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας

Οι αντιμεταρρυθμίσεις του Υπουργείου Εργασίας

Tου Κωνσταντίνου Τηλιγάδα

Η εργατική νομοθεσία εισάγει τους κανόνες με τους οποίους ρυθμίζονται οι εργασιακές σχέσεις και οι συναφείς με την εργασία δραστηριότητες του κράτους και των ιδιωτών.

Αν και η εργασία δεν είναι αποκομμένη από την γενική εξέλιξη της οικονομικής και πολιτικής δραστηριότητας, οι κανόνες που τίθενται μέσω της νομοθεσίας, είναι καθοριστικοί προς τα ποια κατεύθυνση κινείται αυτή και εντός ποιου πλαισίου.

Από την ανάληψη της διακυβέρνησης από την ΝΔ υπήρξε μια άνευ προηγουμένη παρέμβαση στη νομοθεσία περί της εργασίας, που μπορεί να συγκριθεί μόνο με την αποδιοργάνωση της περίοδού 2012-2014 των πρώτων μνημονιακών χρόνων, που ακολούθησαν την χρεοκοπία του Ελληνικού κράτους. 

Παρεμβάσεις ακραία νεοφιλελεύθερες και αντεργατικές, με σκοπό να ευνοήσουν εξόφθαλμα, την μεγάλη εργοδοσία και τους ημέτερους. Τα αποτελέσματα αυτών των παρεμβάσεων βιώνουν όλοι οι εργαζόμενοι, με την ισοπέδωση, την διάλυση και την ανασφάλεια να κυριαρχούν στην καθημερινότητα τους.

Αναφέροντας αυτές τις παρεμβάσεις επιγραμματικά:

-Το Ιούλιο του 2019 καταργείται ο αιτιολογημένος λόγος απόλυσης, η προστασία των εργολαβικά εργαζόμενων και υποβαθμίζεται το ΣΕΠΕ σε διεύθυνση του υπουργείου.

-Τον Σεπτέμβριο του 2020 μειώνονται επιπλέον οι ασφαλιστικές εισφορές υπερ ΟΑΕΔ κατά 3% για το 2021, ακολουθώντας την μείωση 0,9% από τον Ιούνιο του 2020, με ότι σήμαινε αυτό για τις παροχές και τα προγράμματα του οργανισμού, αφού τον καθιστά εξαρτημένο από τον κρατικό προϋπολογισμό. Κατάληξη της μείωσης εισφορών το νομοσχέδιο που θα ακολουθήσει το 2022.

-Τον Απρίλιο του 2021 δίνεται δυνατότητα σε πιστοποιημένους ιδιώτες να εκδίδουν συντάξεις του ΕΦΚΑ ως λύση για την συσσώρευση εκκρεμών αιτήσεων. Το φιάσκο που ακολούθησε γνωστό σε όλους.

-Τον Ιούνιο του 2021 καταλύεται το οκτάωρο, θεσμοθετούνται οι απλήρωτες υπερωρίες, εισάγεται η διευθέτηση του χρόνου εργασίας με ατομική συμφωνία και εισάγονται ανυπέρβλητα εμπόδια στην συλλογική εκπροσώπηση των εργαζομένων.

-Τον Σεπτέμβριο του 2021 ιδιωτικοποιείται η επικουρική ασφάλιση των εργαζομένων, με τα χρήματα τους να τζογάρονται από ιδιώτες και το σύστημα χορήγησης να μετατρέπεται από αναδιαμενητικό σε κεφαλαιοποιητικό.

-Τον Φεβρουάριο του 2022 αποδιοργανώνεται περαιτέρω ο ΕΦΚΑ με το νομοσχέδιο για τον δήθεν εκσυγχρονισμό του, με την εισαγωγή ημέτερων στελεχών από τον ιδιωτικό τομέα.

-Τον Απρίλιο του 2022 αλλάζει δομή, λειτουργία και διαδικασίες ο ΟΑΕΔ, περιορίζοντας την κοινωνική αποστολή του οργανισμού και καθιστώντας τον έρμαιο  στην κυβερνητική χειραγώγηση.

Εύκολα μπορεί να διαπιστώσει ότι οι συνθήκες που επικρατούν στην εργασία αυτή την στιγμή είναι απόρροια και των πιο πάνω παρεμβάσεων, που σε συνδυασμό με την ασκούμενη οικονομική πολιτική,  γέρνουν την πλάστιγγα υπερ των λίγων και ισχυρών.

Νεοφιλελεύθερες ιδεοληψίες, συνδυασμένες με τριτοκοσμικές λογικές λεηλασίας του κράτους-τσιφλικιού και των δημόσιων ταμείων του. Όλα αυτά σε μια εποχή, που παγκόσμια τα προηγμένα κράτη έχουν εγκαταλείψει αυτές τις φιλοσοφίες, λόγω και της κρισιμότητας της περιόδου.

Την επόμενη ημέρα μετά από αυτήν την λαίλαπα, όταν προκύψει κυβέρνηση με διαφορετικό πολιτικό πρόσημο, πρώτο μέλημα της θα πρέπει να είναι η κατάργηση των παρεμβάσεων αυτών, ώστε να ξεκινήσει η δύσκολη πορεία για την αποκατάσταση της δικαιοσύνης στην εργασία προς όφελος των πολλών και υγιών δυνάμεων αυτού του τόπου. 

Τηλιγάδας Κωνσταντίνος

Γενικός Γραμματέας Ομοσπονδίας Υπαλλήλων ΟΑΕΔ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις