Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Δολοφονία Μάριου Μετάι στην Πάτρα: Ένοχος ο 27χρονος αλλά βρισκόταν σε άμυνα

Δολοφονία Μάριου Μετάι στην Πάτρα: Ένοχο...

Η απόφαση του δικαστηρίου

Ολοκληρώθηκε η δίκη για τη δολοφονία του Μάριου Μετάι που συνέβη στις 25 Ιανουαρίου 2021 στην Πάτρα. Το Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Πύργου ομόφωνα έκρινε ένοχο τον 27χρονο βασικό κατηγορούμενο, άλλα δέχθηκε τους ισχυρισμούς πως βρισκόταν σε άμυνα την ώρα της συμπλοκής.

Έτσι ο 27χρονος καταδικάστηκε σε 17 χρόνια κάθειρξης για την ανθρωποκτονία από πρόθεση και τις κατηγορίες της οπλοφορίας, οπλοχρησίας, χρήσης και κατοχής ναρκωτικών.

Ο δεύτερος κατηγορούμενος και συνεπιβάτης στο αυτοκίνητο του 27χρονου, αθωώθηκε για τη συνέργεια σε ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών για τα αδικήματα της συμπλοκής, οπλοφορίας, οπλοχρησίας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο αδελφός του θύματος που ήταν ανάμεσα στους κατηγορουμένους της υπόθεσης, καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης τεσσάρων ετών και έξι μηνών, για τα αδικήματα της συμπλοκής, οπλοφορίας, οπλοχρησίας και επικίνδυνης σωματικής βλάβης.

Ο τέταρτος κατηγορούμενος καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης 22 μνών για συνέργεια σε επικίνδυνη σωματική βλάβη και συμπλοκή, με αναστολή.

Στιγμές μετά την ανακοίνωση της απόφασης του δικαστηρίου, επικράτησε ένταση όταν η μητέρα του θύματος χαρακτήρισε άδικη την ποινή που επιβλήθηκε στον 27χρονο βασικό κατηγορούμενο, ενώ την ίδια στιγμή η μητέρα του 27χρονου ξέσπασε σε κλάματα. Η ένταση οδήγησε την Πρόεδρο του ΜΟΔ να διατάξεί την απομάκρυνση όλων των συγγενών από την αίθουσα.

Τι είπαν οι δικηγόροι

Περικλής Παρασχάκης - Συνήγορος Πολιτικής Αγωγής

“Εκδόθηκε σήμερα η απόφαση του μεικτού ορκωτού δικαστηρίου Πύργου, ως προς το σκέλος της απόφασης η οποία αφορούσε την υπεράσπιση των δύο εντολέων μου, αισθάνομαι ικανοποιημένος από το γεγονός ότι μετετράπη η κατηγορία κακουργηματικού χαρακτήρα σε πλημμεληματικού. Θεωρώ ότι η απόφαση αυτή υπήρξε και δίκαιη και ευθυγραμμιζόμενη με το αποδεικτικό υλικό και τα πραγματικά περιστατικά που αποδείχτηκαν στην διαδικασία στο ακροατήριο.

Τώρα, σε ό,τι αφορά το σκέλος της ανθρωποκτονίας για την οποία είχαμε παρασταθεί προς υποστήριξη κατηγορίας, επεβλήθη μία ποινή στο φυσικό αυτουργό ύψους 17 ετών περίπου, 15 ετών κάθειρξη συν 2 ετή φυλάκιση. Θα μπορούσε να έχει επιβληθεί και μία ανώτερη ποινή, όμως λόγω και της νομοθετικής τροποποίησης που υπήρχε το 2019 στον ποινικό κώδικα ούτως ή άλλως το δικαστήριο θα είχε την δυνατότητα να επιβάλλει ποινή άλλη από αυτή των ισοβίων και έχουμε οδηγηθεί ουσιαστικά στο ίδιο αποτέλεσμα.

Δηλαδή σε μία ποινή η οποία θα μπορούσε να είναι μεγαλύτερη, αλλά λόγω της νομοθετικής τροποποίησης είναι σε αυτό το ύψος που είναι. Στον τρίτο κατηγορούμενο επεβλήθη ποινή φυλάκισης κατά συγχώνευση τεσσάρων ετών και έξι μηνών πλημμεληματική, το δικαστήριο διέταξε η έφεση να έχει ανασταλτικό χαρακτήρα και στον τέταρτο κατηγορούμενο τον οποίο επίσης υπερασπίζομαι το Δικαστήριο μετέτρεψε επίσης την κατηγορία από κακουργηματική σε πλημμεληματική και επέβαλλε ποινή φυλάκισης 22 μηνών, η οποία ανεστάλη επί τριετία και επίσης κι αυτήν την ποινή διέταξε το δικαστήριο η έφεση να έχει αναστέλλουσα δύναμη”.

Ανδρέας Ρέγκλης - Συνήγορος υπεράσπισης

“Το δικαστήριο μετά από πολλές συνεδριάσεις δέχτηκε αυτό που από την πρώτη στιγμή λέγαμε ότι δεν ήταν μία ανθρωποκτονία την οποία σχεδίαζε να εκτελέσει αλλά βρέθηκε αμυνόμενος υπερασπίζοντας το δικαίωμα του προς τη ζωή και έτσι ενώ εισήγετο να δικαστεί με ποινή ισόβια το δικαστήριο δέχτηκε ότι τέλεσε την πράξη σε κατάσταση άμυνας και του επέβαλλε ποινή κάθειρξης 15 ετών για την πράξη ανθρωποκτονίας μαζί με την οπλοχρησία συνολική ποινή 17 ετών.
Αιτηθήκαμε για κάποια ελαφρυντικά, δεν του αναγνωρίστηκαν για να μειωθεί περαιτέρω η ποινή, θα κάνει μία έφεση κυρίως για το ύψος της ποινής και την αναγνώριση των ελαφρυντικών και θα ακολουθήσει ο δεύτερος βαθμός. Το σημαντικότερο είναι ότι από την πρώτη στιγμή που παραδόθηκε έλεγε ότι δέχτηκε επίθεση και αμύνθηκε και το δικαστήριο τον κήρυξε ένοχο σε κατάσταση άμυνας με υπέρβαση των ορίων της άμυνας βέβαια”.

Χρήστος Τσόλκας - Συνήγορος υπεράσπισης

“Η δικαστική απόφαση αποτελεί δικαίωση για τον πελάτη μου, ο οποίος από την πρώτη στιγμή είχε υποστηρίξει ότι δεν είχε καμία συμμετοχή στην υπόθεση της ανθρωποκτονίας που δικάζανε σήμερα. Αθωώθηκε για την οποιαδήποτε συμμετοχή στην ανθρωποκτονία και καταδικάστηκε σε ποινή φυλάκισης για κάποια πλημμελήματα για τα οποία ήταν κατηγορούμενος. Είναι ελεύθερος ήδη από το στάδιο της ανακρίσεως και παραμένει ελεύθερος”.

Μίλτος Δημητρόπουλος - Συνήγορος υπεράσπισης

“Το Μεικτό Ορκωτό Δικαστήριο σήμερα ύστερα από μία υποδειγματική και μία πολυτελέστατη διαδικασία κατέληξε στην ομόφωνη απόφαση 7-0 στο ότι ο εντολέας μου βρίσκονταν σε κατάσταση άμυνας την 25η Ιανουαρίου 2021, απλώς υπερέβη τα όρια της άμυνας, λόγω του ότι έφερε όπλο και προέβη στην συγκεκριμένη πράξη.

Συγκεκριμένα από την αποδεικτική διαδικασία και καθόλη την ακροαματική διαδικασία από την εξέταση των μαρτύρων που έλαβε υπόψιν το δικαστήριο και από τα αδιαμφισβήτητα αντικειμενικά δεδομένα της ποινικής δικογραφίας, το δικαστήριο οδηγήθηκε σήμερα σε αυτήν ορθή απόφαση, πως βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας ο εντολέας μου.

Διότι δέχτηκε μία απερίγραπτη, παράνομη και άδικη επίθεση από τους λοιπούς συγκατηγορούμενους τον τρίτο και τέταρτο εκ των κατηγορουμένων με συνέπεια να προκληθεί το συγκεκριμένο επεισόδιο με αποκλειστικά δική τους υπαιτιότητα.

Πρόκειται για μία ορθή απόφαση, βέβαια το δικαστήριο σε ό,τι αφορά στην επιβολή των ποινών επέβαλε την μέγιστη ποινή στο πλαίσιο της μειωμένης ποινής που ορίζει ο νόμος στην διάταξη του άρθρου 23 του Ποινικού Κώδικα και κατέληξε στην καταδικαστική απόφαση των 17 χρόνων κάθειρξης συν 10 ημερών.

Πρόκειται για μία δίκαιη απόφαση, σε ό,τι αφορά το σκεπτικό της απόφασης ότι βρισκόταν σε κατάσταση άμυνας, δεν αναγνωρίστηκε κάποιο ελαφρυντικό το οποίο πιστεύουμε ότι θα αναγνωριστεί στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο”.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις