Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Τουρισμός: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία δεν «επιτρέπεται» να μην αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν

Τουρισμός: Αχαΐα, Ηλεία και Αιτωλοακαρνα...

Του Θεμιστοκλή-Ανδρέα Μπάκα

Η πανδημία του κορωνοϊού ήρθε για να αλλάξει σχεδόν το σύνολο των καθημερινών μας συνηθειών, να αποτελέσει τον βασικό ρυθμιστή της επόμενης μέρας και παράλληλα να αναδείξει ή/και να αλλάξει δεδομένα που μέχρι σήμερα θεωρούσαμε ορόσημα σε πολλούς κλάδους της οικονομίας.

 Η οικονομία διαμοιρασμού τα τελευταία χρόνια – πριν την πανδημία του κορωνοϊού, ενίσχυσε την ελληνική οικονομία μέσω των εισπραχθέντων φόρων με περισσότερα από 444 εκατ €, 68 εκατ.€ το 2017, 176 εκατ. .€ το 2018 και περίπου 200εκατ. € το 2019. Ο τζίρος της οικονομίας διαμοιρασμού για την Ελληνική οικονομία από τον Ιούνιο του 2018 έως τον Μάιο του 2019, άγγιξε τα 1,15 δις.€. Η βραχυχρόνια μίσθωση το 2021 ανέκτησε το 94,4% του συνολικού εισοδήματος των ελληνικών βραχυχρόνιων μισθώσεων, σε σχέση με το 2019, σύμφωνα με τα στοιχεία της Airdna. Είναι χαρακτηριστικό ότι τα έσοδα της βραχυχρόνιας μίσθωση της Ελλάδας το 2020 έπεσαν στα 790 εκατομμύρια ευρώ και το 2021 άγγιξαν τα 1,33 δισ. €, ενώ ο στόχος για το 2022 είναι πάνω από 1,4 δισ.€. Ξεπερνώντας τον τζίρο του 2019 και αποτελώντας μια ακόμη ένδειξη της ανάκαμψης της τουριστικής βιομηχανίας της χώρας μας.

Οι προοπτικές της οικονομίας διαμοιρασμού στους δημοφιλείς θερινούς προορισμούς της χώρας μας, αλλά, και η «ευκαιρία» ένταξης στον τουριστικό χάρτη νέων προορισμών που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας είναι οι καλύτερες πανευρωπαϊκά.

Αισιόδοξο «μήνυμα» αποτελεί το γεγονός ότι σύμφωνα με την AirDNA, οι κρατήσεις που έχουν πραγματοποιηθεί έως 1η Μαρτίου για το χρονικό διάστημα Ιούνιος – Σεπτέμβριος καταγράφουν αύξηση κατά 232% σε σχέση με τη περσινή χρονιά.

Παράλληλα, αύξηση κρατήσεων καταγράφεται στη Κρήτη κατά 306%, στα Δωδεκάνησα κατά 302%, στην Αθήνα κατά 248%, στις Κυκλάδες κατά 233% , στα Ιόνια Νησιά κατά 230% και στη Πελοπόννησο κατά 135%.

 

Αξίζει να επισημάνουμε ότι αύξηση καταγράφουν και οι τιμές ανά διανυκτέρευση σε σχέση με το 2021. Συγκεκριμένα, στις Σποράδες κατά 26%, στη Πελοπόννησο κατά 19%, ενώ στην Αθήνα η ετήσια αύξησης άγγιξε το 12%. 

 Τα άνωθεν δεδομένα είναι άκρως εντυπωσιακά και αναδεικνύουν εμπράκτως τη δυναμική και τη συμμετοχή της οικονομίας διαμοιρασμού στο νέο μοντέλο του τουρισμού που αναδεικνύεται.  

Η ευκαιρία της Δυτικής Ελλάδας

Αποτελεί ευκαιρία για τις περιοχές της ηπειρωτικής Ελλάδας που αναδείχθηκαν εν μέσω πανδημίας να ενταχθούν δυναμικά στο τουριστικό χάρτη μέσω της ενεργής συμμετοχής τους στο νέο μοντέλο τουρισμού. Η Αχαΐα, η Ηλεία και η Αιτωλοακαρνανία, αποτελούν προορισμούς που διαθέτουν πλούσια πολιτισμική κληρονομιά, φυσική ομορφιά και γεωγραφική ποικιλομορφία. Χαρακτηριστικά που σε συνάρτηση με το καλό οδικό δίκτυο, δεν «επιτρέπουν» να μην αδράξουν την ευκαιρία της φετινής σεζόν που αναμένουμε επιπλέον αύξηση των road trips.

Μερικά σημεία ορόσημο της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας: 

Η Αρχαία Ολυμπία . Το πανελλήνιο θρησκευτικό και αθλητικό κέντρο της αρχαιότητας, την κοιτίδα του Ολυμπισμού και το σύμβολο των  διαχρονικών ιδανικών  της ανδρείας, της τιμής, της ειρήνης και της ελευθερίας, θα αισθανθείτε δέος κάνοντας ένα ταξίδι στο χρόνο.
Ο Μύτικας που τις περασμένες δεκαετίες αποτελούσε πόλο έλξης χιλιάδων Ιταλών τουριστών που τον επέλεγαν για τη γραφικότητά του. Ο Μύτικας Αιτωλοακαρνανίας είναι χτισμένος σε ένα μυτερό κομμάτι γης που εισχωρεί στα νερά του Ιονίου, στη δυτική ακτή της Ακαρνανίας, μεταξύ Αστακού και Βόνιτσας .
Ο Αστακός αποτελεί το συνδετικό κρίκο της Ακαρνανίας με τα Επτάνησα. Πόλη με νεοκλασικό μεγαλείο.  
Η Ναύπακτος,  το βενετσιάνικο κάστρο με την ωραία θέα, ενώ το Αιτωλικό αποτελεί μια πανέμορφη νησιωτική πολιτεία.
Η Πάτρα, η πόλη με τον μεγαλοπρεπή ναό του  Άγιου  Ανδρέα,  η τρίτη μεγαλύτερη εκκλησία στα Βαλκάνια μετά τον Καθεδρικό Ναό του Αγίου Σάββα στο Βελιγράδι και τον Καθεδρικό Ναό Αλεξάντρ Νέφσκυ στη Σόφια. Η πόλη που σφύζει από νεολαία,  η «πατρίδα» του πιο διάσημου καρναβαλιού στην Ελλάδα .  
 Στην Ηλεία συγκεκριμένα, περιοχές στου Καϊάφα, στη χρυσαφένια Κουρούτα, στη Μπούκα, στο Κουνουπέλι και στη Ζαχάρω.
Τα παραθαλάσσια χωριά της Αιγιαλείας. (Λόγγος , Σελιανίτικα κλπ.)

Η Περιφέρεια Δυτικής Ελλάδας είναι η τέταρτη μεγαλύτερη στην Ελλάδα. Με βάση, όμως, το κατά κεφαλήν ακαθάριστο εγχώριο προϊόν είναι η δεύτερη φτωχότερη. 

Μη ξεχνάμε ότι το χρονικό διάστημα 2009-2018 το ετήσιο ΑΕΠ μειώθηκε κατά 25%, γεγονός που την υποβιβάζει στο τέλος σχεδόν της κατάταξης των Περιφερειών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η μείωση των επενδύσεων αγγίζει το 70%, ενώ η απορρόφηση πόρων του Επιχειρησιακού Προγράμματος της Περιφέρειας το ίδιο χρονικό διάστημα ανήλθε μόλις στο 22,8% και αυτή είναι η τρίτη χαμηλότερη επίδοση στη χώρα. Η άμεση συμβολή του τουρισμού στο ΑΕΠ της Περιφέρειας Δυτικής Ελλάδας ήταν στο 3,5% για το 2018 με 292 εκατ.€ (άμεση τουριστική δαπάνη).

Σύμφωνα με τα αναρτημένα στοιχεία στον διαδικτυακό τόπο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (https://ec.europa.eu/), η διάρκεια ανεργίας  υπερέβαινε το 1 έτος στην Δυτική Ελλάδα σε ποσοστό 60%. Οι παραγωγικές ηλικίες μεταξύ 25-55 ετών αποτελούσαν τον μεγαλύτερο όγκο των ανέργων σε ποσοστό 55%.

Η πυκνότητα δε της ανεργίας στην Περιφερειακή Ενότητα Αχαΐας σε σχέση με τις υπόλοιπες Π.Ε. της Περιφέρειας ανερχόταν στο 31,02%.

Ευκαιρία η άμεση «σύνδεση» του τουρισμού με το real estate
Αποτελεί ευκαιρία για την Αχαΐα, την Ηλεία και την Αιτωλοακαρνανία να αναπτύξουν την οικονομία τους, συνδυάζοντας την αύξηση της ζήτησης στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων με το real estate.

Το μοντέλο του τουρισμό αλλάζει, και δεν αλλάζει μόνο στη χώρα μας αλλά σχεδόν στο σύνολο των Ευρωπαϊκών χωρών του Νότου όπως στην Ισπανία, Ιταλία και Γαλλία όπου «εκμεταλλεύονται» τους πόρους του ταμείου ανάκαμψης. Αλλάζει και δημιουργεί νέες ευκαιρίες στην εκάστοτε χώρα που θα αντιληφθεί εγκαίρως το νέο μοντέλο, θα κινηθεί γρήγορα και θα ανταποκριθεί άμεσα στις προκλήσεις της νέας «εποχής» που έρχεται και ήδη διανύουμε.  Ο κλάδος της οικονομίας διαμοιρασμού, ενδεχόμενα να αποτελεί ένα «κομμάτι» του νέου μοντέλου που ήδη διαμορφώνετε και παράλληλα να αποτελεί «ευκαιρία» τόσο για τους εγχώριους και μη επενδυτές, όσο και για τους ιδιοκτήτες ακινήτων και την τοπική οικονομία.

ΠΗΓΗ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις