Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους στο τραπέζι μετά την εμφάνιση της μετάλλαξης Όμικρον

Νέα μέτρα για ανεμβολίαστους στο τραπέζι...

Αποφάσεις αυτή την εβδομάδα

Εν αναμονή των δεδομένων που θα προκύψουν για το προφίλ της μετάλλαξης «Όμικρον», τη νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού, – μέχρι στιγμής τα στοιχεία είναι λιγοστά – η κυβέρνηση συνεχίζει κανονικά στον σχεδιασμό που έχει χαράξει, ενώ παράλληλα βρίσκεται και σε συνεχή επικοινωνία και με τις Βρυξέλλες για κοινό συντονισμό.

Έτσι σήμερα, στην καθιερωμένη σύσκεψη της Δευτέρας υπό τον Πρωθυπουργό, στο τραπέζι τίθεται για επεξεργασία το Plan B’ που έχει στο συρτάρι της η κυβέρνηση για την αναχαίτιση της πανδημίας του κορονοϊού, για ενεργοποίηση ανά πάσα στιγμή κριθεί αναγκαίο.

Την Τρίτη αναμένεται να συνεδριάσει η Επιτροπή των Επιστημόνων και την Τετάρτη η ολομέλεια, προκειμένου να αξιολογήσουν τα αποτελέσματα των μέτρων που ελήφθησαν από την προηγούμενη Δευτέρα για τους ανεμβολίαστους.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, εφόσον οι περιορισμοί δεν κριθούν επαρκείς και απαιτηθούν νέα μέτρα, στο τραπέζι βρίσκονται οι προτάσεις για επαναφορά της μάσκας παντού, και σε ανοιχτούς και σε κλειστούς χώρους, περισσότερα rapid test για την είσοδο των ανεμβολίαστων στην εργασία τους, αποκλεισμός όσων δεν έχουν κάνει το εμβόλιο και από τους ανοιχτούς χώρους της εστίασης αλλά και η επέκταση της τηλεργασίας ώστε να υπάρξει και λιγότερη κινητικότητα στα μέσα μαζικής μεταφοράς.

Η κυβέρνηση επιμένει σε κάθε τόνο ότι δεν υπάρχει θέμα lockdown στον ορίζοντα αλλά μόνο νέοι περιορισμοί για τους ανεμβολίαστους, εφόσον χρειαστεί.

Η στρατηγική της εστιάζει, σε αυτό το timing, στην αύξηση των εμβολιασμών, στη στήριξη του ΕΣΥ και στην πιστή τήρηση των μέτρων με αύξηση των ελέγχων.

Ωστόσο, ο τελευταίος λόγος ανήκει στην πανδημία και στις εφιαλτικές μεταλλάξεις της και οι Επιστήμονες στις συσκέψεις τους θα εξετάσουν αν απαιτούνται άμεσα νέες πρωτοβουλίες, υπό τον φόβο της “Όμικρον”.

Ποιο είναι το προφίλ της «Όμικρον»;
Τα δεδομένα για τη νέα μετάλλαξη δεν είναι επαρκή και οι εκτιμήσεις από πλευράς των επιστημόνων, διεθνώς, ακόμη αντικρουόμενες…  Έτσι, αυτή τη στιγμή κανείς δεν μπορεί να προβλέψει αν θα απαιτηθούν σκληρές αποφάσεις για… ασφαλή Χριστούγεννα.

Στην σύσκεψη υπό τον Πρωθυπουργό θα γίνει μία πρώτη ενημέρωση για το προφίλ της “¨Ομικρον”, κι ενώ η κυβέρνηση παρακολουθεί με προσοχή τις πρωτοβουλίες που λαμβάνουν χώρες για να θωρακιστούν…

Στην Ελλάδα μέχρι στιγμής δεν έχει εντοπιστεί κρούσμα… Η κυβέρνηση έχει συνεχή ενημέρωση από τους επιστήμονες και δηλώνει έτοιμη για δράσεις, εφόσον χρειαστεί.

Χώρες της Ευρώπης που ήδη η μετάλλαξη έχει κάνει την εμφάνιση της προχωρούν γοργά σε περιορισμούς, κατά βάση σε σχέση με τα αεροπορικά ταξίδια.

‘Ήδη και η χώρα μας έχει θέσει αυστηρούς περιορισμούς για την είσοδο σε ελληνικό έδαφος ταξιδιωτών από Νότια Αφρική, Μποτσουάνα, Ναμίμπια, Λεσότο, Ζιμπάμπουε, Μοζαμβίκη, Εσουατίνι, Ζάμπια και Μαλάουι.

Το «στοίχημα» των εμβολιασμών
Στο μέτωπο του εμβολιασμού, η αύξηση που παρατηρείται μέσα στον Νοέμβρη φέρνει μια συγκρατημένη αισιοδοξία ότι ως το τέλος του έτους το τείχος ανοσίας θα αγγίξει το 80%.

Στο τέλος του χρόνου θα έχουμε φτάσει στο 65% του συνολικού πληθυσμού να είναι πλήρως εμβολιασμένοι και μαζί με ένα 15% που υπολογίζουμε ότι θα έχουν αποκτήσει φυσική ανοσία μέσω νόσησης, θα έχουμε πετύχει ένα συνολικό 80% και θα πλησιάζουμε στο τείχος ανοσίας” εκτιμά ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης (ΣΚΑΪ).

Παράλληλα οι Επιστήμονες εκτιμούν, με βάση τα μοντέλα που επεξεργάζονται, ότι αυτή την εβδομάδα θα ξεκινήσει η αποκλιμάκωση του κύματος της πανδημίας…

Κάτι ωστόσο, που δεν θα αποτυπωθεί άμεσα στο Σύστημα Υγείας, το οποίο συνεχίζει να δοκιμάζεται.

Κι ενώ πλέον “καραδοκεί” η μετάλλαξη “Όμικρον”, για την οποία υπάρχει ο φόβος ότι ίσως δημιουργήσει ένα νέο τοπίο στην επιδημιολογική κατάσταση στη χώρα…

«Βόμβα» από την Παγώνη: «Τα Χριστούγεννα δεν θα είναι ωραία, θα είναι με περιορισμούς»

Το ενδεχόμενο να χρειαστεί να χορηγηθεί επιπλέον εμβολιαστική δόση λόγω της μετάλλαξης Όμικρον, εξέφρασε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ, Ματίνα Παγώνη, ενώ τόνισε ότι τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς.

Όπως επισήμανε η πρόεδρος του ΕΙΝΑΙΠ, ενδέχεται να χρειαστεί επαναπροσαρμογή του εμβολίου για την μετάλλαξη Όμικρον, η οποία τόνισε πως θα ολοκληρωθεί σε 100 ημέρες.


Σε κάθε περίπτωση , η κ. Παγώνη συνέστησε ψυχραιμία καθώς για την ώρα δεν έχουν απαντηθεί κρίσιμα ερωτήματα που αφορούν την μετάλλαξη Όμικρον:

«Να είμαστε ψύχραιμοι, υπάρχει ένας πανικός. Ακόμα δεν έχουν απαντηθεί δυο βασικά ερωτήματα που είναι σημαντικά για τους επιστήμονες. Πρώτα από όλα δεν ξέρουμε άμα την πιάνει το εμβόλιο, πολύ πιθανόν να την καλύπτει και επίσης πόσο μεταδοτικό είναι επειδή έχει 32 μεταλλάξεις σε σχέση με την Δέλτα που έχει 16» ανέφερε ενώ τόνισε πως δεν δείχνει να είναι πιο θανατηφόρα από άλλες μεταλλάξεις.

Για το αν αυτή η μετάλλαξη έρθει και επικρατήσει στην Ελλάδα εξήγησε πως αν γίνουν πλήρεις ταξιδιωτικοί έλεγχοι και τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα, η κατάσταση μπορεί να ελεγχθεί.

«Δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα»
Όσον αφορά την πανδημία και την κατάσταση εν όψει των εορτών, η πρόεδρος του ΕΙΝΑΠ επισήμανε ότι ,ε τον αριθμό των κρουσμάτων, των διασωληνωμένων και των θανάτων που έχουμε και θα έχουμε ότι δεν θα κάνουμε ωραία Χριστούγεννα. «Τα Χριστούγεννα θα είναι με περιορισμούς. Πρέπει να υπάρχει υπευθυνότητα από τον καθέναν από εμάς.»

Για τα επιπλέον μέτρα που βρίσκονται στο τραπέζι της κυβέρνησης τόνισε ότι συμφωνεί τόσο με την αύξηση των rapid test σε ανεμβολίαστους, από 2 σε 3, όσο και με την καθολική χρήση μάσκα σε εξωτερικούς χώρους.

Επίσης δήλωσε πως επιμένει στη διενέργεια rapid test για την είσοδο στα σούπερ μάρκετ. «Πολλοί μπορεί να είναι ασυμπτωματικοί και να μην το καταλαβαίνουμε»

Τέλος, η κ. Παγώνη έκανε λόγο για μεγάλο λάθος της κυβέρνησης σε περίπτωση που προχωρήσει σε lockdown και το απέρριψε και η ίδια σχολιάζοντας πως δεν υφίσταται τέτοιο σενάριο με 67% εμβολιασμούς.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις