Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Όταν η Αθήνα αποδέχεται ότι οι μεγαλοφραουλάδες σε Αχαΐα και Ηλεία διαβάζουν ξαφνικά Μαρξ!

Όταν η Αθήνα αποδέχεται ότι οι μεγαλοφρα...
Κοντογεωργοπούλου Γιώτα
[email protected]

Δημοσιεύματα αναφέρουν ότι δεν έθεσαν όρους οι εργάτες γης στον κάμπο της Αχαΐας και της Ηλείας για καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως έγραψε το thebest.gr και επιβεβαίωσαν επωνύμως δύο εκπρόσωποι φορέων

Έκπληκτοι διαβάσαμε σε μέσα μαζικής ενημέρωσης της Αθήνας ότι δεν έθεσαν όρους οι εργάτες γης στον κάμπο της Αχαΐας και της Ηλείας για καλύτερες συνθήκες εργασίας όπως έγραψε το thebest.gr και όπως επιβεβαίωσαν επωνύμως τουλάχιστον δύο εκπρόσωποι φορέων την επόμενη ημέρα στην εφημερίδα «Πελοπόννησος», αλλά πήραν αύξηση και απέκτησαν καλύτερους όρους διαμονής, μετακίνησης κλπ, επειδή ξαφνικά οι παραγωγοί, οι οποίοι μιλούν ανώνυμα στα δημοσιεύματα, αποφάσισαν να γίνουν ...αριστεροί.

Με λίγα λόγια τα δημοσιεύματα αυτά αποδέχονται ότι έγιναν αυξήσεις από την πλευρά των παραγωγών, ότι βελτιώθηκαν οι συνθήκες διαβίωσης των εργατών γης, ότι όντως υπάρχει έλλειψη εργατικών χεριών και οι παραγωγοί φοβούνται ότι μπορεί να μείνει το προϊόν τους αδιάθετο, αλλά όλα αυτά συνέβησαν επειδή οι καλοί μεγαλοπαραγωγοί διάβασαν ξαφνικά τον Μαρξ και τον Ένγκλες και ενθουσιάστηκαν και όχι επειδή οι εργάτες γης άρχισαν να εγκαταλείπουν την περιοχή και να βάζουν όρους για να μείνουν.  

Για την ιστορία και μόνο αναφέρουμε ότι επώνυμα και όχι ανώνυμα, το δημοσίευμα του thebest.gr με βάση το οποίο αλλοδαποί εργάτες στα φραουλοχώραφα Αχαΐας και της Ηλείας οργανώθηκαν και διεκδίκησαν σε πακέτο κατά ομάδες καλύτερους όρους δουλειάς, επιβεβαίωσαν τη επόμενη ημέρα μιλώντας στην «Πελοποννησο» ο πρόεδρος του Αγροτικού Συνεταιρισμού Φρούτων και Λαχανικών «Υρμίνη» Ανδρέας Γούργαρης και ο πρώην πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Μετοχίου Γιώργος Λαγός.

Ο μεν πρώτος δηλώνοντας ότι οι ομάδες παραγωγών και οι ανεξάρτητοι καλλιεργητές, κατέληξαν σε συμφωνία με τους αλλοδαπούς εργάτες για 7ωρη ημερήσια απασχόληση με ημερομίσθιο που αυξήθηκε από τα 24 στα 27 ευρώ συν 4 ευρώ ανά ώρα υπερεργασίας. Μαζί με το εργόσημο και χωρίς υπερωρίες, το μεροκάματο πλέον φτάνει στα 30 ευρώ για τους εργάτες γης της περιοχής.

Δηλώνοντας επίσης ότι οι αλλοδαποί εργάτες που διαμένουν σε παραπήγματα με μουσαμάδες στην ύπαιθρο, απαιτούν πλέον η διαμονή τους να είναι σε αξιοπρεπείς χώρους που θα πληρούν όλους τους βασικούς όρους υγιεινής και η μεταφορά τους να μην γίνεται σε ανοικτές καρότσες αγροτικών οχημάτων, αλλά με ασφάλεια σε κλειστά οχήματα.

Ο Γιώργος Λαγός, πρώην πρόεδρος της δημοτικής ενότητας Μετοχίου, επιβεβαίωσε τη συμφωνία στην οποία κατέληξαν οι καλλιεργητές της περιοχής με τους αλλοδαπούς εργάτες γης, με τους επαγγελματίες να προχωρούν ήδη σε παρεμβάσεις για την διαμόρφωση κοινόχρηστων WC και άλλων εγκαταστάσεων διαβίωσης.

Όπως είπε ο κ. Λαγός, η διαπραγμάτευση έγινε με τις ομάδες παραγωγών της περιοχής, που αντιπροσωπεύουν το 50% των καλλιεργητών και το 70% των καλλιεργούμενων εκτάσεων, σε φρούτα και οπωροκηπευτικά.

Προφανώς η συνομιλία με τρεις μεγάλους παραγωγούς, οι οποίοι μίλησαν υπό τον όρο να παραμείνουν ανώνυμοι, για να υπογραμμίσουν την σημαντική έλλειψη εργατών από τα μέσα Σεπτεμβρίου οπότε και άρχισε η φετινή σεζόν για την καλλιέργεια, αλλά να εξηγήσουν ακολούθως ότι προχώρησαν μόνοι τους σε αυξήσεις λόγω … μεγαλοκαρδίας, καλύπτουν περισσότερο τα ανακλαστικά όσων αισθ'ανθηκαν την ανάγκη να διαψεύσουν με αυτή το thebest.gr και όποιο άλλο μέσο αναφέρθηκε στη συγκεκριμένη κατάσταση.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις