Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Άνοιξαν οι 5 διαθήκες: Οι επιθυμίες του Μίκη, γιατί αναφέρει τον Κουρή ως «Θεοδωράκη»

Άνοιξαν οι 5 διαθήκες: Οι επιθυμίες του ...

Στο φως της δημοσιότητας ήρθαν οι πέντε πολυσέλιδες διαθήκες

Μέσα από τις πέντε αναλυτικότατες διαθήκες του, ο μουσικοσυνθέτης δίνει σαφέστατες και λεπτομερείς οδηγίες σχετικά με την διαχείριση όλων όσων άφησε πίσω του, από την πνευματική κληρονομιά έως το σπίτι στην Ακρόπολη και το ΙΧ του.

Πιο συγκεκριμένα, επιθυμία του Μίκη Θεοδωράκη, όπως ακριβώς προκύπτει μέσα από τις διαθήκες του, είναι το σπίτι του - στην περιοχή της Ακρόπολης - μαζί με όλα τα υλικά υπάρχοντά του, να λειτουργήσει στο μέλλον ως μουσείο, το οποίο θα διαχειρίζεται το κράτος.

Σύμφωνα με όσα χαρακτηριστικά αναφέρει διαθήκη που συνέταξε τον Ιούνιο του 2017:

Όσον αφορά τα προσωπικά μου αντικείμενα που υπάρχουν στην οικία μου επί της οδού Επιφανούς 1, που ανήκουν σε μένα εφόσον έχουν αγοραστεί από εμένα ή έχουν δοθεί ως δώρο σε μένα και επομένως αυτά μπορώ να τα διαθέσω ορίζω λοιπόν να παραμείνουν στο σπίτι αυτό εφόσον μετατραπεί σε μουσείο, με ευθύνη των αρμόδιων υπηρεσιών του κράτους, και όχι των σημερινών ιδιοκτητών του.

Διαφορετικά, όπως αναφέρει, θα πρέπει να παραδοθούν στην Μεγάλη Μουσική Βιβλιοθήκη της Ελλάδος «Λίλιαν Βουδούρη». Σε ,τι αφροά το ΙΧ αυτοκίνητό του, το αφήνει σε ένα ίδρυμα.

Δεν αναγνωρίζει ύπαρξη συγγένειας με τον Νίκο Κούρη
Με διακριτικό τρόπο ο Μίκης Θεοδωράκης αναφέρεται στις διαθήκες του και στον Νίκο Κουρή - χωρίς ωστόσο να αναγνωρίζει συγγενική σχέση.

 Γράφει χαρακτηριστικά:

Ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός Mikis Radio, ξεκίνησε εδώ και περίπου δύο χρόνια με πρωτοβουλία του Νίκου Κουρή (Θεοδωράκη), όπως υπογράφει, και τον θεωρώ ως ένα από τα μεγαλύτερα δώρα που μού έχουν γίνει, εκπέμποντας τη μουσική μου.

O συνθέτης δηλώνει, στη συνέχεια, ξεκάθαρα πως επιθυμεί «από τα λαϊκά μου τραγούδια μέχρι τις όπερες να απαλλαγεί από την υποχρέωση καταβολής πνευματικών δικαιωμάτων ώστε να διευκολυνθεί έτσι η συνέχιση και ολοκλήρωση του έργου του», ενώ παρακαλεί τους συγγενείς του να κάνουν ό,τι καλύτερο μπορούν για να τον βοηθήσουν αυτό το εγχείρημα του Νίκου Κουρή.

Τι σημαίνει η αναφορά «Θεοδωράκης» για τον Κουρή
Μιλώντας στον Alpha ο δικηγόρος της κόρης του, Μαργαρίτας Θεοδωράκη, εξήγησε τι σημαίνει η αναφορά στον Νίκο Κουρή και συγκεκριμένα η παρένθεση «Θεοδωράκης» που υπάρχει δίπλα στο επίθετό του:

Το όνομα «Θεοδωράκης» όπως και ο «Θοδωρακισμός», η έννοιά του που αναλύει σε άλλη σελίδα της διαθήκης του, σημαίνει όλοι αυτοί που είναι ταγμένοι να υπηρετήσουν, να διαδώσουν να μείνει το έργο του ζωντανό. Όσον αφορά στο θέμα «Θεοδωράκης» είναι σε παρένθεση. Η ερμηνεία μου στηρίζεται σε πολλά γεγονότα. Είναι πάρα πολλοί αυτοί που λένε ότι είναι Θεοδωρακιστές και υπογράφουν ως «Θεοδωράκης».

Όπως σημείωσε ο Βασίλης Παναγιωτακόπουλος, «δεν αποδεχόμαστε ότι είναι γιος του (σ.σ.: ο Νίκος Κουρής) γιατί μέσα στη διαθήκη, που είναι λεπτομερής, είναι οι βελτιώσεις… Οι βασικές (σ.σ.: διαθήκες) είναι του 2017 και του 2011. Σε αυτές τις διαθήκες λοιπόν αναφέρει ρητά “τα δύο μου παιδιά”, αναφέρει ρητά “τα πέντε μου εγγόνια” και κάνει μνεία για όλους τους ανθρώπους που δεν είναι μόνο ο Νίκος Κουρής».

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις