Back to Top
#TAGS Αιγιάλεια Κορωνοϊός 200 Χρόνια Από Την Ελληνική Επανάσταση Νάσος Νασόπουλος ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Κορωνοϊός- Εμβόλιο: Η τρίτη δόση σε «ακτίνες»- 11 ερωτήσεις και απαντήσεις

Κορωνοϊός- Εμβόλιο: Η τρίτη δόση σε «ακτ...

Τα ερωτήματα όσον αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου παραμένουν πολλά

Σε πλήρη εξέλιξη βρίσκεται η διαδικασία για την τρίτη δόση του εμβολίου κατά του κορωνοϊού και πολλοί συμπολίτες μας έχουν ήδη εμβολιαστεί.

Μέχρι την Παρασκευή είχαν κάνει την τρίτη δόση 7.000 πολίτες που ανήκουν στην ομάδα των ανοσοκατασταλμένων. Θα ακολουθήσουν τα άτομα ηλικίας άνω των 60 ετών, οι ηλικιωμένοι σε οίκους ευγηρίας και στην συνέχεια οι υγειονομικοί.

Τα ερωτήματα όσον αφορά στην τρίτη δόση του εμβολίου παραμένουν πολλά και μια σειρά από ερωτήσεις και απαντήσεις προσπαθούν να λύσουν κάθε απορία που μπορεί να υπάρχει.

Γιατί είναι απαραίτητη η τρίτη δόση του εμβολίου;

Η χορήγηση της τρίτης δόσης σε ήδη εμβολιασμένους μπορεί να οδηγήσει σε ταχύτερη και ισχυρότερη ανοσιακή απάντηση έναντι του κορονοϊού. Η τρίτη δόση ωφελεί σημαντικά τα άτομα σε ανοσοκαταστολή και από αυτά δεν διατρέχουν όλα τον ίδιο κίνδυνο. Επίσης τα άτομα μεγαλύτερης ηλικίας στα οποία η ανοσιακή απάντηση είναι λιγότερο ισχυρή απ’ ό,τι στους νεότερους. Ομάδες ανοσοκατασταλμένων όπως εκείνοι που έχουν κάνει μεταμόσχευση συμπαγών οργάνων φαίνεται ότι απαντούν στον εμβολιασμό σε ποσοστό που δεν ξεπερνά το 35%-40%. Είναι σημαντικό ότι μετά την τρίτη δόση ένα επιπλέον 50% ανταποκρίνεται.

Φθίνει η ανοσία από τα εμβόλια και, αν ναι, πότε;

Η μείωση αντισωμάτων με την πάροδο του χρόνου είναι κάτι το οποίο έχει φανεί σε ελληνικές και διεθνείς μελέτες. Τα εμβόλια εξακολουθούν να είναι πολύ αποτελεσματικά στην πρόληψη της σοβαρής νόσου, της νοσηλείας και του θανάτου, ακόμη και για τη μετάλλαξη Δέλτα. Στοιχεία από Ιταλία σε σχέση με την αποτελεσματικότητα των τεσσάρων εμβολίων απέναντι στο μεταλλαγμένο στέλεχος δείχνουν ότι η προστασία κατά της νοσηλείας έφτασε στο 93%, η προστασία κατά της εισαγωγής στη ΜΕΘ στο 96% και κατά του θανάτου στο 96%. Εκείνο που μοιάζει να επηρεάζεται είναι η προστασία απέναντι στη μόλυνση (δηλαδή να κολλήσει κάποιος) που μειώνεται ύστερα από περίπου έξι μήνες από τη δεύτερη δόση. Σε ορισμένες χώρες όπως το Ισραήλ έχουν αποφασίσει να δώσουν τρίτη δόση σε όλο τον πληθυσμό με σκοπό να υποχωρήσει ο δείκτης μετάδοσης Rt.

Είμαι 60 ετών. Πότε θα κάνω την τρίτη δόση; Ποιοι θα ακολουθήσουν;

Η χορήγηση της αναμνηστικής δόσης στους άνω των 60 ετών έχει ήδη αποφασιστεί από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών, καθώς μειώνεται η ανοσιακή απάντηση όσο μεγαλύτερη είναι η ηλικία. Για να ξεκινήσει η διαδικασία χορήγησης και να ανοίξει η πλατφόρμα πρέπει να λάβει η τρίτη δόση έγκριση για αυτόν τον πληθυσμό από τον Ευρωπαϊκό Οργανισμό Φαρμάκων. Οι υγειονομικοί είναι μια άλλη ομάδα του πληθυσμού στην οποία θα προχωρήσει κατά προτεραιότητα ο εμβολιασμός της τρίτης δόσης.

Οι επαγγελματίες υγείας εκτίθενται στον κορονοϊό και θεωρείται ότι μια τρίτη δόση θα τους αυξήσει προσωρινά τον τίτλο των αντισωμάτων και θα τους βοηθήσει στην πρόληψη της λοίμωξης. Ετσι δεν θα διαταραχθεί η λειτουργία του συστήματος υγείας από την απουσία τους αλλα και θα μειωθεί η διασπορά του ιού μέσα στα νοσοκομεία. Πρόσφατη μελέτη μάλιστα σε υγειονομικούς έδειξε μείωση της αποτελεσματικότητας των εμβολίων μετά από μερικούς μήνες ως προς τη λοίμωξη από 90% στο 65%.

Είμαι κάτω των 60 ετών και υγιής. Θα χρειαστεί να κάνω τρίτη δόση και πότε;

Πρόκειται για κάτι που προσπαθούν να απαντήσουν οι επιστημονικές αρχές των χωρών. Η προσέγγιση πολλών αναπτυγμένων κρατών, δεδομένου ότι έχουν επάρκεια εμβολίων είναι η χορήγηση τρίτης δόσης σε όσο το δυνατόν περισσότερους πολίτες. Μέλη της Εθνικής Επιτροπής Εμβολιασμών σημειώνουν ότι είναι ακόμη πρώιμο να προτεραιποιηθεί ο γενικός πληθυσμός. Επίσης η έκθεση του Ευρωπαϊκού Κέντρου Λοιμώξεων (ECDC) σημειώνει ότι δεν είναι επείγουσα μια σύσταση για τρίτη δόση σε πλήρως εμβολιασμένους του γενικού πληθυσμού.

«Τι περιμένουμε με τον εμβολιασμό του γενικού πληθυσμού»; είναι το ερώτημα που απασχολεί τους επιστήμονες εφόσον φαίνεται ότι το εμβόλιο συνεχίζει να είναι αποτελεσματικό για βαθιά νόσηση και θάνατο. Η διάρκεια που θα έχει η «ενίσχυση» των τίτλων αντισωμάτων από μια τρίτη δόση στον γενικό πληθυσμό είναι ακόμα ένα ερώτημα που απασχολεί τους ειδικούς. Σε κάθε περίπτωση η επέκταση χορήγησης της αναμνηστικής δόσης στον γενικό πληθυσμό είναι κάτι που εξετάζεται και που, όπως όλα δείχνουν, μπορεί να συστηθεί για τουλάχιστον οκτώ μήνες μετά τον εμβολιασμό των πολιτών κάτω των 60 ετών. Βασικός στόχος για τον περιορισμό της πανδημίας είναι ο εμβολιασμός των ανεμβολίαστων.

Γιατί η τρίτη δόση γίνεται μόνο με mRNA εμβόλια;

Οι λόγοι είναι συνδυαστικοί και έχουν να κάνουν με την διαθεσιμότητα, συνολική εικόνα, ποιότητα και μελετών που διενεργούνται. Τα επιστημονικά στοιχεία σχετικά με την μακροπρόθεσμη αποτελεσματικότητα των «τσιμπημάτων» είναι περισσότερα για τα mRNA εμβόλια σε σχέση με άλλα. Επιπλέον δοκιμές έδειξαν ότι το εμβόλιο Pfizer είναι καλά ανεκτό ως τρίτη δόση μεταξύ των ασθενών και παρέχει μια ισχυρή αναμνηστική απάντηση.

Εμβολιάστηκα με δύο δόσεις AstraZeneca με ποιο εμβόλιο να κάνω την τρίτη δόση; Ενδείκνυται το εμβόλιο mRNA; Μπορώ να επιλέξω με τι εμβόλιο να κάνω την τρίτη δόση;

Η χορήγηση της τρίτης δόσης θα γίνει με mRNA εμβόλια με βάση όσα έχουν γίνει ως τώρα γνωστά, συνεπώς δεν έχει κάποιος δυνατότητα επιλογής. Ο εμβολιασμός με mRNA τεχνολογία έχει αποδειχθεί ασφαλής και πολύ αποτελεσματικός ύστερα από εμβολιασμό με το εμβόλιο της AstraZeneca. Το μικτό σχήμα, δηλαδή με διαφορετικά εμβόλια έχει χρησιμοποιηθεί και για το σχήμα των δύο δόσεων, ενώ φαίνεται ότι ο συνδυασμός ανεβάζει σημαντικά την ανοσιακή απάντηση.

Εμβολιάστηκα με το μονοδοσικό. Θα χρειαστώ και εγώ αναμνηστική δόση; Με τι εμβόλιο;

ο εμβόλιο της Johnson & Johnson έχει ορισμένες ιδιαιτερότητες. Η ίδια η εταιρία έχει πραγματοποιήσει μελέτες για δεύτερη ενισχυτική δόση με το ίδιο σκεύασμα. Σύμφωνα με τους ειδικούς θα μπορούσε στα άτομα που έκαναν μονοδοσικό να δοθεί δεύτερη δόση πάλι με εμβόλιο Johnson & Johnson είτε με εμβόλιο mRNA. Ο σχεδιασμός για τα άτομα αυτά είναι υπό εξέταση από την Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών.

Είμαι ηλικιωμένος χωρίς υποκείμενα νοσήματα. Είναι απαραίτητη η τρίτη δόση;

Η ηλικία από μόνη της, χωρίς να υπάρχουν προβλήματα υγείας, αποτελεί παράγοντα μειωμένης απόκρισης στον εμβολιασμό.
Η πρώτη υποψήφια ομάδα στη μεγάλη δεξαμενή ανάμεσα στους πολίτες άνω των 60 ετών είναι όσοι διαμένουν σε μονάδες φροντίδας ηλικιωμένων. Σε τέτοιες δομές έχουν καταγραφεί επιδημικά ξεσπάσματα ακόμη και μετά τον εμβολιασμό.

Απαιτείται να κάνω τεστ αντισωμάτων πριν προγραμματίσω την τρίτη δόση;

Οχι. Το τεστ αντισωμάτων δεν συνίσταται γενικώς για έλεγχο της ανοσίας που έχει κανείς. Μέχρι στιγμής υπάρχει ένα κενό σε σχέση με το πώς μπορεί κανείς να τα αξιολογήσει, το οποίο όμως μπορεί μελλοντικά να αλλάξει.

Έχω νοσήσει και έχω κάνει μια δόση εμβολίου όπως προβλέπεται. Θα κάνω και αναμνηστική δόση;

Η νόσος μετρά σαν την τρίτη δόση του εμβολίου γι’ αυτό και στα άτομα που έχουν νοσήσει συνίσταται να κάνουν μόνο μια δόση, μάλιστα η τελευταία κατηγορία φαίνεται να έχει και την καλύτερη προστασία. Εφόσον προβλεφθεί τρίτη δόση ως αναμνηστική για την ηλικιακή ομάδα όπου ανήκει κάποιος που έχει αναρρώσει, θα πραγματοποιηθεί η αναμνηστική δόση κανονικά.

Η τρίτη δόση τι παρενέργειες έχει; Αν έχω κάνει με διαφορετικό εμβόλιο τις άλλες δύο ή μονοδοσικό θα έχω περισσότερες παρενέργειες;

Η τρίτη δόση φαίνεται πως έχει παρόμοιες με τις συνηθισμένες παρενέργειας της δεύτερης δόσης (πόνο στο σημείο της ένεσης, πονοκέφαλο, μυαλγίες, αρθραλγίες,, κόπωση, ρίγος ή πυρετό) ενδεχομένως και πιο ήπιες.

Πηγή: Ελεύθερος Τύπος της Κυριακής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being