Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

BODY & SOUL

/

Γιατί οι γιαγιάδες έλεγαν «Παρασκευή τα νύχια να μην κόψεις την Κυριακή να μη λουστείς»

Γιατί οι γιαγιάδες έλεγαν «Παρασκευή τα ...

Στην ουσία πρόκειται για μια πρόληψη. Όμως, έχει θρησκευτικό υπόβαθρο

Τετάρτη και Παρασκευή: Πολλά άτομα (σ.σ. ενδεχομένως να είσαι και εσύ ένα από αυτά) έχουν ακούσει από τη γιαγιά ή τη μητέρα τους να τους λέει «Τετάρτη και Παρασκευή τα νύχια σου μην κόψεις».

Επιπλέον, πολλοί έχουν ακούσει από τη γιαγιά τους και τη φράση «την Κυριακή να μην λουστείς, αν θέλεις να προκόψεις».

Στην ουσία πρόκειται για μια πρόληψη. Όμως, έχει θρησκευτικό υπόβαθρο. Να μην αποβληθεί ούτε ένα νυχάκι. Η Τετάρτη και η Παρασκευή είναι, κατά την Ορθόδοξη Εκκλησία, ημέρες νηστείας. Τιμώνται με τη διακοπή των οικιακών εργασιών από το απόγευμα της προηγούμενης μέρας.

Δηλαδή, όπως συμβαίνει και στις παραμονές των γιορτών. Και επειδή η νηστεία σχετίζεται με την έννοια της έλλειψης, δεν πρέπει κανείς να αποβάλλει από πάνω του έστω και το ελάχιστο – που μπορεί να είναι ένα νύχι.

Έτσι, υπάρχει η πρόληψη να μην κόβονται αυτές τις δύο μέρες τα νύχια. Όχι λούσιμο, ξύρισμα, χτένισμα την Κυριακή Η παραπάνω πρόληψη έχει και συνέχεια, με την απαγόρευση λουσίματος, ξυρίσματος και χτενίσματος την Κυριακή.

Και πάλι για θρησκευτικούς λόγους: Η Κυριακή, ως ημέρα του Κυρίου, είναι ημέρα απόλυτης αργίας, οπότε δεν κάνουμε καμία δουλειά, ούτε καν προσωπική καθαριότητα. ΥΓ: Μας λύθηκε, επιτέλους, η απορία. Ελπίζουμε και σε σας το ίδιο.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being