Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής της επιτροπής ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια

Σταύρος Μπένος: Ποιος είναι ο επικεφαλής...

Μια σπουδαία προσωπικότητα

Ο Σταύρος Μπένος είναι το πρόσωπο που όρισε ο Πρωθυπουργός Κ. Μητσοτάκης επικεφαλής της ειδικής επιτροπής ανασυγκρότησης για τη Βόρεια Εύβοια ορίζεται όπως ανακοίνωσε μετά το έκτακτο υπουργικό συμβούλιο.

Όπως είπε ο κ Μητσοτάκης, επέλεξε να συστήσει μια ειδική επιτροπή ανασυγκρότησης, οικονομικής ανασυγκρότησης της βόρειας Εύβοιας, που θα σχεδιάσει όχι την επόμενη, αλλά την μεθεπόμενη μέρα με επικεφαλής τον κ. Μπένο που απεδέχθη την πρόταση, λέγοντας ακόμα ότι ο κ. Μπένος είναι «ένας πολιτικός που ως Δήμαρχος είχε συνδεθεί με την αναμόρφωση της Καλαμάτας, μετά τους καταστροφικούς σεισμούς το 1986.

Ως Υπουργός Εσωτερικών καθιέρωσε το θεσμό των ΚΕΠ, αλλά πάνω από όλα ως ενεργός πολίτης έχει αποδείξει την ευαισθησία του, εργαζόμενος για την προστασία του περιβάλλοντος και του πολιτιστικού περιβάλλοντος, ειδικά την ανάδειξη των αρχαίων θεάτρων μας. Έχει την πείρα και το όραμα για να πετύχει αυτό που θέλουμε».

Ο Σταύρος Μπένος συνέδεσε το όνομά του με δυο σπουδαία έργα, την ανασυγκρότηση της πόλης της Καλαμάτας μετά τους σεισμούς και την ίδρυση των ΚΕΠ που αποτέλεσαν κορυφαία καινοτομία στον τομέα της Δημόσιας Διοίκησης της Ελλάδας. Γεννημένος στην πόλη στην οποία θήτευσε τρεις φορές ως δήμαρχος, από το 1978 έως το 1990, στις 30 Δεκεμβρίου 1947, σπούδασε στο Τμήμα Αγρονόμων Τοπογράφων της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ.

Εξελέγη Βουλευτής του Νομού Μεσσηνίας (1990-2004) και στην Β’ Αθήνας (2004-2007), Υφυπουργός Πολιτισμού κατά την τελευταία Κυβέρνηση Ανδρέα Παπανδρέου και Υπουργός Πολιτισμού, Υπουργός Αιγαίου και Υφυπουργός Δημόσιας Διοίκησης επί πρωθυπουργίας Κώστα Σημίτη.

Ως δήμαρχος Καλαμάτας είχε αναλάβει την ανασυγκρότηση της πόλης μετά το σεισμό του 1986 και την αναμόρφωσε. Η πολύχρονη προσπάθεια πολεοδομικής ανασυγκρότησης της Καλαμάτας βραβεύθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, από το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο Πολεοδόμων (για την πρότυπη και ανθρωποκεντρική πολεοδομική ανάταξη της Καλαμάτας), και από την EuropaNostra (για τη Διάσωση και ανάδειξη των μνημείων της πόλης). Επίσης, η θητεία του στο Δήμο Καλαμάτας ανέδειξε τη μετατροπή της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε κίνημα τοπικής εξουσίας και επηρέασε καθοριστικά την πορεία του κινήματος της Τοπικής Αυτοδιοίκησης σε όλη τη χώρα. Συνέβαλλε καθοριστικά στη διαμόρφωση ενός νέου μοντέλου ανάπτυξης για τη Μεσσηνία, που έχει ως βάση την Ποιότητα Ζωής και τον Πολιτισμό.

Ο Σταύρος Μπένος καθιέρωσε την τηλεφωνική γραμμή 1502 για τη χορήγηση και ταχυδρομική αποστολή στο σπίτι 70 διαφορετικών πιστοποιητικών, βεβαιώσεων και άλλων δημοσίων εγγράφων με ένα απλό τηλεφώνημα. Η τηλεφωνική γραμμή 1502 κέρδισε το πρώτο παγκόσμιο βραβείο από τον ΟΗΕ ως η πλέον εξυπηρετική για τον πολίτη. Νομοθέτησε την εγκυρότητα εγγράφων που διακινούνται με fax και ηλεκτρονικό ταχυδρομείο [email], εκπόνησε Χάρτες Δικαιωμάτων του Πολίτη, μέσω των οποίων η Διοίκηση αποζημιώνει τους πολίτες που ζημιώνονται με δική τους υπαιτιότητα.

Ίδρυσε το Σωματείο Διάζωμα, για την ανάδειξη στην ανάδειξη και προστασία των αρχαίων μνημείων, αναπτύσσοντας πλήθος και πλούτο δραστηριοτήτων που προέρχεται από πρωτοπόρες ιδέες των μελών και των εθελοντών, όπως: ψηφιακές ξεναγήσεις μέσω κινητών τηλεφώνων, πολιτιστικές διαδρομές, τρισδιάστατες απεικονίσεις, εμπλουτισμός του χορηγικού θεσμού.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις