Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Νάσος Νασόπουλος Αιγιάλεια Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Γιώργος Λάνθιμος Ρούλα Πισπιρίγκου Ομόφυλα Ζευγάρια
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι την τρίτη δόση του εμβολίου- 44% πιο μεταδοτική η μετάλλαξη Δέλτα

Κορωνοϊός: Ποιοι θα κάνουν πρώτοι την τρ...

Άρχισαν να μολύνονται και οι ανεμβολίαστοι άνω των 40 ετών- Δύο τεστ την εβδομάδα ένα rapid και ένα self , όλοι όσοι εργάζονται στον τουρισμό

Για την τρίτη δόση ρωτήθηκε η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου στην καθιερωμένη ενημέρωσης της Πέμπτης, 22.07.2021 (σ.σ. κατά την οποία ο Νίκος Χαρδαλιάς αναφέρθηκε στα μέτρα της Μυκόνου και στις αλλαγές με τα τεστ κορωνοϊού για τους ανεμβολίαστους εργαζομένους) και έδειξε πως δεν απέχουμε ιδιαίτερα από το να φτάσουμε στο σημείο αυτό.

«Έχουν αρχίσει κάποιες συζητήσεις στην Εθνική Επιτροπή Εμβολιασμών για την τρίτη δόση και το σε ποιους θα εισηγηθούμε να κάνουν την τρίτη δόση», είπε αρχικά, ξεκαθαρίζοντας όμως πως «το σκεπτικό για την τρίτη δόση αφορά σε συγκεκριμένες ομάδες πληθυσμού που θεωρούμε ότι την έχουν ανάγκη, είτε γιατί έχουν κάποια υποκείμενα νοσήματα και είναι ιδιαίτερα ευάλωτοι, είτε λόγω ηλικίας, είτε γιατί έχουν μεγάλη έκθεση όπως έχουν οι γιατροί».

Κλείνοντας την απάντησή της, συμπλήρωσε πως «δεν έχουμε καταλήξει ακόμα στις οδηγίες αυτές κι οπότε δε μπορώ να σας απαντήσω και τι θα γίνει με αυτούς που πιθανώς δεν θα δεχτούν μια τρίτη δόση, είναι λίγο πρώιμο νομίζω».

Παρά την προσωρινή ύφεση των κρουσμάτων που καταγράφεται την τελευταία εβδομάδα, συνεχίζεται η αυξητική τάση του επιδημικού κύματος του κορωνοϊού στη χώρα μας, τόνισε απόψε η καθηγήτρια. Η ίδια είπε ότι αυξήθηκε κατά 12% ο ρυθμός των νέων κρουσμάτων την τελευταία εβδομάδα με 2.568 κρούσματα κατά μέσο όρο ανά ημέρα και εξήγησε ότι «η νυχτερινή διασκέδαση αλλά και η μόλυνση στο οικογενειακό και εργασιακό περιβάλλον παραμένουν από τους κύριους παράγοντες μετάδοσης του ιού στην κοινότητα».

Ωστόσο το πιο ανησυχητικό απ' όσα είπε η κυρία Παπαευαγγέλου είναι ότι ήδη ο ιός καταφέρνει να μολύνει ανθρώπους που είναι ανεμβολίαστοι στην ηλικιακή ομάδα των 40 έως 60 ετών. Παρατηρείται είπε μία μετακίνηση των νέων κρουσμάτων από τους νέους ηλικίας 15 έως 35 ετών στην ηλικιακή ομάδα άνω των 40 ετών, στην οποία δυστυχώς αρκετοί ακόμα είναι ανεμβολίαστοι.

Παρότι όπως είπε, η διάμεσή ηλικία των νέων κρουσμάτων είναι τα 26 έτη, αυξήθηκε σημαντικά το ποσοστό αυτών που μολύνονται άνω των 40 ετών την τελευταία εβδομάδα. Αυτό εξηγεί και το γεγονός της αύξησης κατά 70% των εισαγωγών την περασμένη εβδομάδα στα νοσοκομεία.

Όπως είπε έχουμε πλέον 129 εισαγωγές ανά ημέρα και συνολικά πάνω από 1.000 είναι οι νοσηλευόμενοι στην επικράτεια με covid-19 αυτή την περίοδο.

Το θετικό είναι ότι προς το παρόν, αυτή η αύξηση των νοσηλειών, δεν συνοδεύεται από αύξηση των διασωληνωμένων και όσων χρειάζονται νοσηλεία στις ΜΕΘ. 

«Δεν πρέπει να υπάρξει καμία αναβολή του εμβολιασμού για τον Σεπτέμβριο, ιδίως για όσους είναι ανεμβολίαστοι και βρίσκονται άνω των 50 ή 40 ετών» επισήμανε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι επείγει ο εμβολιασμός όλων άνω των 40 ετών για να αποφευχθεί η νοσηλεία του σε ΜΕΘ ή διασωλήνωση τους σε περίπτωση που νοσήσουν.

«Ένας στους τρεις είναι σε κίνδυνο να μολυνθούν και να νοσήσουν στην ηλικιακή ομάδα των 40- 60, είναι οι γονείς των παιδιών τα οποία θα επιστρέψουν από τα νησιά», εξήγησε η κυρία Παπαευαγγέλου, τονίζοντας ότι όλοι οι νέοι που επιστρέφουν από τις διακοπές τους καλό θα είναι να αποφύγουν το συγχρωτισμό παρά το αρνητικό self test που θα κάνουν πριν μπουν στο πλοίο. Είναι χρέος τους να συνεχίσουν να επιτηρούν την υγεία τους για αρκετές ημέρες από την ημέρα που θα επιστρέψουν και να μην εκθέσουν σε κίνδυνο τους γύρω τους, είπε.

Για ακόμη μία φορά η Β.Παπαευαγγέλου τόνισε ότι το 99% όσων νόσησαν βαριά, είναι άτομα ανεμβολίαστα ή μερικώς εμβολιασμένα και ζήτησε από όλους να προχωρήσουν στον εμβολιασμό, αν δεν το έχουν κάνει μέχρι σήμερα, καθώς η διασπορά της μετάλλαξης Δέλτα -που σχετίζεται με την κινητικότητα των νέων και την ελλιπή τήρηση των μέτρων, όπως η χρήση της μάσκας- είναι πολύ πιο μεταδοτική καθώς η μετάλλαξη αυτή είναι κατά 44% μεταδοτική από τη Βήτα (τη βρετανική).

Η κυρία Παπαευαγγέλου είπε ότι η επιτροπή αποφάσισε, να κάνουν πλέον δύο τεστ την εβδομάδα ένα rapid και ένα self , όλοι όσοι εργάζονται στον τουρισμό και δεν έχουν εμβολιαστεί.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις