Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Φλεβική ανεπάρκεια: Θεραπεία ακόμη και τώρα, καθώς ο κίνδυνος θρόμβωσης «παραμονεύει»

Φλεβική ανεπάρκεια: Θεραπεία ακόμη και τ...

Από τον Τσεκούρα Νικόλαο, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργό

Η φλεβική ανεπάρκεια είναι ένα από τα προβλήματα υγείας που επιδεινώνονται τους μήνες του καλοκαιριού, καθώς τα συμπτώματα υποτροπιάζουν εξαιτίας της ζέστης και της συνεχούς  καταπόνησης των άκρων. Κατά συνέπεια, αρκετοί ασθενείς οδηγούνται στο ιατρείο του αγγειοχειρουργού, επιδιώκοντας να απαλλαγούν από την ενοχλητική συμπτωματολογία που επιβαρύνει την καθημερινότητα και την ψυχολογία τους.

Πιο συγκεκριμένα, πολλοί ασθενείς προσέρχονται στο ιατρείο μας  το καλοκαίρι, διαμαρτυρόμενοι  για πόνους που δεν υποχωρούν, υπερβολικό αίσθημα κόπωσης από την ορθοστασία, κνησμό, αίσθημα καύσου, όλες καταστάσεις που υποβαθμίζουν την ποιότητα της ζωής και δυσχεραίνουν την καθημερινότητά τους. Με την άνοδο της θερμοκρασίας, η  ένταση των συμπτωμάτων, σε όσους ταλαιπωρούνται ήδη από φλεβική ανεπάρκεια, μεγαλώνει, καθώς οι φλέβες διαστέλλονται ακόμα περισσότερο εξαιτίας της υψηλής θερμοκρασίας, το αίμα δεν επιστρέφει εύκολα στην καρδιά και λιμνάζει στα κάτω άκρα.

Γιατί δεν πρέπει να υποτιμάται ο κίνδυνος της θρόμβωσης

Σε αυτές τις περιπτώσεις, ο ασθενής θα πρέπει να αποφεύγει την παρατεταμένη ορθοστασία, το μπάνιο με καυτό νερό και την έκθεση στον ήλιο χωρίς προστασία. Ειδικά η έκθεση στον ήλιο είναι μια ιδιαίτερα επιβαρυντική κατάσταση, καθώς οι φλέβες καταπονούνται περισσότερο εξαιτίας της μείωσης της υγρασίας που προκαλείται από την ηλιακή ακτινοβολία  στην ανώτερη στοιβάδα του δέρματος. Το αποτέλεσμα είναι να χάνουν την ελαστικότητά τους και η ομαλή κυκλοφορία του αίματος να παρεμποδίζεται στις ήδη αδύναμες φλέβες.

Η σιωπηλή επιδείνωση της φλεβικής ανεπάρκειας είναι επικίνδυνη και για έναν σοβαρό λόγο υγείας, πέρα από την καθημερινή ταλαιπωρία: τη θρόμβωση. Καθώς τα συμπτώματα γίνονται όλο και πιο έντονα μέσα στο καλοκαίρι, αυξάνει ανάλογα και ο κίνδυνος κατά τη θερινή περίοδο.

Σε κάποιες περιπτώσεις η θρόμβωση αφορά στις επιφανειακές φλέβες (επιπολής φλεβική θρόμβωση) και προκαλεί διάφορα τοπικά συμπτώματα όπως ερυθρότητα του δέρματος, ενοχλήσεις και πόνο. Υπάρχει όμως, και η περίπτωση η θρόμβωση να επεκταθεί και στο εσωτερικό φλεβικό δίκτυο (εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση) και τότε  αυξάνει ο κίνδυνος της σοβαρότερης επιπλοκής, της πνευμονικής εμβολής, δηλαδή να αποσπαστεί ένα κομμάτι θρόμβου από το πόδι και να φτάσει έως τους πνεύμονες. Η πνευμονική εμβολή είναι μια πολύ σοβαρή κατάσταση, ιδιαίτερα απειλητική ακόμα και για την ίδια τη ζωή του ασθενή.

Άμεση επίλυση του προβλήματος ακόμη κι εντός του καλοκαιριού

Επομένως, η αντιμετώπιση και μπορεί, αλλά και πρέπει να πραγματοποιείται χωρίς καθυστέρηση και το καλοκαίρι. Ακόμα και αν υπάρχουν ενδοιασμοί ως προς τον χρόνο, όσοι πάσχουν καλό είναι να γνωρίζουν πως η νέα τεχνική που χρησιμοποιούμε για να αντιμετωπιστούν οι κιρσοί και η φλεβική ανεπάρκεια, με το ενδοαυλικό laser, δεν προκαλεί καμία επιβάρυνση ακόμα και τους καλοκαιρινούς μήνες. Όσοι προχωρήσουν στην επέμβαση, η οποία δεν απαιτεί ολική αναισθησία, θα είναι σε θέση να  χαρούν το αισθητικό αποτέλεσμα, την έλλειψη ενοχλητικών συμπτωμάτων και πάνω απ’ολα να νιώθουν σιγουριά για τη υγεία τους που θα έχει αποκατασταθεί.

Όπως και όλα τα προβλήματα υγείας, έτσι και η φλεβική ανεπάρκεια, δεν θα πρέπει να παραμελείται και να αντιμετωπίζεται καθυστερημένα. Επικοινωνήστε με τον αγγειοχειρουργό σας, ενημερωθείτε και φροντίστε έγκαιρα την υγεία του φλεβικού σας συστήματος.

 

Info:

Τσεκούρας Νικόλαος, MD, ECFMG, PHD, Αγγειοχειρουργός, Διευθυντής Γ' Αγγειοχειρουργικής Κλινικής Metropolitan General.

Για περισσότερες πληροφορίες, επισκεφτείτε την ιστοσελίδα: www.dr-tsekouras.gr ή καλέστε στο 2106215855, 6977741191.

Ακολουθήστε τον κο Τσεκούρα σε Instagram, Facebook & YouTube

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being