Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Ιουλία Συροκώστα: Οι παλινωδίες, όπως με τη μάσκα, έχουν κουράσει -Τι είπε για την Κολομβιανή μετάλλαξη

Ιουλία Συροκώστα: Οι παλινωδίες, όπως με...

Συνέντευξη της λοιμωξιολόγου του ΠΓΝΠ

Για την μετάλλαξη Δέλτα αλλά και τις σκέψεις για επαναφορά της μάσκας που εξετάζει η κυβέρνηση μετά την νέα αύξηση των κρουσμάτων κορωνοϊού, η λοιμωξιολόγος του Πανεπιστημιακού Νοσοκομείου του Ρίου, Ιουλίου Συροκώστα.

Αναφερόμενη στις εξελίξεις που φέρνει η επέλαση της μετάλλαξης Δέλτα και κατά πόσο είναι αποτελεσματικά τα εμβόλια η κυρία Συροκώστα, μιλώντας «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» είπε μεταξύ άλλων τα εξής:

"Ο ιός προσπαθεί να γίνει, όχι κατ’ ανάγκη πιο επιθετικός αλλά πιο μεταδοτικός. Η μετάλλαξη Δέλτα έχει αυτό ακριβώς το χαρακτηριστικό. Η αγγλική μετάλλαξη ήταν 60% πιο μεταδοτική από το αρχικό στέλεχος, αυτή η καινούργια πλέον θεωρείται 50% με 60% πιο μεταδοτική από τη δεύτερη. Είναι μεγάλη διαφορά και φαίνεται ότι αυξάνει και τις νοσηλείες. Αυτό είναι λογικό γιατί η νοσηλεία με τα κρούσματα πάνε παράλληλα.

Αν κάποιος είναι ανεμβολίαστος πιθανά θα χρειαστεί και νοσηλεία. Δεν κάνει χειρότερη κλινική εικόνα όμως.

Ως προς την αποτελεσματικότητα των εμβολίων, της Φάιζερ θεωρείται ότι μπορεί να έχει αποτέλεσμα σε 89-92%. Τρέχουν μελέτες να μας δείξουν εάν θα χρειαστεί τρίτη δόση ή δεύτερη για το Τζόνσον, αλλά αυτά δεν έχουν λήξει. Θεωρούμε γενικά προστατεύει. Οι εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται ΜΕΘ, δεν έχει υπάρξει παγκοσμίως κανένα περιστατικό. Μπορεί όμως ακόμα και κάποιος που έχει περάσει κορωνοϊό από κάποια στελέχη, μπορεί να ξανακολλήσει από καινούργιο στέλεχος, όχι όμως αν έχει περάσει τον κλασικό ιό ή την αγγλική μετάλλαξη.

Η Κολομβιανή μετάλλαξη που εντοπίστηκε στην Πάτρα είναι μια μετάλλαξη που την προσέχει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αλλά ακόμα δεν έχει κάτι που να μας ανησυχεί. Το σίγουρο είναι ότι μέχρι τέλη Αυγούστου το στέλεχος Δέλτα θα είναι κυρίαρχο στην Ευρώπη. Επίσης δεν έχει την κλασική κλινική εικόνα που έχουμε συνηθίσει με τον κορωνοϊό. Ο πονόλαιμο και η καταρροή είναι αυτά κυρίως που την διαφοροποιούν ενώ δεν έχει αγευσία και ανοσμία.

Η μεταδοτικότητα είναι πολλή μεγάλη. Θεωρείται ότι ενώ στο αρχικό στέλεχος λέγαμε ότι απαιτείται ένα τέταρτο στον ίδιο χώρο, χωρίς μάσκα για να κολλήσεις, τώρα θεωρείται ότι μπορεί να περάσει από δίπλα σου ένας στο σούπερ μάρκετ και αν δεν φοράτε μάσκες να κολλήσεις.
Κατά συνέπεια πλέον η ανοσία της αγέλης επιτυγχάνεται με περίπου 80%... Είναι λάθος να σκεφτόμαστε να κάνουμε το εμβόλιο μετά τις διακοπές μας τον Σεπτέμβρη, μένοντας ιικό φορτίο στην κοινότητα ο ιός βρίσκει τρόπο και κάνει μεταλλάξεις. Ήδη διαφαίνεται μια καινούργια μετάλλαξη που λέγεται Δ+ η οποία έχει ένα κομμάτι της Νοτιοαφρικανικής μετάλλαξης και πιθανότατα να έχει πρόβλημα το εμβόλιο."

Για την χρήση της μάσκας και τις σκέψεις της κυβέρνησης να την επαναφέρει μετά τη νέα αύξηση των κρουσμάτων η κυρία Συροκώστα σχολίασε:

"Αυτές οι παλινωδίες έχουν κουράσει τον κόσμο. Όπως οι ώρες που μας έκλειναν μέσα. Δηλαδή δεν γίνονται αυτά τα πράγματα. Έχουμε αποφασίσει ότι είναι ένας νέος ιός που δεν τον ξέρουμε. Ο ιός είναι πανδημία αφού στο Νότιο Ημισφαίριο γίνεται της τρελής θα γίνει κι εδώ τον χειμώνα.

Αφού υπάρχουν χώρες που δεν έχει προχωρήσει ο εμβολιασμός θα υπάρξει πρόβλημα. Άρα δεν έχει κανένα νόημα να βγάλουμε τις μάσκες. Οφείλουμε τα μέτρα κοινωνικής προστασίας όπως μάσκα, απόσταση, καθαρισμός των χώρων, πλύσιμο των χεριών κ.α., να ισχύουν. Και ταυτόχρονα να κάνουμε πράγματα για να προστατεύσουμε τη δημόσια υγεία, ενισχύονται το ΕΣΥ, βλέποντας τι έγινε με τα μέσα μεταφοράς, να καταλάβουμε τις πηγές υπερμετάδοσης όπως στους χώρους δουλειάς κτλ, και να τα αντιμετωπίσουμε".

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις