Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Τι συμβαίνει μετά από λοίμωξη COVID-19; Οι μακροπρόθεσμες επιπλοκές της νόσου

Τι συμβαίνει μετά από λοίμωξη COVID-19; ...

Φυσική ιατρική και αποκατάσταση στο “μετά-Covid-19 σύνδρομο”

Η Πανδημία του COVID-19 μετρά πλέον πάνω από 78 εκατομμύρια κρούσματα, με 1,7 εκατομμύρια θανάτους. Πολλοί από τους ασθενείς που νόσησαν, αναφέρουν μακροπρόθεσμες συνέπειες, ακόμα και μήνες μετά την αρχική προσβολή τους από τον ιό. Το “μετά-COVID-19 σύνδρομο” περιγράφεται ως η εμμονή των συμπτωμάτων μετά από COVID-19 λοίμωξη, για περισσότερο από 12 εβδομάδες, χωρίς να τεθεί κάποια εναλλακτική διάγνωση. Αυτές οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις με ασαφή διάρκεια, προσβάλλουν ακόμα και νέους. Ολοένα και περισσότερες μελέτες βλέπουν το φως της δημοσιότητας σχετικά με το συγκεκριμένο σύνδρομο.

Τα πιο συχνά συμπτώματα του συνδρόμου είναι: επίμονος βήχας, κόπωση, δύσπνοια, δεκατική πυρετική κίνηση, αρθραλγίες, γαστρεντερικές διαταραχές, παρατεταμένη απώλεια γεύσης-όσφρησης καθώς και διαταραχές συγκέντρωσης και μνήμης. 

Οι συχνότερες καρδιολογικές επιπλοκές είναι η μυοκαρδίτιδα, περικαρδίτιδα, αρρυθμίες αλλά και έμφραγμα του μυοκαρδίου στα πλαίσια της υπερπηκτικότητας που μπορεί να προκαλέσει η νόσος. Μπορούν δε να εμφανιστούν ακόμα και εβδομάδες μετά, και μετά από επανειλημμένα αρνητικά τεστ. Η κατάσταση της υπερπηκτικότητας μπορεί να προκαλέσει θρομβοεμβολικά επεισόδια και ισχαιμικό εγκεφαλικό επεισόδιο προκαλώντας μακροπρόθεσμες επιπτώσεις στον ασθενή. Τέλος, η νόσος μπορεί να προκαλέσει νευρολογικές επιπλοκές όπως εγκεφαλίτιδα, επιληπτικές κρίσεις και πολυνευροπάθεια.

Η ανάγκη για αποκατάσταση των ασθενών με “μετά-COVID-19 σύνδρομο”, θεωρείται πλέον απαραίτητη καθώς αυξάνονται συνεχώς τα επιστημονικά δεδομένα που επισημαίνουν ότι οι ασθενείς αυτοί, ενώ έχουν ξεπεράσει την κρίσιμη φάση για τη ζωή τους, εμφανίζουν υπολειμματικές βλάβες σε πολλά συστήματα του οργανισμού τους, γεγονός το οποίο τους καθιστά μη αυτόνομους κινητικά.

Η θεραπευτική προσέγγιση της νέας αυτής κλινικής οντότητας απαιτεί διεπιστημονική ομάδα, με συνεργασία διαφορετικών ειδικοτήτων και φροντιστών υγείας.

Τα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της Ολύμπιον στην Πάτρα, τα Χανιά, τα Ιωάννινα, τη Θεσσαλία και το Ηράκλειο, προσφέρουν στον ασθενή ένα ολιστικό πρόγραμμα αποκατάστασης το οποίο στοχεύει στη μείωση των ελλειμμάτων, απότοκων της λοίμωξης Covid-19, τόσο σε κινητικό όσο και σε λειτουργικό επίπεδο.

Οι ασθενείς αξιολογούνται από τον ιατρό της Φυσικής ιατρικής και Αποκατάστασης, ο οποίος σχεδιάζει εξατομικευμένα προγράμματα αποκατάστασης. Το πρόγραμμα αποκατάστασης περιλαμβάνει αντιμετώπιση των διαταραχών κατάποσης, ενίσχυση των αναπνευστικών μυών, διατήρηση της κινητικότητας των αρθρώσεων, διατήρηση της τροφικότητας των μυών, εκπαίδευση σε λειτουργικές δραστηριότητες όπως να σηκωθεί από το κρεβάτι στην καθιστή θέση, να ορθοστατήσει  και να αποκτήσει στατική και δυναμική ισορροπία, να βαδίσει με ασφάλεια χωρίς κίνδυνο πτώσης.

Σημαντικό  ρόλο στην επίτευξη των παραπάνω στόχων παίζει η υποστήριξη της ψυχοσυναισθηματικής κατάστασης τόσο του ασθενή όσο και του περιβάλλοντος του καθώς ένας από τους στόχους μας αποτελεί και η εκπαίδευση του περιβάλλοντος του ασθενή.

Στα Κέντρα Αποθεραπείας και Αποκατάστασης της Ολύμπιον,  η  βελτίωση της ποιότητας ζωής των ασθενών, η συμμετοχή στην αντιμετώπιση των πρακτικών προβλημάτων που αντιμετωπίζει  ο ασθενής και οι οικείοι του, η αναγνώριση και υποστήριξή στις συναισθηματικές, κοινωνικές και πνευματικές του ανάγκες, αποτελούν κύριες προτεραιότητες.

ΟΛΥΜΠΙΟΝ – Υπηρεσίες υγείας με κέντρο τον άνθρωπο

Info

www.olympion-rehab.com

[email protected]

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being