Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

DECO

/

AD Magazine: Οι βασικές σάλες του Μεγάρου Μαξίμου «αλλιώς» με πρωτοβουλία της Μαρέβα

AD Magazine: Οι βασικές σάλες του Μεγάρο...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Ανακαίνιση από ομάδα εθελοντών συλλεκτών και επιμελητών με τη βοήθεια της Ελίνας Κουντούρη, επικεφαλής του Ιδρύματος Νέον και του Κύπριου σχεδιαστή Μάικλ Αναστασιάδη

Κεντρικό θέμα στο διάσημο περιοδικό αρχιτεκτονικής και διακόσμησης AD έγινε το πρωθυπουργικό γραφείο- Μέγαρο Μαξίμου στην καρδιά της Αθήνας το οποίο ανακαινίστηκε με τη φροντίδα της «πρώτης κυρίας» Μαρέβας Γκραμπόφσκι-Μητσοτάκη. Με τίτλο «Step Inside the Greek Prime Minister’s Creatively Refurbished Athens Headquarters» περιηγούμαστε στις βασικές αίθουσες του κτιρίου, το οποίο κατά την κ. Γκραμπόφσκι ως τώρα «δεν αποτελούσε διαφήμιση της Ελληνικής αισθητικής».

Το επιβλητικό οίκημα χτίστηκε το 1921, αλλά είχε να βαφτεί από το 2004, όταν η Αθήνα φιλοξένησε τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Εκτοτε λόγω της οικονομικής κρίσης, η ανακαίνισή του δεν αποτελούσε προτεραιότητα. Λόγω του εορτασμού

των 200 χρόνων από την Επανάσταση του 1821, ήρθε στο προσκήνιο η εσωτερική του ανάπλαση με πρωτοβουλία της συζύγου του πρωθυπουργού. Η ιδέα άρεσε στον Κυριάκο Μητσοτάκη, αλλά, σύμφωνα με την σύζυγό του, δεν ήταν διατεθειμένος να στείλει τον λογαριασμό  των εργασιών αυτών στον Ελληνικό λαό.

«Κάνε ο,τι θέλεις, αλλά το Ελληνικό κράτος δεν θα πληρώσει ούτε δεκάρα» είπε ο Κυριάκος Μητσοτάκης στην σύζυγό του, η οποία αποδέχθηκε την πρόκληση και συγκέντρωσε μία ομάδα εθελοντών, που ξανασχεδίασαν τις τρεις δημόσιες σάλες: Το δωμάτιο συσκέψεων με το μεγάλο τραπέζι, την αίθουσα υποδοχής και το πρωθυπουργικό γραφείο.

Στην ομάδα μετέχουν συλλέκτες και επιμελητές έργων τέχνης, πολλοί εκ των οποίων προτιμούν να παραμείνουν ανώνυμοι, η Ελίνα Κουντούρη, επικεφαλής του Ιδρύματος Νέον και ο Κύπριος σχεδιαστής Μιχάλης Αναστασιάδης. Μαζί έφτιαξαν μία λίστα Ελλήνων καλλιτεχνών, τεχνιτών, συλλεκτών και ιδρυμάτων, από τους οποίους θα μπορούσαν να δανειστούν έργα τέχνης, έπιπλα και αντικείμενα για μία περίοδο δύο ετών.

«Η ιδέα είναι να αλλάζουμε τα έργα τέχνης κάθε δύο χρόνια, ώστε να παρουσιάζουμε το ταλέντο και την δεξιοτεχνία των Ελλήων καλλιτεχνών, τόσο στους πολίτες, όσο και στους ξένους επισκέπτες» εξήγησε στο AD  η κ. Γκραμπόφσκι.  Εχει μάλιστα προγραμματιστεί να ανοίγει ο χώρος στο κοινό μία φορά τον μήνα.

Ανάμεσα στα έργα τέχνης που φιλοξενούνται στα ανακαινισμένα δωμάτια του Μαξίμου, είναι ένα τραπέζι από φυσητό γυαλί του Γιάννη Γκίκα στην αίθουσα υποδοχής και ένα μαρμάρινο τραπεζάκι των αδελφών Ζωή και Νίκη Μόσκοφογλου. Η κονσόλα Aria της Ελληνίδας interior designer Ρένα Ντούμας, η οποία παραχωρήθηκε στο Μέγαρο Μαξίμου από τα παιδιά της, ακουμπάει σε έναν τοίχο στην αίθουσα συσκέψεων. Μία σκαλιστή παιδική καρέκλα, δημιουργία του Σκυριανού ξυλουργού Λευτέρη Αυγοκλούρη έχει περίοπτη θέση στην αίθουσα υποδοχής.

Το γλυπτό «Καμμένα Δένδρα» της κεραμίστριας Ελένης Βερναρδάκη στολίζει την αίθουσα συσκέψεων και ένα τμήμα της αίθουσας υποδοχής φιλοξενεί ένα υφαντό της Αλεξάνδρας Κεχαγιόγλου, με θέμα το φαράγγι της Σαμαριάς. Βλέπουμε επίσης εικαστικές δημιουργίες Μόραλη, Αδαμάκου, Chryssa, Κανιάρη, Κεσσανλή, Ναυρίδη, Γεωργίου, Μυλωνά, έπιπλα Σαρίδη, χαλιά Σουτζόγλου κ.α.

Επόμενος στόχος της ανακαίνισης, σύμφωνα με την σύζυγο του πρωθυπουργού, είναι η αυλή του Μεγάρου Μαξίμου, όπου πολλοί υψηλοί καλεσμένοι παίρνουν το πρωϊνό τους όταν το επιτρέπει ο καιρός. «Είμαστε φρουροί αυτού του μέρους για λίγα χρόνια. Η φιλοσοφία μου είναι πως πρέπει να αφήσεις κάτι από την ψυχή σου στους χώρους όπου αφιερώνεις το χρόνο σου.Πρέπει να αγαπάς τα μέρη που σε εκπροσωπούν» τα λόγια της συζύγου του πρωθυπουργού στα οποία καταλήγει το αφιέρωμα.

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View