Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ας μην ξεχάσουμε τα εμβόλια των παιδιών μας

Επιστροφή στην κανονικότητα: Ας μην ξεχά...

Πόσο σημαντικός είναι ο έγκαιρος εμβολιασμός

Η επιστροφή στην κανονικότητα με την σταδιακή άρση των μέτρων κατά της πανδημίας του κορωνοϊού, δημιουργεί σιγά σιγά μια νέα πραγματικότητα για όλους. Ιδίως για τους γονείς, οι οποίοι έζησαν όλο το προηγούμενο χρονικό διάστημα σε ένα καθεστώς μεγάλης πίεσης και άγχους καθώς ανατράπηκε σε πολύ μεγάλο βαθμό η καθημερινότητά τους και η καθημερινότητα των παιδιών τους.

Επί μήνες κλειστά σχολεία και παιδικοί σταθμοί, κλειστοί παιδότοποι, ανατροπές στη σχολική ρουτίνα με το σύστημα της τηλεκπαίδευσης  που μετέφερε την εκπαιδευτική διαδικασία στο σπίτι, προσπάθεια εξισορρόπησης αυτής της κατάστασης με τις εργασιακές απαιτήσεις, και έκτακτα προβλήματα συνυφασμένα με τον κορωνοϊό, δημιούργησαν ένα κάθε άλλο παρά εύκολα διαχειρίσιμο τοπίο για τους γονείς.

Λογικό είναι λοιπόν  μετά την εκκίνηση της άρσης των μέτρων και το άνοιγμα των σχολείων οι γονείς να  επανέρχονται με έκδηλη ανακούφιση στην κανονικότητα και στην συνήθη τάξη της καθημερινότητά τους, βρίσκοντας παράλληλα και λίγο προσωπικό χρόνο για αναψυχή με φίλους.

Στο πρόγραμμα της εξόδου από το καθεστώς των περιορισμών και των απαγορεύσεων, βρίσκονται βεβαίως και οι ολιγοήμερες οικογενειακές αποδράσεις.

Οι πιθανές εκκρεμότητες στον εμβολιασμό

Η χαρά παίρνει λοιπόν σιγά σιγά τη θέση της πίεσης. Μαζί με αυτή και η ανάγκη για τακτοποίηση εκκρεμοτήτων που εξαιτίας της πανδημίας και της προσπάθειας των γονέων να ανταποκριθούν στις αυξημένες και πιεστικές απαιτήσεις της  μπορεί να έχουν μείνει πίσω.

Σε αυτές τις πιθανές εκκρεμότητες συμπεριλαμβάνεται και  ο έγκαιρος εμβολιασμός των παιδιών με εμβόλια που ο παιδίατρος είχε ήδη προτείνει (πχ Πνευμονιόκοκκου, Μηνιγγίτιδάς, Ανεμοβλογιάς κ.λπ.) και λόγω των περιοριστικών μέτρων ίσως είχαν αναβληθεί.

Πρόσφατα, ο Πρόεδρος της Ελληνικής Παιδιατρικής Εταιρείας, Ανδρέας Κωνσταντόπουλος, με συνέντευξή του, υπενθύμισε την ανάγκη να κοιτάξουμε ξανά το βιβλιάριο εμβολιασμού των παιδιών μας και να αναλάβουμε δράση.

«Η πανδημία του COVID-19, έχει ως γνωστόν επηρεάσει πολλούς τομείς της κοινωνίας μας. Φαίνεται λοιπόν ότι μεταξύ άλλων έχει δημιουργήσει τεράστιο κενό και στους εμβολιασμούς ρουτίνας παιδιών και εφήβων.» αναφέρει μεταξύ άλλων η Ελληνική Παιδιατρική  Εταιρεία και υπογραμμίζει ότι «...αν δεν δράσουμε άμεσα, θα εμφανισθούν παλιά (ξεχασμένα) λοιμώδη νοσήματα, όπως ιλαρά, κοκκύτης, μηνιγγίτιδα κλπ. Το πρόβλημα θα είναι πιο έντονο για τη μηνιγγίτιδα Β, που η κάλυψη είχε φθάσει στο 40%».

Με βάση αυτή τη πολύ σημαντική επισήμανση, γίνεται κατανοητό ότι θα πρέπει οι γονείς να μεριμνήσουν προκειμένου να  καλυφθούν τα -όποια- κενά έχουν διαμορφωθεί στην εμβολιαστική κάλυψη των παιδιών τους.

Ιδιαίτερη προσοχή μάλιστα θα πρέπει να δοθεί στον εμβολιασμό κατά της μηνιγγίτιδας Β, η οποία συνεχίζει ακόμα και σήμερα να αποτελεί περίπου το 80% των περιστατικών μηνιγγίτιδας ή σηψαιμίας από μηνιγγιτιδόκοκκο στην Ελλάδα.

Μια σοβαρή νόσος που δεν κάνει διακρίσεις  

Η μηνιγγίτιδα Β είναι μια ιδιαίτερα σοβαρή νόσος που δεν κάνει διακρίσεις. Προσβάλλει μωράκια, νήπια και νεαρούς ενήλικες και εξελίσσεται ταχύτατα, μέσα σε 24 μόλις ώρες. Περίπου 1 στα 5 περιστατικά μπορεί να έχει σοβαρές επιπλοκές, όπως μόνιμες αναπηρίες ή να οδηγήσει ακόμα και σε θάνατο. Τα βρέφη ηλικίας κάτω του 1 έτους διατρέχουν τον μεγαλύτερο κίνδυνο εμφάνισης μηνιγγιτιδοκοκκικής νόσου και ακολουθούν τα νήπια ηλικίας 1 έως 4 ετών. Οι έφηβοι και οι νεαροί ενήλικες διατρέχουν επίσης αυξημένο κίνδυνο προσβολής από τη νόσο. Στα αρχικά της στάδια, η νόσος εμφανίζει συμπτώματα αντίστοιχα με αυτά της απλής γρίπης, όπως υψηλός πυρετός, πονοκέφαλος, αυχενική δυσκαμψία, εμετός, φωτοφοβία, αιμορραγικό εξάνθημα και δημιουργεί την εσφαλμένη εντύπωση ότι πρόκειται για ένα απλό κρυολόγημα που «θα περάσει γρήγορα».

Μόνο ο εμβολιασμός προστατεύει

Δεδομένου ότι 1 στους 10 ενηλίκους φέρει το βακτήριο της νόσου Μηνιγγίτιδας Β ασυμπτωματικά και μπορεί εύκολα να το μεταφέρει στα νεαρά μέλη της οικογένειας του μέσα από ένα φιλί, τον βήχα ή το φτέρνισμα, ο μοναδικός, ασφαλής τρόπος για την ουσιαστική προστασία των παιδιών μας είναι η έγκαιρη έναρξη και ολοκλήρωση του εμβολιασμού τους που ξεκινά από την ηλικία των 2 μηνών. Ο εμβολιασμός κατά των υπόλοιπων τύπων μηνιγγίτιδας είναι επίσης απαραίτητος, ωστόσο δεν προστατεύει τα παιδιά από την μηνιγγίτιδα τύπου Β.

 

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being