Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

«Η Πάτρα δεν είναι προτεραιότητα για τον δήμαρχό της»

«Η Πάτρα δεν είναι προτεραιότητα για τον...

Η πόλη βυθίζεται στην ανεργία, οι νέοι την εγκαταλείπουν και ο δήμαρχος κάνει "πολιτική" (ακόμα και μέσω συνεντεύξεων)

 Την Δευτέρα του Πάσχα διάβασα τη συνέντευξη του Κώστα Πελετίδη στον δημοσιογράφο Γιάννη Πανταζόπουλο για την ηλεκτρονική έκδοση της «Lifo», όπου ο Δήμαρχος Πατρέων μιλάει «για όλα». Την Τρίτη του Πάσχα διάβασα στα «Νέα» ρεπορτάζ της δημοσιογράφου Μαρίας Μουρελάτου με εκτιμήσεις του καθηγητή δημογραφίας, Βύρωνα Κοτζαμάνη, για τη δραματική μείωση του πληθυσμού της χώρας. Τις επόμενες μέρες διάβασα ξανά τα δύο κείμενα προσεκτικά, μπας και πλανήθηκα στην πρώτη ανάγνωση. Μετά λύπης μου διαπίστωσα πως είδηση για την Πάτρα «βγάζει» μονάχα το δεύτερο. Κι αυτή αρνητική. Θύμωσα. Εξηγούμαι:

Σύμφωνα με τον καθηγητή, στην απογραφή που θα γίνει στο τέλος του Φθινοπώρου η Πάτρα αναμένεται να χάσει τη θέση της τρίτης ελληνικής πόλης, μετά από Αθήνα και Θεσσαλονίκη, και να την υπερκεράσει πληθυσμιακά το Ηράκλειο. Ο δε κύριος λόγος που συντελεί στις ανακατατάξεις και στην πανελλαδική μείωση του πληθυσμού (σχεδόν μισό εκατομμύριο λιγότεροι Έλληνες από το 2011, με τάση περαιτέρω μείωσης και για τις δύο επόμενες δεκαετίες) είναι η μετανάστευση και οι έξοδοι πολιτών από τις πόλεις τους που δεν τους κρατούν. Βασικό κίνητρο η αναζήτηση εργασίας και καλύτερων επαγγελματικών συνθηκών αλλού, σε άλλες πόλεις ή χώρες. Εδώ (στα περί ανεργίας) συμφωνεί και ο Δήμαρχος. Μόνο στις διαπιστώσεις βέβαια. Θεραπεία δεν έχει να προτείνει ο γιατρός, τουναντίον.

Υπενθυμίζω πως για να... καταπολεμήσει την ανεργία (κατά την πρώτη περίοδο της θητείας του) ο κ. Πελετίδης πρωτοστάτησε σε μία πεζοπορία μέχρι την Αθήνα. Συμβολική ξε-συμβολική, αποτέλεσμα δεν είχε. Αποτέλεσμα –προς την αντίθετη κατεύθυνση- έχουν όμως όλες οι υπόλοιπες κινήσεις του καθ’ όλη την 7ετία της δημαρχίας του: κομμένες γέφυρες με το επιχειρείν, αντιπαλότητα με τον ιδιωτικό τομέα, κήρυξη ως «ανεπιθύμητου» του πρέσβη φίλης χώρας που θα μπορούσε να φέρει επενδύσεις στην περιοχή, επίμονη αντιευρωπαϊκή ρητορική, κανένα άνοιγμα προς τουρισμό, πρόοδο, ανάπτυξη, εξωστρέφεια, απόλυτη εγκατάλειψη της πόλης στη μιζέρια και την αισθητική υποβάθμιση, μηδενική διάθεση συνεργασίας προς όλες τις κατευθύνσεις. Ενώ άλλοι δήμοι προχωρούν.

Κατά τ’ άλλα ο Δήμαρχος Πατρέων αναλώνει μία ολόκληρη συνέντευξη στο πανελλαδικής εμβέλειας μέσο (τι μοναδική ευκαιρία για την πόλη!) για να κάνει πολιτική, να προπαγανδίσει ιδεολογία και κόμμα, να αναμασήσει χιλιοειπωμένες θεωρίες και να χαϊδέψει αυτιά. Η Πάτρα μας; Η πόλη που τον εξέλεξε στην υψηλότερή θεσμικά θέση της; Πουθενά. Η ευκαιρία να ακουστεί παραέξω κάτι το πατρινό, κάτι το αισιόδοξο; Χαμένη. Μάταια ψάχνω ανάμεσα στις γραμμές -λέξεις και φράσεις που έχω πλέον συνηθίσει να διαβάζω και να ακούω, κενές ουσίας, ιδεοληπτικές. Δυστυχώς, η Πάτρα δεν είναι προτεραιότητα για τον δήμαρχό της.

Ή μάλλον, για να μην τον αδικώ –διαβάστε και μόνοι σας, αξίζει το ανάγνωσμα- υπάρχουν κάποιες αναφορές στην πόλη και σε έργα, αποτέλεσμα, υποτίθεται, της πολιτικής του. Πράγματι μιλά για το Νότιο Πάρκο (που έγινε με εργασία, χρήματα και παραχώρηση του ΟΛΠΑ και χορηγίες ιδιωτών που αποσιωπά), για το Φράγμα Πείρου-Παραπείρου (που, παρακούοντας το Δημοτικό Συμβούλιο, το ώθησε σε ιδιωτικοποίηση, τάζοντας ανέξοδα "δωρεάν νερό"), για νέες κοινωνικές δομές (που γίνονται σε οικόπεδα γνωστού κληροδοτήματος με χρήματα άλλων). Έχει το… θάρρος να μιλά και για ποδηλατόδρομο (που επί μήνες «προχωράει» και «προχωράει» και «προχωράει»), για τη διεκδίκηση του τρένου (που η πολιτεία προωθεί με κονδύλια της Ευρώπης) και για το αποτεφρωτήριο (που το οικόπεδο όπου θα χτιζόταν, ο δήμος κινδυνεύει να το χάσει).

Α, και για την κοινωνική πολιτική προς τους δημότες μιλάει ο Κώστας Πελετίδης, που είναι ευθύνη και υποχρέωση κάθε δήμου και ίσως κάποτε να καταλάβω γιατί τόσο πολύ υπερ-προβάλλεται σαν δικό του προνομιακό πεδίο, ενώ τα ίδια πάνω-κάτω πράττουν και οι 332 δήμαρχοι της χώρας, μέσω των ίδιων ακριβώς δομών, πρωτοβουλιών και νομικών προσώπων.

Την ίδια ώρα το Ηράκλειο επελαύνει και μας προσπερνά (έπεται η Λάρισα υποθέτω, ίσως αργότερα κι ο Βόλος), τα πατρινόπουλα ετοιμάζουν βαλίτσες γι’ αλλού, τα προβλήματα της πόλης παραμένουν βαλτωμένα και άλυτα, αλλά εμείς έχουμε δήμαρχο κομμουνιστή, επαναστάτη, που όταν του δίνεται η ευκαιρία να δώσει συνέντευξη ως Δήμαρχος Πατρέων επιλέγει να μιλήσει για ταξική πάλη, διαδηλώσεις, απεργίες, συνδικαλισμό και λέει και κάτι έξυπνα τσιτάτα κατά του καπιταλισμού.

Να γιατί θυμώνω. Αδίκως;

Πέτρος Ψωμάς
Επικεφαλής «σπιράλ»


Πηγές:
1. https://www.lifo.gr/prosopa/synenteyjeis/kostas-peletidis-epistrefoyme-se-epohes-poy-feygame-gia-doyleia-me-tin-anatoli
2. https://www.in.gr/2021/05/05/greece/sygklonistika-stoixeia-ellada-svinei-500-000-ligoteroi-ellines-se-mia-10etia/

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις