Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

/

Παρέμβαση Φαρμάκη σε Σταϊκούρα, Χατζηδάκη, Γεωργιάδη υπέρ πληγέντων επιχειρηματιών της Δυτ. ελλάδας

Παρέμβαση Φαρμάκη σε Σταϊκούρα, Χατζηδάκ...

Ζητά να λυθεί το πρόβλημα της εμπλοκής με τον ΕΦΚΑ που προέκυψε σε επιχειρηματίες που επλήγησαν από τον κορωνοϊό και έχουν ενταχθεί στη δράση στληριξής τους από την Περιφέρεια

Δυναμική παρέμβαση στα αρμόδια Υπουργεία έκανε σύμφωνα με πληροφορίες ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας Νεκτάριος Φαρμάκης σχετικά με την ασφαλιστική ενημερότητα του ΕΦΚΑ στους δικαιούχους της δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid 19 στη Δυτική Ελλάδα», μετά την εμπλοκή που παρουσιάστηκε, όταν επιχειρηματίες δικαιούχοι της πράξης επισκέφθηκαν τον αρμόδιο  ΕΦΚΑ και δεν έλαβαν τη βεβαίωση που προβλέπεται εκ της τροποποίησης του νόμου. 

Η παρέμβαση Φαρμάκη προς τους Υπουργούς Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων κ. Χατζηδάκη, Οικονομικών κ. Σταϊκούρα και Ανάπτυξης - Επενδύσεων Άδωνι Γεωργιάδη έρχεται σε συνέχεια των σχετικών εισηγήσεων που έγιναν προς τον Περιφερειάρχη από τα Επιμελητήρια της περιοχής σχετικά με το θέμα.

Οι δικαιούχοι επιχειρηματίες της δράσης «Στήριξη Επιχειρήσεων που επλήγησαν από την Covid 19 στη Δυτική Ελλάδα», όπως είναι γνωστό,  ζήτησαν να λάβουν την εγκεκριμένη δημόσια χρηματοδότηση ως τελική πληρωμή της πράξης, ωστόσο ως τελική πληρωμή, το ανωτέρω ποσό, εμπίπτει στις διατάξεις του άρθρου 32 Ν. 4314/2014 έτσι όπως αυτό  τροποποιήθηκε. Σύμφωνα με την τροποποίηση αυτή, οι τελικές πληρωμές των δικαιούχων, μετά την ολοκλήρωση του έργου, μπορούν  να κατάσχονται, να υπόκεινται σε παρακράτηση και να συμψηφίζονται, με τυχόν οφειλές του δικαιούχου προς το Ελληνικό Δημόσιο ή τα ασφαλιστικά ταμεία και καταβάλλονται με την υποχρεωτική προσκόμιση αποδεικτικών φορολογικής και ασφαλιστικής ενημερότητας.

Σύμφωνα με την ίδια διάταξη, το συνολικό ποσό που κατάσχεται, παρακρατείται ή συμψηφίζεται δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής.

Με βάση αυτή την τροποποίηση,  η αρμόδια Δ.Ο.Υ. και ο ΕΦΚΑ έχουν την υποχρέωση να εκδίδουν φορολογική και ασφαλιστική ενημερότητα αντίστοιχα, με ποσό παρακράτησης το οποίο δεν μπορεί να υπερβαίνει το 30% του συνολικού ποσού της τελικής πληρωμής. 

Το πρόβλημα ανέκυψε όταν δικαιούχοι επιχειρηματίες της συγκεκριμένης δράσης οι οποίοι επισκέφτηκαν τον αρμόδιο ΕΦΚΑ, αντί για ενημερότητα με το ανάλογο ποσοστό παρακράτησης, παρέλαβαν βεβαίωση οφειλής στην οποία αναφέρονται οι ληξιπρόθεσμες οφειλές από ασφαλιστικές εισφορές, με τον όρο της παρακράτησης ποσού έως το σύνολο της οφειλής. Κάτι τέτοιο βρίσκεται σε πλήρη αντίθεση με ό,τι προβλέπεται  σχετικά με την παρακράτηση ποσού έως το 30% του ποσού της τελικής πληρωμής. 

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι ο Περιφερειάρχης Δυτικής Ελλάδας με την παρέμβασή του ζητά την άμεση έκδοση απόφασης με την οποία ο ΕΦΚΑ θα δύναται να παρακρατεί ποσοστό επί των οφειλών και όχι το σύνολό τους, στα πρότυπα των φορολογικών ενημεροτήτων που εκδίδει η ΑΑΔΕ.

Παράλληλα ο κ. Φαρμάκης ζητά και την πρόβλεψη για τα ποσά που καταβάλλονται μέχρι 5.000€ έτσι ώστε αυτά να είναι ακατάσχετα και αφορολόγητα.

 

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις