Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Whirlpool galaxy - Η πιο εντυπωσιακή δίνη στο διάστημα - ΦΩΤΟ

Whirlpool galaxy - Η πιο εντυπωσιακή δίν...
Πομώνης Γιάννης
[email protected] , Facebook Page

Ένας γαλαξίας, 25 εκατομμύρια έτη φωτός μακρυά από τη γη

Ο γαλαξίας της δίνης (whirlpool galaxy) – Μ51α, είναι ένας σπειροειδής γαλαξίας με καθαρή δομή βραχιόνων που αλληλεπιδρά με το NGC 5195 σε απόσταση 25 εκατομμυρίων ετών φοτώς, στον αστερισμό των θηρευτικών κυνών. Ο γαλαξίας έχει το παρατσούκλι δίνη (Whirlpool) λόγω της στροβιλιζόμενης δομής του. Το πιο εντυπωσιακό χαρακτηριστικό της "δίνης", είναι οι δύο καμπτόμενοι βραχίονες του, ένα χαρακτηριστικό γνώρισμα του λεγόμενου μεγάλου σχεδιασμού σπειροειδών γαλαξιών. Η φωτό του άρθρου είναι 39 φωτογραφίες των 300 δευτερολέπτων η κάθε μία, έτσι όπως αποτυπώθηκαν από τηλεσκόπιο στην Πάτρα, το βράδυ της Πέμπτης 11 Μαρτίου.

Ο γαλαξίας της δίνης είναι επίσης δημοφιλής στόχος για τους επαγγελματίες αστρονόμους που θέλουν να κατανοήσουν τη σπειροειδή μορφή και τις αλληλεπιδράσεις των γαλαξιών. Είναι ένα από τα αγαπημένα "παιδιά" της γαλαξιακής αστρονομίας.
Βρίσκεται περίπου 25 εκατομμύρια έτη φωτός μακριά στον αστερισμό Κύνες Θηρευτικοί «Σκυλιά του κυνηγιού», το όμορφο πρόσωπο του γαλαξία της δίνης, στην προβολή και την εγγύτητα προς τη Γη, επιτρέπει στους αστρονόμους να μελετήσουν τη δομή ενός κλασικού σπειροειδή γαλαξία και των διαδικασιών σχηματισμού των άστρων.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις