Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ART

/

«1821, Πριν και μετά»: Η πιο μεγαλειώδης και σημαντική έκθεση του Μουσείου Μπενάκη ever!

«1821, Πριν και μετά»: Η πιο μεγαλειώδης...
Μπακοπούλου Άντυ
[email protected]

Η επετειακή, πατριωτική υπερπαραγωγή έχει καταλάβει το κτίριο της οδού Πειραιώς 138 όπου και θα παραμείνει ως το Νοέμβριο

Μια πραγματική υπερπαραγωγή τεράστιας ιστορικής σημασίας ολοκλήρωσε το Μουσείο Μπενάκη σε συνεργασία με Τράπεζα της Ελλάδος, Εθνική Τράπεζα και Alpha Bank. Eτοιμάστηκε η μεγάλη έκθεση «1821, Πριν και Μετά» που ήδη χαρακτηρίζεται η σημαντικότερη του Μουσείου Μπενάκη καθώς απευθύνεται σε όλους τους Ελληνες με αφορμή την φετινή επέτειο από τα 200 χρόνια της Επαναστάσης. Περιλαμβάνει πάνω από 1200 πολύτιμα εκθέματα για το νεώτερο Ελληνισμό από το 1770 ως το 1870 και έναν μοναδικά ποθητό κατάλογο 1218 σελίδων (που κατά την άποψή μας πρέπει να μπει σε κάθε σπίτι). 

 

 

Άγνωστος καλλιτέχνης, Ο όρκος του λόρδου...

Άγνωστος καλλιτέχνης, Ο όρκος του λόρδου Βύρωνα στο Μεσολόγγι, λάδι σε μουσαμά, 16x19 εκ., Μουσείο Μπενάκη. Eίναι αντίγραφο του ομότιτλου έργου του Ludovico Lipparini (1802-1856).

Έκτορας Δούκας (1885-1969), Ο θάνατος το...

Έκτορας Δούκας (1885-1969), Ο θάνατος του Καραϊσκάκη, 1930, λάδι σε καμβά, 105×140 εκ. Τράπεζα της Ελλάδος

Πρόκειται για την εντυπωσιακή αποτύπωση μιας εκατονταετίας που ξεκινά με την ηθική και οικονομική προετοιμασία της απελευθέρωσης των Ελλήνων, κορυφώνεται με την Επανάσταση του 1821, το θάνατο του Καποδίστρια και ολοκληρώνεται με τις πρώτες δεκαετίες της λειτουργίας και της ανάπτυξης του ελληνικού κράτους. Είναι στα σκαριά εδώ και τέσσερα χρόνια!

 Πολύτιμα τεκμήρια και ίχνη της καθημερινότητας από την προεπαναστατική περίοδο, κειμήλια πολέμου από τα χρόνια του Αγώνα αλλά και γραπτές μαρτυρίες της κάθε είδους διοίκησης, μαζί με έργα αστικής και λαϊκής τέχνης των πρώτων δεκαετιών του νέου κράτους, συνδυάζονται με αποκτήματα τέχνης του 19ου, 20ού και 21ου αιώνα που μαρτυρούν τον απόηχο και την πρόσληψη της Επανάστασης.

 Σε περίοπτη θέση, μαζί με τα έργα των τριών συνδιοργανωτριών τραπεζών, καθώς και άλλων οργανισμών και συλλεκτών, παρουσιάζονται οι πλούσιες συλλογές που συγκέντρωσε ο Αντώνης Μπενάκης στο Μουσείο και προσέφερε στο ελληνικό έθνος.

 

Κωστής Δεσύλλας, Ο Αθανάσιος Διάκος, περ...

Κωστής Δεσύλλας, Ο Αθανάσιος Διάκος, περ. 1870, λάδι σε μουσαμά, 154×117 εκ. Μουσείο Μπενάκη, αποκτήθηκε με τη συνδρομή του Iδρύματος Iωάννου Φ. Kωστοπούλου

Peter von Hess (1792-1871), Η Μπουμπουλί...

Peter von Hess (1792-1871), Η Μπουμπουλίνα στην πολιορκία του Ναυπλίου, λιθογραφία, 28x21 εκ. Μουσείο Μπενάκη

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1871-1934), Ο Ήρως...

Θεόφιλος Χατζημιχαήλ (1871-1934), Ο Ήρως Μάρκος Μπότσαρης, 1933, λάδι σε πανί, 119x81 εκ. Συλλογή Alpha Bank

Στο βίντεο που πρωτοπαρουσιάστηκε, ο υπεύθυνος ιστορικών αρχείων του Μουσείου εξήγησε πως επιχειρήθηκε η «σύνδεση των συλλογών μας και ειδικά του συλλέκτη Αντώνη Μπενάκη με τον εορτασμό της Επανάστασης  από όλον τον κόσμο».

Η περιήγηση συντίθεται π.χ.  από το οικόσημο του Υψηλάντη μέχρι πίνακες και γκραβούρες σε αστικά αθηναικά σπίτια, κομμάτια από την εποχή του Οθωνα και αλλά και αποκτήματα των τραπεζών με τεκμήρια που σηματοδοτούν την εξέλιξη της Αθήνας ως πρωτεύουσας του νέου ελληνικού κράτους αντάξιας των ευρωπαικών κρατών. Εκτίθενται  γκραβούρες, πίνακες, φωτογραφίες, σχέδια, έγγραφα, χρηστικά αντικείμενα αλλά και πρωτόφαντα έργα από ιδιωτικές συλλογές με ειδικό σκεπτικό αφήγησης και συμβολική σκηνογραφία.  Η έκθεση κλείνει με πίνακες του Κωνσταντίνου Βολανάκη με τον Ισθμό της Κορίνθου ως ελπιδοφόρο μήνυμα για το μέλλον.

 

 

Pascal Sebah (1823 - 1886) (αποδίδεται),...

Pascal Sebah (1823 - 1886) (αποδίδεται), Ο Ναός του Ολυμπίου Διός με την Ακρόπολη στο βάθος, 1872 - 1874, αλμπουμίνη, 30,2Χ25,Μουσείο Μπενάκη, Νεοελληνική Ιστορική Συλλογή Κωνσταντίνου Τρίπου

Σπυρίδων Προσαλέντης (1830-1895), Φωτειν...

Σπυρίδων Προσαλέντης (1830-1895), Φωτεινή Μαυρομιχάλη με Εθνική Ενδυμασία, στα μέσα του 19ου αι., λάδι σε καμβά, Μουσείο Μπενάκη, δωρεά του Χρήστου Δαραλέξη.

Η επετειακή έκθεση (Μάρτιος- Νοέμβριος 2021) εντάσσεται στο Εθνικό Πρόγραμμα Εορτασμού της Επετείου που συντονίζει η Επιτροπή «Ελλάδα 2021». Χωρισμένη σε τρείς ενότητες είναι αφιερωμένη στη μνήμη του Άγγελου Δεληβορριά και του Μαρίνου Γερουλάνου, αναμορφωτών του Μπενάκη. Φιλοξενείται στο κτήριο του Μουσείου Μπενάκη / Πειραιώς 138, καταλαμβάνοντας το σύνολο των εκθεσιακών του χώρων 2.500 τ.μ. Επιμελητές οι ιστορικοί Τάσος Σακελλαρόπουλος και Μαρία Δημητριάδου. Αδημονούμε να πάμε όταν το επιτρέψει η πανδημία!

 · Ειδικά για  παιδιά από 11 ετών και σχολικές ομάδες από την Στ΄ Δημοτικού έως και το Λύκειο, το τμήμα Εκπαίδευσης του Μουσείου Μπενάκη ετοίμασε το ψηφιακό εκπαιδευτικό υλικό «21 Αντικείμενα μιλούν για την Επανάσταση». Ο κατάλογος διατίθεται για προπαραγγελίες στο benakishop.gr όπου μπορούμε να αναζητήσουμε και πρωτότυπα αντικείμενα από τεχνίτες, σχεδιαστές και καλλιτέχνες  που μελέτησαν επί μήνες τα σύμβολα, την εικονογραφία και τους πρωταγωνιστές της Επανάστασης  αλλά και αντίγραφα από σημαντικούς πίνακες, σχέδια και γλυπτά σε περιορισμένα αντίτυπα όπως και αναπαραγωγές γλυπτών του Γιάννη Παππά.  

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Best View