Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος 15 χρόνια thebest
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός: 700 Πατρινοί ζήτησαν ψυχολογική στήριξη στο ΣΟΨΥ- Ακόμα και στο Νοσοκομείο δεν είσαι μόνος

Κορωνοϊός: 700 Πατρινοί ζήτησαν ψυχολογι...

ΔΕΙΤΕ πώς μπορείτε να ζητήσετε βοήθεια

Σημαντικές επιπτώσεις στην ψυχολογική κατάσταση των Πατρινών έχει επιφέρει τον τελευταίο χρόνο ο παρατεταμένος εγκλεισμός στα σπίτια λόγω των απαγορεύσεων κυκλοφορίας που ισχύουν για την αποτροπή εξέλιξης της πανδημίας.

Τα στοιχεία που προκύπτουν από τον Σύλλογο για την Ψυχική Υγεία ΣΟΨΥ Πάτρας είναι ενδεικτικά. Από το πρώτο lockdown του Μαρτίου το ΣΟΨΥ δήχθηκε πάρα πολλά αιτήματα που ξεπέρασαν τα 600 με 700, όχι από χρόνιους ασθενείς αλλά από συμπολίτες που είχαν προβλήματα αγχώδους διαταραχής και κατάθλιψης.

Οι άνθρωποι αυτοί ζήτησαν βοήθεια των επιστημόνων του ΣΟΨΥ καθώς ένιωσαν ότι είχαν ανάγκη ψυχολογικής στήριξης για να αντιμετωπίσουν τα νέα, δυσάρεστα, δεδομένα.

Η πρόεδρος του ΣΟΨΥ Πάτρας μίλησε «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» για το νέο πρόγραμμα του Συλλόγου που περιλαμβάνει δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο γενικό πληθυσμό κατά την περίοδο της πανδημίας.

«Εδώ μια μέρα κάθεσαι μέσα και νιώθεις μοναξιά. Φαντάσου να είσαι τόσους μήνες μέσα. Έχει επηρεαστεί η ψυχολογική υγεία των πολιτών. Οι δικοί μας άνθρωποι, που είναι στην ευθύνη του ΣΟΨΥ, έχουν σχεδόν καθημερινή επαφή με τους εργαζόμενους του ΣΟΨΥ.

Οι εργαζόμενοι έχουν «χρεωθεί» κάποιους ανθρώπους κι έχουν με τηλεδιάσκεψη συνεχή επαφή. Αυτό συμβαίνει και με την οικογένεια. Επίσης έχουμε προσπαθήσει να μην αφήνουν τις ομάδες οι οποίες ήταν και διασκεδαστικές αλλά και δημιουργικές που τους βοηθούν να αποκτήσουν δεξιότητες.

Ως προς την κοινότητα από το πρώτο lockdown του Μαρτίου δεχθήκαμε πάρα πολλά αιτήματα που ξεπέρασαν τα 600 με 700, όχι από χρόνιους ασθενείς δικούς μας. Είχαν προβλήματα αγχώδους διαταραχής, κατάθλιψης και στηρίχθηκαν από την ψυχίατρό μας και την θεραπευτική μας ομάδα», είπε μεταξύ άλλων η κυρία Μπίκου.

Αναφορικά τώρα με το νέο πρόγραμμα αφορά σε δράσεις ψυχοκοινωνικής υποστήριξης σε άτομα που εμφανίζουν εκδηλώσεις άγχους ή συναισθηματικές διακυμάνσεις κατά τη περίοδο της πανδημίας.

Στόχος των δράσεων αυτών είναι η παροχή ψυχοκοινωνικής υποστήριξης στο γενικό πληθυσμό η οποία θα γίνεται με μέσης διάρκειας ψυχοθεραπευτικές παρεμβάσεις εξ΄αποστάσεως σε άτομα που δεν έχουν την δυνατότητα πρόσβασης σε ψυχοθεραπευτικές υπηρεσίες δια ζώσης, είτε λόγω της πανδημίας (άτομα που νοσηλεύονται ή που βρίσκονται σε απομόνωση), είτε λόγω γεωγραφικών, κοινωνικών ή άλλων περιορισμών που αντιμετωπίζει το συγγενικό περιβάλλον του ασθενούς, το υγειονομικό προσωπικό και τα άτομα με χρόνια υποκείμενα νοσήματα και αναπηρίες.

Στο πρόγραμμα θα μπορούν να συμμετέχουν:

-Άτομα που νοσούν τα ίδια ή ανήκουν στις ευπαθείς ομάδες και έχουν κάποιο υποκείμενο νόσημα ή αναπηρία και νιώθουν αβοήθητα, βιώνουν άγχος, θυμό και έχουν καταθλιπτικά συμπτώματα  συνοδευόμενα από συναισθήματα ανικανότητας, απόγνωσης, απάθειας και αποθάρρυνσης. Στα συμπτώματα συμπεριλαμβάνονται και οι δυσκολίες στον ύπνο, δυσκολίες στη συγκέντρωση, απόσυρση από τις συνήθεις δραστηριότητες, ευερεθιστότητα και διαταραχές στις διατροφικές συνήθειες.

-Άτομα με αναπηρία και χρόνιες παθήσεις που έχουν  νοσήσει ή έχουν υποκείμενα νοσήματα και έχουν φόβο λόγω της πανδημίας που επηρεάζει σημαντικά τη λειτουργικότητά τους.

-Άτομα όλων των κατηγοριών με αγχώδεις ή φοβικές διαταραχές ως οξεία αντίδραση στρες μετά από τραυματικό γεγονός νόσησης με covid

-Άτομα όλων των κατηγοριών με ήπια κατάθλιψη.Άτομα του προσωπικού που βιώνουν έντονο άγχος, ψυχολογική κόπωση και burn out.

Σχετικά με το αίτημα υποστήριξης θα υποβάλλεται από τον ίδιο τον ενδιαφερόμενο με sms στο κινητό του Συλλόγου 6977452647, με email στο [email protected], με messenger στο «Σοψυ Πάτρας», με viber στο κινητό του Συλλόγου,  με skype στο “sopsipatron” και κλήση τηλεφώνου στο 2610621273.

Στο αρχικό μήνυμα ή κλήση ο αιτών θα μας αποστέλλει τα στοιχεία επικοινωνίας και μια σύντομη περιγραφή σχετικά με το πώς νιώθει ή ποια συμπτώματα παρουσιάζει.

Στην συνέχεια θα ορίζεται ένα τηλεφωνικό ραντεβού με τον/την κοινωνικό/ή λειτουργό στο οποίο θα γίνεται η αρχική λήψη ψυχοκοινωνικού ιστορικού και μια πιο αναλυτική περιγραφή των συναισθημάτων ή των συμπτωμάτων. Έπειτα ο/η κοινωνικός/ή λειτουργός θα μεταφέρει το αίτημα στην Πολυκλαδική Θεραπευτική Ομάδα, η οποία θα το αξιολογεί και στην συνέχεια θα ορίζει τη θεραπευτική πορεία του αιτούντα.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις