Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

FOOD

/

Κοτόπουλο με πατάτες ακορντεόν ή αλλιώς...hasselback!

Από την Αργυρώ Μπαρμπαρίγου

Υπέροχο φαγητό, κοτόπουλο με πατάτες ακορντεόν στο φούρνο! Όλη η νοστιμιά του καλοψημένου και ζουμερού κοτόπουλου παρέα με αυτές τις πατάτες πειρασμό! Φτιάξτε το στην πρώτη ευκαιρία!

Υλικά Συνταγής
1 κοτόπουλο ελευθέρας βοσκής γύρω στο 1½ κιλό
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. μείγμα βοτάνων
ρίγανη
θυμάρι
δεντρολίβανο
ανθό αλατιού
φρεσκοτριμμένο πιπέρι
1 σκ. πολτοποιημένο σκόρδο ή λίγο αποξηραμένο σκόρδο
1 μικρό λεμόνι
1 κεφάλι σκόρδο
Για τις πατάτες ακορντεόν
1 κιλό φρέσκες πατάτες
1/4 φλ. ελαιόλαδο
2 κ.σ. βούτυρο λιωμένο
ανθό αλατιού

Εκτέλεση
Για το κοτόπουλο με πατάτες ακορντεόν (hasselback) στο φούρνο, προθερμαίνουμε το φούρνο στους 180ºC στον αέρα ή στους 200ºC στις αντιστάσεις. Σε γουδί βάζουμε τα βότανα, τον ανθό αλατιού, το πιπέρι και τα χτυπάμε. Τα βάζουμε σε μπολ με το ελαιόλαδο και τα ανακατεύουμε. Ακουμπάμε το κοτόπουλο με το στήθος προς τα πάνω σε ταψί. Αλείφουμε με το μείγμα ελαιόλαδου- βοτάνων μέσα κι έξω το κοτόπουλο.
Κόβουμε το λεμόνι σε τέταρτα. Γεμίζουμε την κοιλιά του κοτόπουλου με το λεμόνι. Κόβουμε μια φέτα από το κεφάλι σκόρδο. Το βάζουμε στην κοιλιά του κοτόπουλου. Περιχύνουμε με όσο λάδι περίσσεψε.

Ψήνουμε για 30′. Δεν ανοιγοκλείνουμε τον φούρνο αν θέλουμε τραγανή πέτσα.

Για τις πατάτες ακορντεόν (Hasselback)
Για να φτιάξουμε τις πατάτες ακορντεόν, ιδανικά διαλέγουμε φρέσκες πατάτες νέας σοδειάς. 3 φορές το χρόνο έχουμε νέα σοδειά πατάτας. Σεπτέμβριο, Μάρτιο και Μάιο. Διαλέγουμε μέτριες προς μικρές πατάτες.

Τις αφήνουμε για λίγο μέσα σε μπολ, καλυμμένες με νερό. Τρίβουμε εξωτερικά να καθαρίσει φλούδα. Τις ξεπλένουμε πολύ καλά. Μια μια κόβουμε τις πατάτες σε λεπτές φέτες όχι μέχρι κάτω, κατά τα 3/4 δηλαδή κάτω κάτω να μένει ενωμένη η πατάτα.

Είναι πολύ εύκολο αν ακουμπήσουμε μία πατάτα μέσα σε ένα κουτάλι. Έτσι θα κόβουμε σε λεπτές φέτες χωρίς να φτάνει το μαχαίρι μέχρι κάτω και να χωρίζουν. Ανακατεύουμε σε μπολ το ελαιόλαδο, το βούτυρο και το αλάτι, αλείφουμε πολύ καλά με πινέλο τις πατάτες και πασπαλίζουμε με τον ανθό αλατιού.

Ακουμπάμε στο ταψί με το κοτόπουλο αφού αυτό έχει ήδη ψηθεί για 30′. Η κομμένη πλευρά της πατάτας να είναι προς τα πάνω να την βλέπουμε. Ψήνουμε για 1 ώρα επιπλέον. Κάθε 15′ αλείφουμε τα υλικά μας με τα υγρά του ταψιού.

Πηγή:argiro,gr 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Life