Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ξέρατε ότι και η φωνή μας χρειάζεται ειδική φροντίδα;

Ξέρατε ότι και η φωνή μας χρειάζεται ειδ...

Κανόνες φωνητικής υγιεινής από τον λογοθεραπευτή Νικόλαο Αβραντινή

Βασιζόμαστε στις φωνές μας για να επικοινωνήσουμε και να συνδεθούμε με άλλους ανθρώπους. Η φωνή μας είναι τόσο μοναδική όσο το δακτυλικό μας αποτύπωμα. Πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τη φωνή τους όλη την ημέρα, για επαγγελματικούς λόγους. Τραγουδιστές, καθηγητές, ιερείς, γιατροί, δικηγόροι, νοσηλευτές, πωλητές είναι μερικοί ανάμεσα σε πολλούς των οποίων τα επαγγέλματα έχουν απαιτήσεις από τις φωνές τους.

Δυστυχώς, αυτή η ομάδα ατόμων καταπονεί περισσότερο το λάρυγγά (που είναι το υπεύθυνο όργανο για την παραγωγή της φωνής) και είναι πιο επιρρεπής σε προβλήματα φωνής. Επιπλέον, η χρήση μάσκας επιδεινώνει όλα αυτά τα προβλήματα, περισσότερο από ποτέ και για αυτό το λόγο η εφαρμογή συμβουλών πρόληψης είναι σημαντική για να αποφύγετε δυσάρεστες εκπλήξεις.

Οι φωνητικές διαταραχές έχουν σημαντικό αντίκτυπο στον τρόπο ζωής μας και μπορούν να προληφθούν ή και να ανακουφιστούν αν υιοθετήσουμε συμπεριφορές που στοχεύουν στη διατήρηση της φωνής. Συμπεριφορές όπως:

  • Απόφυγε να μιλάς όταν είσαι σε πολύ θορυβώδες περιβάλλον. Όταν υψώνεις τη φωνή σου, στους μύες του λαιμού σου δημιουργείται ένταση που κάνει τη φωνή σου πιο αδύναμη παρά δυνατή.
  • Όπου μπορείς, μην φωνάζεις. Φωνάζοντας και ουρλιάζοντας ερεθίζεις το λαιμό σου με αποτέλεσμα μετά να πονάει. Καλύτερο είναι να έχεις κοντά τον συνομιλητή σου και να του λες με κανονική ένταση αυτό που θέλεις.
  • Περιόρισε τον άσκοπο βήχα. Ο άσκοπος βήχας είναι αυτός που χρησιμοποιούμε για να καθαρίζουμε συνεχώς το λαιμό μας. Είναι προτιμότερο να πίνουμε νερό όταν νιώθουμε εκκρίσεις στο λαιμό.
  • Μίλα πιο απαλά. Το να μιλάς απαλά χωρίς ένταση και πίεση βοηθά το λάρυγγα να επανακτά την ομαλή του λειτουργία, επίσης το να μιλάς λίγο πιο αργά είναι επίσης βοηθητικό.
  • Απόφυγε να τραγουδάς όταν...βρίσκεσαι σε θορυβώδη μέρη π.χ. νυχτερινά κέντρα διασκέδασης, γιατί δεν είναι το ιδανικότερο μέρος καθώς έχει πολύ καπνό και δυνατή μουσική. Επίσης απαγορεύεται να τραγουδάς όταν έχεις φαρυγγίτιδα ή παρόμοιες λοιμώξεις και όταν καθώς τραγουδάς νιώσεις πόνο στο λαιμό για οποιοδήποτε λόγο.
  • Ξεκούρασε τη φωνή σου όσο πιο συχνά μπορείς. Όταν νιώθεις τη φωνή σου πολύ βραχνή και κουρασμένη απόφυγε να μιλάς κι έτσι θα δώσεις χρόνο στους μύες του λάρυγγα να επανακάμψουν πιο γρήγορα και καλύτερα.Επίσης απόφυγε να ψιθυρίζεις. Όσο περίεργο και να ακούγεται, το ψιθύρισμα δημιουργεί πίεση στις φωνητικές χορδές. Αν η φωνή σου είναι εργαλείο της δουλειάς σου φρόντιζε να την ξεκουράζεις με πολλά 10λεπτα διαλείμματα ανά ώρα.
  • Ξεκουράσου. Όταν έχεις καλό και αρκετό ύπνο, τότε οι μύες του σώματος και ιδίως του λαιμού και των ώμων αποβάλλουν την ένταση κι έτσι ο λάρυγγας λειτουργεί καλύτερα. Γι' αυτό λοιπόν κοιμήσου όποτε νιώσεις την ανάγκη και μπορείς.
  • Πίνε ΠΟΛΥ νερό. Εάν μπορείς πίνε και 3 λίτρα. Συνιστάται να έχεις πάντα μαζί σου ένα μπουκαλάκι νερό, το οποίο να καταναλώνεις σε μικρές ποσότητες αλλά με μεγάλη συχνότητα κατά τη διάρκεια της ημέρας. Το νερό καθαρίζει και μαλακώνει το λαιμό και είναι το Νο 1 φάρμακο για την ανάκαμψη!
  • Κράτα το λαιμό σου ζεστό. Όταν κάνει κρύο το να ντύνεσαι ζεστά και να φοράς κασκόλ κρατά ζεστούς και χαλαρούς τους μύες του λαιμού και των ώμων.
  • Απόφυγε τους χώρους με πολλή ζέστη. Η πολλή ζέστη ξηραίνει την ατμόσφαιρα και κάνει κακό στο βλεννογόνο του λάρυγγα.
  • Απόφυγε τα καυτερά φαγητά και τα γαλακτοκομικά προϊόντα. Τα καυτά και καυτερά φαγητά ερεθίζουν το στομάχι και ευνοούν την πρόκληση γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ενώ τα γαλακτοκομικά προϊόντα αυξάνουν τη παραγωγή φλέγματος στο λαιμό σας.
  • Απόφυγε το αλκοόλ και τα καφεϊνούχα ποτά (καφές, ποτά τύπου cola) Όπως και να 'χει το αλκοόλ είναι τοξικό για τον οργανισμό και για το βλεννογόνο του λάρυγγα. Όσο πιο πολύ καταναλώνουμε, τόσο χειρότερο είναι για τη φωνή.
  • Μην καπνίζεις. Απόφυγε τόσο το να καπνίζεις όσο και να είσαι σε χώρους με πολύ καπνό. Ο καπνός είναι τοξικός για το λάρυγγα και ευθύνεται και για τον καρκίνο του λάρυγγα.

Τέλος, η φωνή εξαρτάται από τη γενική υγεία. Και τη σωματική και την ψυχική.

Εάν το πρόβλημα παρά την τήρηση αυτών των κανόνων επιμένει, τότε συμβουλευτείτε τον ΩΡΛ και τον λογοθεραπευτή που θα σας δώσουν σαφείς εξηγήσεις για το πρόβλημά σας.

Λάβετε υπόψη ότι τα περισσότερα προβλήματα φωνής είναι αναστρέψιμα και μπορεί να αντιμετωπιστούν επιτυχώς, όταν διαγνωστούν εγκαίρως.

Η φροντίδα της φωνής σας είναι απαραίτητη γιατί όσο φανταστικό και συναρπαστικό όργανο είναι, άλλο τόσο εύθραυστο παραμένει.

Αβραντινής Νικόλαος, Λογοθεραπευτής, ΜΑ Ειδικής Αγωγής

Κέντρο Λογοθεραπείας – Εργοθεραπείας – Συμβουλευτικής

Φλέμινγκ 5 και Αροανίων (έναντι νοσ. Αγίου Ανδρέα)

Τηλ: 2610 221477

www.avradinis.gr

fb: Αβραντινής Νίκος-Κέντρο Λογοθεραπείας, Εργοθεραπείας και Συμβουλευτικής

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being