Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Καλάβρυτα 13-12-1943. Εθνικό είναι το αληθές

Καλάβρυτα 13-12-1943. Εθνικό είναι το αληθές

Του Γεωργίου Β. Μάρκου   

Όλοι γνωρίζουμε τη φράση του Διονυσίου Σολωμού: «το έθνος πρέπει να θεωρεί εθνικό ότι είναι αληθές».

Η τολμηρή, επαναστατική  και ανατρεπτική ρήση του εθνικού μας ποιητή προφανέστατα αφορά και τα Καλάβρυτα.

Την «πιό μαύρη μέρα της Κατοχής»  και την εκτέλεση του αντρικού πληθυσμού της από τους ναζί κατακτητές.

Ο λόγος του Διονυσίου Σολωμού από το 1821 μέχρι σήμερα μας  κραυγάζει μεγαλόφωνα ότι η ιστορία ενός έθνους δεν μπορεί και δεν πρέπει να χτίζεται και να συντηρείται με ψέματα.

Πολύ περισσότερο αυτό ισχύει για κάποιες στιγμές της πορείας του έθνους που το ιστορικό τους φορτίο είναι τόσο βαρύ ώστε οι υπερβολές και οι ανακρίβειες είναι όχι μόνο ανωφελείς αλλά και υποτιμητικές.

Μεγαλώσαμε, εγώ και ο φίλος μου, Θανάσης Μενούνος, παίζοντας στα «χαλάσματα» των καμένων Καλαβρυτινών σπιτιών και ακούγαμε από παντού γύρο μας ότι στις 13 Δεκέμβρη εκτελέστηκαν 1.300 Καλαβρυτινοί άνδρες.

Γρήγορα μάθαμε την πραγματική ιστορική αλήθεια.

Ο «αμείλικτος» στην ακρίβειά του αριθμός των εκτελεσθέντων Ελλήνων της επιχείρησης «Καλάβρυτα» τον Δεκέμβριο του ΄43 είναι ο αριθμός 696.

Και είναι ακριβής γιατί προκύπτει από τα αρχεία των εμμονικών στην ακριβή καταγραφή της φονικής δράσης τους Γερμανών Φασιστών.

Αναφέρεται στο υπ’ αριθ. 42 (σελ. 138) έγγραφο του πολύτιμου βιβλίου - αφιερώματος στην επιχείρηση «Καλάβρυτα» και τη δράση της 117 Μεραρχίας κυνηγών της Διεύθυνσης Ιστορίας Στρατού.

Στο ίδιο έγγραφο υπάρχει η φράση: «Ως πράξη αντιποίνων για τη δολοφονία των 75 αιχμαλώτων του Λόχου Schober διατάχθηκε ο τυφεκισμός του ανδρικού πληθυσμού και η πυρπόληση όλων των οικισμών στην περιοχή της επιχειρήσεως».

Κατά συνέπεια δεν είναι αληθές ότι η επιχείρηση «Καλάβρυτα» των ναζί που ξεκίνησε στις αρχές Οκτωβρίου είχε σαν αποστολή την εκτέλεση όλων των Καλαβρυτινών ανδρών.

Το αληθές είναι ότι στόχος της επιχείρησης ήταν η συντριβή των αντάρτικων ομάδων στην περιοχή των Καλαβρύτων.

Είναι ακόμα αληθές ότι η εκτέλεση του συνόλου των Καλαβρυτινών προκλήθηκε ως αντίποινα μετά την ανακάλυψη των εκτελεσθέντων αιχμαλώτων στην περιοχή Μάζι.

Η αποτύπωση και η αποδοχή αυτής της ιστορικής πραγματικότητας σε τίποτα όμως δεν μπορεί να αμφισβητήσει  τη μεγάλη αλήθεια των ευρωπαϊκών εθνών, όπως αυτή αποτυπώθηκε μετά το τέλος του φονικότερου πολέμου στην ιστορία της ανθρωπότητας.

Πρώτον ότι οι θανατολάτρες Γερμανοί φασίστες δολοφόνησαν αδίστακτα εκατομμύρια αθώους  αμάχους είτε σε στρατόπεδα συγκέντρωσης είτε σε μαζικές εκτελέσεις σαν αυτή των Καλαβρύτων

Δεύτερον ότι η μάχιμη άοπλη αντίσταση κατά των κατακτητών ναζί είναι τίτλος και παράσημο τιμής για τους Ευρωπαϊκούς λαούς που την ανέπτυξαν όπως κυρίως οι Έλληλες, οι Γιουγκοσλάβοι και οι Γάλλοι.

Κανείς ιστορικός που σέβεται στην ιδιότητά του δεν μπορεί ποτέ να ισχυρισθεί ότι για να μην είχαν υπάρξει τα Καλάβρυτα, το Οραντουρ και το Λίντιτσε οι λαοί θα έπρεπε να επιτρέψουν αδιαμαρτύρητα και άρα αναίμακτα στην φασιστική λαίλαπα να ερημώσει την Ευρώπη και όλο τον ποτισμένο κόσμο.

   

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις