Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Ευρωεκλογές 2024
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο χάπι που μειώνει κατά 50% τον κίνδυνο

Καρκίνος Παχέος Εντέρου: Το πασίγνωστο χ...
Νασόπουλος Νάσος

7 Δεκεμβρίου 2020- 545η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Η καθημερινή λήψη ασπιρίνης σε μια συγκεκριμένη κατηγορία ασθενών πιο ευάλωτων στην ανάπτυξη καρκίνου του παχέος εντέρου φάνηκε να μειώνει σημαντικά τον κίνδυνο σύμφωνα με τα ευρήματα νέας μελέτης

Τη συμβολή της ασπιρίνης στην αποτροπή εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου ανέδειξε έρευνα με επικεφαλής ερευνητές από τα Πανεπιστήμια Newcastle και Leeds του Ηνωμένου Βασιλείου. Μάλιστα, ο κίνδυνος παραμένει χαμηλός έως και δέκα χρόνια μετά την ολοκλήρωση της αγωγής.

Η διεθνής μελέτη CAPP2 διεξήχθη σε ασθενείς με σύνδρομο Lynch (κληρονομικός μη-πολυποδιακός ορθοκολικός καρκίνος – HNPCC), μια κληρονομική πάθηση που αυξάνει τις πιθανότητες εμφάνισης καρκίνου του παχέος εντέρου, του ορθού και άλλων τύπων καρκίνου. Τα ευρήματα έδειξαν πως δύο ασπιρίνες την ημέρα, για δυόμιση κατά μέσο όρο χρόνια, μείωσαν το ποσοστό καρκίνου του εντέρου κατά 50%.

Η έρευνα που δημοσιεύτηκε στο The Lancet, αποτελεί μια διπλά τυφλή μελέτη που επαναλαμβάνεται ανά δεκαετία.

Η έρευνα

Στη μελέτη συμμετείχαν 861 ασθενείς με σύνδρομο Lynch, μια πάθηση με αναλογία 1/200 παγκοσμίως. Οι ασθενείς με το εν λόγω σύνδρομο παρουσιάζουν μια μετάλλαξη στα γονίδια επιδιόρθωσης και διατήρησης του DNA η οποία ευθύνεται για τα υψηλά ποσοστά καρκίνων στη συγκεκριμένη ομάδα.

Οι συμμετέχοντες χωρίστηκαν σε δύο ομάδες: κατά το διάστημα 1999-2005 και ημερησίως, σε 427 ασθενείς χορηγήθηκαν δύο ασπιρίνες(600 mg) ενώ σε 434 ένα εικονικό φάρμακο (placebo) για δύο χρόνια.

Η ολοκλήρωση του πειράματος το 2007 δεν συνοδεύτηκε από κάποια διαφορά στην υγεία των μελών των δύο ομάδων. Αυτό που έδειξε ο επόμενος έλεγχος, ήταν τα μακροπρόθεσμα οφέλη της λήψης ασπιρίνης.

Μέχρι το 2010, σημειώθηκαν 19 νέα περιστατικά καρκίνου του παχέος εντέρου στην ομάδα που λάμβανε ασπιρίνη και 34 στου εικονικού φαρμάκου. Η συχνότητα εμφάνισης αυτού του καρκίνου είχε μειωθεί στο μισό για την πρώτη ομάδα, με τα αποτελέσματα να σημειώνονται πέντε χρόνια μετά την έναρξη χορήγησης ασπιρίνης.

Όταν στην ανάλυση συνυπολογίστηκαν και οι 163 καρκίνοι που προκαλεί το σύνδρομο Lynch – όπως ο καρκίνος του ενδομητρίου ή της μήτρας – το συνολικό ποσοστό μείωσης του καρκίνου ανήλθε σε 24% για όσους έλαβαν ασπιρίνη και 37% σε όσους την έλαβαν για δύο ολόκληρα χρόνια.

Το Εθνικό Ινστιτούτο Κλινικής Αριστείας της Μεγάλης Βρετανίας (NICE), στις κατευθυντήριες οδηγίες προς τους ασθενείς με σύνδρομο Lynch για την πρόληψη και αποτροπή εμφάνισης του καρκίνου του παχέος εντέρου, συνέστησε την ημερήσια λήψη ασπιρίνης για περισσότερο από 2 χρόνια.

Σύμφωνα με τον καθηγητή Sir John Burn από το Πανεπιστήμιο του Newcastle, πριν κανείς αρχίσει να λαμβάνει ασπιρίνη σε τακτική βάση, θα πρέπει πρώτα να συμβουλευτεί το γιατρό του, καθώς η παρατεταμένη λήψη της συνδέεται με στομαχικά άλγη, έλκη και γαστρορραγία. Ωστόσο, εφόσον υπάρχει οικογενειακό ιστορικό καρκίνων, θα πρέπει κανείς να λάβει σοβαρά υπ’ όψιν του την περίπτωση της ασπιρίνης.

Πηγή

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο