Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο του οισοφάγου

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για τον καρκίνο...
Νασόπουλος Νάσος

8 Δεκεμβρίου 2020- 546η ΗΜΕΡΑ του Ημερολογίου

Ο καρκίνος του οισοφάγου εντοπίζεται στο όργανο που εκτείνεται από το λαιμό έως το στομάχι. Ο ρόλος του οισοφάγου είναι επιβοηθητικός στη διαδικασία μεταφοράς της τροφής που μασάς από το λαιμό έως το στομάχι, ώστε να γίνει η πέψη της. Ο καρκίνος στον οισοφάγο ξεκινά στα κύτταρα του εσωτερικού του.

Η νόσος εμφανίζεται συχνότερα σε άνδρες σε σχέση με τις γυναίκες. Είναι η 6η πιο συχνή θανατηφόρα μορφή καρκίνου σε παγκόσμιο επίπεδο. Η νόσος επηρεάζεται πολύ από τις συνήθειες του ασθενή (κάπνισμα, διατροφή, αλκοόλ, παχυσαρκία).

Τα είδη του καρκίνου του οισοφάγου είναι δύο:

  • Αδενοκαρκίνωμα (εντοπίζεται κυρίως στο κατώτερο τμήμα του οισοφάγου).
  • Πλακώδες καρκίνωμα (εντοπίζεται σε όλο το μήκος του οισοφάγου).

Ωστόσο, υπάρχουν και άλλες λιγότερο συχνές μορφές καρκίνου όπως το μικροκυτταρικό καρκίνωμα, το σάρκωμα, το λέμφωμα, το μελάνωμα και το χοριοκαρκίνωμα.

Συμπτώματα καρκίνου του oισοφάγου

Μεταξύ των βασικών συμπτωμάτων συμπεριλαμβάνονται:

  • Βήχας
  • Βραχνάδα
  • Δυσκολία στην κατάποση
  • Αναίτια απώλεια βάρους
  • Πόνος στο στήθος
  • Δυσπεψία και καούρες

Σε αρχικό στάδιο ανάπτυξης συνήθως δεν εμφανίζονται συμπτώματα. Αν έχεις διαγνωστεί με οισοφάγο Barrett, θα πρέπει να ελέγχεσαι συχνότερα με ειδικές εξετάσεις.

Αίτια και παράγοντες κινδύνου για καρκίνο του οισοφάγου

Δεν είναι απολύτως σαφής η αιτία πρόκλησης. Τα κύτταρα του οισοφάγου αναπτύσσονται λανθασμένα, μεγαλώνουν και διαιρούνται ανεξέλεγκτα.

Τα συσσωρευμένα μη φυσιολογικά κύτταρα σχηματίζουν έναν όγκο που μπορεί να μεγαλώσει και να εισβάλει σε διπλανά σημεία του σώματος.

Οι παράγοντες κινδύνου που έχουν ενοχοποιηθεί είναι:

  • Το κάπνισμα
  • Η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση
  • Ο οισοφάγος Barrett
  • Η παχυσαρκία
  • Το αλκοόλ
  • Η φτωχή σε φρούτα και λαχανικά διατροφή
  • Η συχνή κατανάλωση καυτών ροφημάτων
  • Ιστορικό ακτινοθεραπείας
  • Αχαλασία οισοφάγου

Διάγνωση και Εξετάσεις για τον καρκίνο του οισοφάγου

Για να γίνει σωστή διάγνωση και αντιμετώπιση θα χρειαστεί να απευθυνθείς στον κατάλληλο γιατρό που είναι ο γενικός χειρουργός. Οι διαγνωστικές εξετάσεις είναι απαραίτητες για να εντοπιστεί το στάδιο της νόσου και στη συνέχεια, να επιλεγεί η καταλληλότερη ανά περίπτωση θεραπευτική αγωγή.

Όσο πιο νωρίς γίνει η διάγνωση της νόσου, τόσο αυξάνεται το προσδόκιμο ζωής του ασθενή.

Απαιτείται κλινική εξέταση και ενδοσκόπηση. Αρχικώς, θα χρειαστεί ο έλεγχος του ασθενούς με ενδοσκόπιο και η συλλογή δείγματος ιστού για βιοψία.

Στη συνέχεια, θα χρειαστεί απεικονιστικός έλεγχος που περιλαμβάνει ενδοσκοπικό υπέρηχο, ακτινογραφία και τομογραφία εκπομπής ποζιτρονίων.

Πρόληψη, Θεραπεία και Αντιμετώπιση του καρκίνου του οισοφάγου

Μπορείς να μειώσεις τον κίνδυνο να νοσήσεις από καρκίνο του οισοφάγου αν διακόψεις το κάπνισμα, αν περιορίσεις το αλκοόλ, αν εμπλουτίσεις τη διατροφή σου με φρούτα και λαχανικά, αν γυμνάζεσαι και διατηρείς σταθερό και υγιές σωματικό βάρος.

Η θεραπεία της νόσου βασίζεται κατά κύριο λόγο στο ατομικό ιστορικό του ασθενή και στο στάδιο ανάπτυξης του καρκίνου.

Αν ο όγκος είναι μικρός σε μέγεθος και δεν έχει γίνει μετάσταση προτείνεται η χειρουργική αφαίρεσή του. Η αφαίρεση μπορεί να γίνει σε μικρότερο ή μεγαλύτερο τμήμα του οισοφάγου. Σε κάποιες περιπτώσεις μπορεί μαζί με τμήμα του οισοφάγου να αφαιρεθεί και τμήμα του στομάχου.

Άλλες μορφές θεραπείας είναι το οισοφαγικό stent, η χημειοθεραπεία και η ακτινοθεραπεία. Συχνά μπορεί να εφαρμοστεί συνδυασμός κάποιων μεθόδων όπως της χημειοθεραπείας με την ακτινοθεραπεία.

Καρκίνος οισοφάγου και διατροφή

Οι ασθενείς που πάσχουν από καρκίνο και κάνουν χημειοθεραπείες ή ακτινοθεραπείες θα πρέπει να ακολουθούν πολύ συγκεκριμένη διατροφή για τον καρκίνο οισοφάγου. Η διατροφή αυτή έχει σκοπό να ενισχύσει την άμυνα του οργανισμού και να βελτιώσει την ποιότητα ζωής.

Η διατροφή που συνιστούν οι διαιτολόγοι έχει σκοπό να αντιμετωπίσει την απώλεια του σωματικού βάρους που συχνά συναντάται στους καρκινοπαθείς και τις παρενέργειες από τις θεραπείες. Επίσης, σε περιπτώσεις που ασθενείς έχουν πάρει βάρος κατά τη διάρκεια των χημειοθεραπειών λόγω ορμονοεξαρτώμενου καρκίνου, όπως ο καρκίνος του μαστού, συνιστώνται διατροφή για ενίσχυση του ανοσοποιητικού και απώλεια βάρους.

Σε γενικές γραμμές, ισχύουν οι παρακάτω διατροφικές συμβουλές:

Τροφές που απαγορεύονται    

Ζάχαρη, Αλκοόλ, Επεξεργασμένα τρόφιμα, Σούσι, Ροκφόρ       

Τροφές που ενισχύουν την άμυνα του οργανισμού και επιτρέπονται

Αβοκάντο, Ξηροί καρποί, Ελαιόλαδο, Λιναρόσπορος, Κουρκουμάς

Είναι σημαντικό να απευθυνθείτε σε εξειδικευμένο διαιτολόγο, ώστε να μπορέσει να φτιάξει το καλύτερο δυνατό διατροφικό πρόγραμμα για εσάς βάσει του ιστορικού σου, ή να συμβουλευτείτε τον ογκολόγο σας.

Πηγή

Σε αυτό το email [email protected] στείλτε μου τα μηνύματά σας (σκέψεις, συναισθήματα, εμπειρίες ή προβλήματα που αντιμετωπίζετε και θέλετε να ερευνήσουμε), ή το τηλέφωνό σας (αν θέλετε να επικοινωνήσουμε τηλεφωνικά) και να είστε σίγουροι ότι η δύναμη που θα δώσει ο ένας στον άλλον θα είναι ένας ισχυρός σύμμαχος στη μάχη που δίνουμε.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΑ

Διαβάστε το Ημερολόγιο ενός Καρκινοπαθούς

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Το ημερολόγιο