Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

AIDS μια επιδημία που δεν έχει ελεγχθεί πλήρως

AIDS μια επιδημία που δεν έχει ελεγχθεί πλήρως

Της Παρθενόπης Τσέλιου

Με αφορμή την σημερινή ημέρα,1η Δεκεμβρίου, που έχει καθιερωθεί ως Παγκόσμια Ημέρα κατά του AIDS, θα κάνουμε μία σύντομη ιστορική αναδρομή στο παρελθόν σχετικά με τις πανδημίες που εμφανίστηκαν στον πλανήτη, με σκοπό να κατανοήσουμε καλλίτερα την σημερινή πολύ δύσκολη κατάσταση που περνάμε ως ανθρωπότητα. Τι είναι η επιδημία και τι η πανδημία; Η πανδημία, που προκύπτει από την σύνθεση των λέξεων παν (όλος) και δήμος (πληθυσμός), είναι μία επιδημία ενός λοιμώδους νοσήματος που εξαπλώνεται με γρήγορους ρυθμούς σε μια μεγάλη περιοχή της γης ή σε παγκόσμια κλίμακα και απειλεί το σύνολο σχεδόν του πληθυσμού. Όταν η επίπτωση είναι σταθερή, που σημαίνει ότι ο αριθμός των νέων κρουσμάτων παραμένει σταθερός με την πάροδο του χρόνου , τότε η επιδημία δε θεωρείται πανδημία. Ας θυμηθούμε κάποιες ιστορικές πανδημίες:

Ο Λοιμός των Αθηνών (430 π.Χ.), όπου ο τυφοειδής πυρετός σκότωσε τα 2/3 του πληθυσμού της Αθήνας σε τέσσερα χρόνια.
Η Μαύρη πανώλης, τον 14ο αιώνα στην Ευρώπη όπου οι νεκροί έφτασαν τα 75 εκατομμύρια. Η ασθένεια προήλθε από την Ασία και μέσω της Μεσογείου διαδόθηκε στην Ευρώπη.
Πανδημίες χολέρας κατά τον 19ο αιώνα προκάλεσαν το θάνατο δεκάδων εκατομμυρίων ανθρώπων.
Η Ελονοσία, την οποία ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας χαρακτήρισε ως πανδημία με 665.000 θανάτους.
Η ευλογιά, η φυματίωση επίσης.
Πανδημίες γρίπης, όπως η Ισπανική γρίπη (1918 - 1920), η οποία προήλθε επίσης από τη Ασία και προκάλεσε 50 εκατομμύρια νεκρούς περίπου.
Η Ασιατική γρίπη (1957-1958).
Η γρίπη του Χονγκ Κονγκ (1968-1970).
Κατά τον 21o αιώνα παρατηρήθηκαν αρκετές ιογενείς λοιμώξεις που χαρακτηρίστηκαν ως επιδημίες όπως το οξύ αναπνευστικό σύνδρομο (SARS) το 2002, το MERS 2013, οι ιοί Ebola , Zika. Όμως ως πανδημίες χαρακτηρίστηκαν μόνο η  γρίπη των χοίρων από τον ιό H1N1 το 2009 και ο Covid-19 , με τον αριθμό των νεκρών να υπερβαίνει τo 1.300.000 και τις μολύνσεις να ξεπερνούν τον αριθμό των 60.000.000 έως τώρα. Όλες αυτές οι επιδημίες που προκάλεσαν τον θάνατο εκατομμυρίων ανθρώπων ανά τους αιώνες, είχαν κάτι κοινό όσον αφορά τον τρόπο αντιμετώπισής τους και αυτό δεν είναι άλλο από τον κοινωνικό αποκλεισμό. Ο κοινωνικός αποκλεισμός αποτελεί την πρωταρχική προσπάθεια αναχαίτισης μίας επιδημίας ή πανδημίας, έτσι ώστε να δοθεί χρόνος στην επιστημονική κοινότητα για την ανακάλυψη των κατάλληλων φαρμάκων και εμβολίων. Έτσι γινόταν πάντα, αυτό γίνεται και σήμερα.

Ας μη ξεχνάμε ότι κάποτε το AIDS υπήρξε μεγάλη μάστιγα για την ανθρωπότητα, η οποία ακόμα δεν έχει ελεγχθεί πλήρως. Ελπιδοφόρο είναι το γεγονός ότι οι νέες μολύνσεις έχουν μειωθεί σήμερα κατά 40% (UNAIDS 2019)συγκριτικά με το 1998 που ήταν η κορύφωση της επιδημίας. Έχουν μειωθεί οι θάνατοι επίσης, λόγω της ανακάλυψης των αντιρετροϊκών φαρμάκων.

Σήμερα ο αριθμός των ανθρώπων σε όλο τον κόσμο που ζουν με την νόσο ανέρχεται σε 38.200.000 ενήλικες και 1.800.000  παιδιά, ηλικίας κάτω των 15 ετών (UNAIDS 2019). Ο ιός δεν προειδοποιεί και επιτίθεται αδιακρίτως φύλου, ηλικίας, φυλής ή οικονομικής κατάστασης. Ο φίλος μας, ο γείτονάς μας, ο άνθρωπος της διπλανής πόρτας, εμείς οι ίδιοι, όλοι οι άνθρωποι μπορεί να μολυνθούν, εάν δεν λαμβάνουν τις βασικές προφυλάξεις. Η υγιής εμφάνιση ενός ατόμου δεν αποκλείει την μόλυνση από τον ιό, κάτι που ενδέχεται να αγνοεί και το ίδιο το άτομο. Αυτό συμβαίνει διότι από την στιγμή της μόλυνσης μόνο ένα 30% των ανθρώπων θα εμφανίσει συμπτώματα που μπορεί να είναι μία απλή γρίπη, οπότε δεν θα μπουν υποψίες!

Απευθυνόμαστε λοιπόν σε όλους τους πολίτες της Νοτιοδυτικής Ελλάδας και ειδικά στην νεολαία μας για να υπενθυμίσουμε την μεγάλη αξία της χρήσης του προφυλακτικού και του προληπτικού ελέγχου που γίνεται δωρεάν, είναι εμπιστευτικός και ανώνυμος.

Το Κέντρο Αναφοράς HIV/AIDS είναι χωροταξικά απομονωμένο, βάσει προδιαγραφών και δεν έχει επαφή με τις κλινικές του νοσοκομείου. Δεν υπάρχει συνωστισμός, οι αιμοληψίες γίνονται με ραντεβού και τηρούνται όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας : α) καθημερινή καθαριότητα και απολύμανση του χώρου, των πάγκων και της πολυθρόνας αιμοληψίας β) η είσοδος στο Κέντρο γίνεται με μάσκα(ένας κάθε φορά) γ) ακολουθεί απολύμανση των χεριών δ) το προσωπικό του Κέντρου φοράει μάσκα και γάντια μίας χρήσεως.

Το Κέντρο Αναφοράς HIV/AIDS Νοτιοδυτικής Ελλάδας εδρεύει στο Γενικό Νοσοκομείο Πατρών «Ο Άγιος Ανδρέας» στον 3ο όροφο του Ταχύρυθμου Κτιρίου και τα τηλέφωνα επικοινωνίας είναι 2610-227984 και 227986.

 

                                                     Dr. ΤΣΕΛΙΟΥ ΠΑΡΘΕΝΟΠΗ, ΔΙΕΥΘΥΝΤΡΙΑ ΒΙΟΠΑΘΟΛΟΓΟΣ

                                                             Υ.ΑΙΜΟΔΟΣΙΑΣ Γ.Ν.ΠΑΤΡΩΝ «Ο ΑΓΙΟΣ ΑΝΔΡΕΑΣ»

                                                           ΑΡΙΣΤΟΥΧΟΣ ΔΙΔΑΚΤΩΡ ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟΥ ΑΘΗΝΩΝ

                                                        ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΗ ΥΠΕΥΘΥΝΗ Κ.Α HIV/AIDS Ν.Δ ΕΛΛΑΔΟΣ

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις