Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Γυναικοκτονία Ρούλα Πισπιρίγκου Travel West Forum
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΥΓΕΙΑ

/

Ο Νεφρολόγος Παναγιώτης Τρίγκας στηρίζει έμπρακτα τη δωρεά οργάνων

Ο Νεφρολόγος Παναγιώτης Τρίγκας στηρίζει...

Μας μιλάει για την συμμετοχή του στον 1ο virtual αγώνα δρόμου για την δωρεά οργάνων, που οργάνωσε η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών

Η Αθλητική Ομοσπονδία Νεφροπαθών και Μεταμοσχευμένων ανακοίνωσε τον 1ο Virtual Αγώνα δρόμου για τη δωρεά οργάνων. Θα πραγματοποιηθεί από τις 28 Νοεμβρίου έως και τις 5 Δεκεμβρίου 2020. Είναι μία αξιέπαινη δράση την οποία σαν νεφρολόγος και σαν δρομέας τη χαιρετίζω και την στηρίζω τόσο για το μήνυμα το οποίο  προωθεί, όσο και για  το δρομικό και αγωνιστικό της σκοπό.

Ζούμε πρωτόγνωρες καταστάσεις. Επικίνδυνες  εποχές. Δυστυχώς η πανδημία πέραν του κίνδυνου της λοίμωξης από Covid-19, το lockdown έχει και άλλες συνιστώσες με σοβαρές επιπτώσεις τόσο στην σωματική όσο και στην ψυχική μας υγεία. Η εσωστρέφεια καθημερινά επωάζεται χάνοντας σταδιακά  την κοινωνικότητα μας. Η αλήθεια είναι πως με σοβαρές λοιμώξεις δεν παίζουμε και τα μέτρα πρέπει ευλαβικά να τα τηρούμε.

Διέξοδος όμως σε αυτή την παράξενη εποχή είναι η άθληση, με όποιο περιορισμό και αν έχει. Είναι τεκμηριωμένη η άποψη και η γνώση πως η άσκηση και κυρίως η αερόβια έχει ευεργετική δράση τόσο στα γηγενή νεφρά, αλλά και στο μεταμοσχευμένο νεφρό. Τεράστιο όφελος έχουν όσοι ασκούνται, τουλάχιστον τρεις φορές την εβδομάδα. Όφελος έχουν όλες οι ηλικιακές ομάδες, όλοι οι χρόνιοι νεφροπαθείς και όλοι οι μεταμοσχευμένοι. Πάντα με μέτρο, αλλά πάντα με στόχο για βελτίωση.

Η μεταμόσχευση είναι μία διαδικασία κατά την οποία ένας νεφρός, ένα νεφρικό μόσχευμα, είτε από πτωματικό είτε από ζώντα δότη εμφυτεύεται χειρουργικά σε ασθενείς  με νεφρική νόσο τελικού σταδίου που υποβάλλονταν σε τακτικές συνεδρίες αιμοκάθαρσης. Είναι μία διαδικασία που χαρίζει ζωή και επαναφέρει τον νεφροπαθή ασθενή σχεδόν στην κανονικότητα του.  Για σκεφτείτε  πόσο λαχταράμε την κανονικότητα μας τώρα που είμαστε σε lockdown. Τώρα που απειλούμαστε από τον covid.Για σκεφτείτε τους ανθρώπους αυτούς και τις οικογένειες τους πόσο πολύ λαχταράνε την κανονικότητά τους, που τόσα χρόνια την έχουν απολέσει. Στις ΗΠΑ περίπου κάθε δέκα λεπτά εγγράφεται στη λίστα αναμονής για μεταμόσχευση ένας άνθρωπος. Για να πραγματοποιηθεί όμως η μεταμόσχευση, προϋπόθεση είναι πως υπάρχουν μοσχεύματα.  Πρέπει να είμαστε κοινωνικά πιο υπεύθυνοι και  να προωθούμε τη δωρεά οργάνων. Έχουμε κοινωνικό και ανθρωπιστικό χρέος έναντι αυτών των ανθρώπων, πολλώ δε μάλλον εμείς οι ιατροί, ώστε αυτή η ευαίσθητη ομάδα των χρόνιων νεφροπαθών να μπορέσει να ζήσει και καλά και περισσότερο.  Αυτό επιτυγχάνετε μόνο με τη μεταμόσχευση.

Τρέχουμε το μήνυμα της Δωρεάς Οργάνων!

Κρατάμε άσβηστη τη φλόγα της Ζωής!

 

 

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Well Being