Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Πώς και ποιοι γονείς μπορούν να πάρουν άδεια ειδικού σκοπού

Πώς και ποιοι γονείς μπορούν να πάρουν ά...

Τα δημοτικά σχολεία κλείνουν από Δευτέρα

Δύο σχετικές εγκύκλιους έχουν εκδώσει υπουργείο Εσωτερικών και υπουργείο Εργασίας αντίστοιχα για κάθε τομέα αρμοδιότητας τους σχετικά με την άδεια ειδικού σκοπού. Με το κλείσιμο των σχολείων την Δευτέρα που θα ανακοινωθεί σήμερα χιλιάδες γονείς θα πρέπει να μείνουν σπίτι για να κρατήσουν τα παιδιά και θα πρέπει να αιτηθούν την σχετική άδεια.

Δημόσιος τομέας

Κλείνουν οριστικά και τα δημοτικά σχολεία, νηπιαγωγεία και παιδικοί σταθμοι και με εγκύκλιο του το υπουργείο Εσωτερικών ανακοινώνει πως θα δίνεται άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς υπαλλήλους του δημοσίου τομέα.

Όπως αναφέρεται στην εγκύκλιο του ΥΠΕΣ για το Δημόσιο: «Δεδομένης της εξέλιξης της πανδημίας και συνεπεία αυτής της πλήρους αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων στο πλαίσιο αντιμετώπισης και περιορισμού της διασποράς του COVID-19, για όσο διάστημα διαρκεί αυτή, υπενθυμίζεται ότι είναι σε ισχύ οι διατάξεις του άρθρου 5 της από 11.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που κυρώθηκε με το άρθρο 2 του ν.4682/2020, όπως εν συνεχεία τροποποιήθηκε και ισχύει, και στις οποίες προβλέπεται, υπό τις οριζόμενες προϋποθέσεις, η χορήγηση στους γονείς υπαλλήλους άδειας ειδικού σκοπού ή της διευκόλυνσης του μειωμένου ωραρίου που προβλέπεται στην παρ. 4 του ίδιου άρθρου.

Επιπλέον, στις περιπτώσεις αυτές και υπό τις συνθήκες της πανδημίας, οι οποίες καθιστούν σχεδόν αδύνατη πλέον την χορήγηση αδειών λόγω εξάντλησης αυτών, οι Υπηρεσίες θα προβαίνουν, εφόσον το επιθυμεί ο υπάλληλος γονέας, στην κατά προτεραιότητα παροχή εξ αποστάσεως εργασίας, όπου αυτό είναι εφικτό βάσει των καθηκόντων που ασκεί ο/η υπάλληλος ή στην εκ περιτροπής παροχή εργασίας.

Υπενθυμίζεται επίσης ότι οι υπάλληλοι αυτοί δύνανται να παρέχουν την εργασία τους σε ωράριο διαφορετικό από το παγίως προβλεπόμενο εφόσον αυτό συνάδει τόσο με την προστασία των τέκνων όσο και με την εξυπηρέτηση των αρμοδιοτήτων της δημόσιας υπηρεσίας». Αναλυτικές οδηγίες για την λειτουργία και την άδεια ειδικού σκοπού περιλαμβάνει ολόκληρη η εγκύκλιος

Ιδιωτικός τομέας

Οδηγίες για την χορήγηση της άδειας ειδικού σκοπού σε περίπτωση αναστολής λειτουργίας σχολικών μονάδων ή μονάδων φροντίδας των παιδιών περιλαμβάνει σχετική εγκύκλιος του Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων.

Ειδικότερα χορηγείται άδεια ειδικού σκοπού στους γονείς λόγω αναστολής λειτουργίας των Γυμνασίων αλλά και άλλων σχολικών μονάδων αλλά και λόγω αναστολής λειτουργίας τμήματος σχολείου λόγω κρούσματος κορωνοϊού ή επαφής του παιδιού με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού εντός της σχολικής μονάδας.

Ωστόσο σε περίπτωση που το παιδί πρέπει να παραμείνει στο σπίτι σε καραντίνα εξαιτίας επαφής του με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορωνοϊού αλλά όχι εντός της σχολικής μονάδας και απαιτείται να τεθεί σε κατ' οίκον περιορισμό δεν χορηγείται στους γονείς άδεια ειδικού σκοπού. Ο εργαζόμενος δύναται εφόσον δεν είναι εφικτή η εξ αποστάσεως εργασία, να αναπληρώνει το ήμισυ των ωρών που αντιστοιχούν στις εργάσιμες ημέρες παραμονής του κατ' οίκον, κατά μία ώρα ημερησίως, σε άλλες εργάσιμες ημέρες, ενώ ο εργοδότης καταβάλλει κανονικά το σύνολο των αποδοχών και των ασφαλιστικών εισφορών.

Υπενθυμίζεται ότι η άδεια ειδικού σκοπού αποτελεί ένα ειδικό σχήμα άδειας τριών ημερών που ακολουθείται από τη χορήγηση μίας ημέρας ετήσιας κανονικής άδειας, σχήμα το οποίο επαναλαμβάνεται κυκλικά ανά τέσσερις ημέρες. Αναλυτικότερα, οι δύο πρώτες ημέρες χορηγούνται με αποδοχές από τον εργοδότη, η τρίτη ημέρα επιδοτείται από τον τακτικό προϋπολογισμό και η τέταρτη ημέρα αφαιρείται από την ετήσια κανονική άδεια του εργαζόμενου

Σε περίπτωση που ο εργαζόμενος έχει εξαντλήσει την ετήσια άδεια του γίνεται αποδεκτό ότι, κατά την τέταρτη μέρα του ανωτέρω σχήματος, μπορεί να δηλωθεί οποιαδήποτε άλλη νόμιμη άδεια δικαιούται ο εργαζόμενος, είτε αυτή χορηγείται με αποδοχές είτε χωρίς αποδοχές, όπως π.χ. άδεια για την παρακολούθηση της σχολικής επίδοσης των παιδιών, άδεια λόγω ασθένειας τέκνου, άδεια άνευ αποδοχών.

πηγη

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις