Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΚΟΙΝΩΝΙΑ

/

Κορωνοϊός-Πάτρα: Άρχισε η μελέτη στα λύματα- ΔΕΙΤΕ πότε αναμένονται αποτελέσματα

Κορωνοϊός-Πάτρα: Άρχισε η μελέτη στα λύμ...

Κάλλιο αργά παρά ποτέ...

Άρχισε η δειγματοληψία των αστικών λυμάτων της Πάτρας από το Πανεπιστημίο της πόλης με στόχο τη δημιουργία ενός μοντέλου πρόβλεψης της πορείας του κορωνοϊού στην περιοχή.

Το πρώτο δείγμα από τον Βιολογικό Καθαρισμό της Παραλίας Πατρών ελήφθη χθες Πέμπτη ενώ η διαδικασία είχε προγραμματιστεί να επαναληφθεί και σήμερα Παρασκευή.

Στην αρχή ο προγραμματισμός του Εργαστηρίου Υγιεινής του Πανεπιστημίου προβλέπει καθημερινές δειγματοληψίες οι οποίες στην πορεία θα αραιώσουν, θα παραμένουν όμως πολύ συχνές.

Προκειμένου οι επιστήμονες να εξάγουν τα πρώτα τους συμπεράσματα απαιτούνται τουλάχιστον 7 με 10 ημέρες. Εκείνο που θέλουν να πετύχουν είναι να δημιουργήσουν ένα μοντέλο, ανάλογο εκείνων της Αττικής και της Θεσσαλονίκης, με το οποίο θα έχουν τη δυνατότητα να προβλέπουν τις αυξομειώσεις των κρουσμάτων κορωνοϊού στην κοινότητα.

Ωστόσο αξίζει να σημειωθεί ότι οι υπεύθυνοι του Εργαστηρίου είχαν επικοινωνήσει εδώ τουλάχιστον δύο μήνες με τη δημοτική Αρχή καθώς ήθελα να έχουν εγκαίρως δείγματα πριν προκληθεί η νέα έξαρση την οποία ζούμε τις τελευταίες εβδομάδες. Η ΔΕΥΑΠ όμως μόλις χθες Πέμπτη απάντησε θετικά δίνοντας το «πράσινο φως» για την έναρξη της μελέτης.

Μάλιστα αξίζει να σημειωθεί ότι η σύμβαση ανάμεσα στις δύο πλευρές δεν έχει ακόμα υπογραφεί, όμως οι άνθρωποι του Πανεπιστημίου ξεκίνησαν ήδη την έρευνα καθώς δεν υπήρχε άλλος χρόνο για χάσιμο. Εκτιμάται ότι η διαδικασία αυτή θα πρέπει να συνεχιστεί τουλάχιστον μέχρι τον Ιούνιο προκειμένου να αποδώσει ουσιαστικά αποτελέσματα.

 

 

«Αυτά έπρεπε να έχουν ξεκινήσει από το Καλοκαίρι, η Αθήνα και η Θεσσαλονίκη είχαν ξεκινήσει από τότε να κάνουν αυτή τη δουλειά, οπότε με αυτόν τον τρόπο την ώρα που έχουμε την αύξηση των κρουσμάτων, μπορούν να κάνουν πολύ εύκολα την πρόγνωση. Εμείς αυτή την στιγμή τα δείγματα που παίρνουμε, υπάρχει αύξηση έτσι κι αλλιώς οπότε αυτό που θα δούμε θα είναι οι αυξομειώσεις στον αριθμό των κρουσμάτων, δεν θα δούμε πολύ μεγάλες διαφορές όπως εάν είχαμε τα στοιχεία από το Καλοκαίρι.

Άρα έχουμε μια αδυναμία στην εφαρμογή του μοντέλου. Τουλάχιστον ξεκινήσαμε και θα έχουμε ένα εργαλείο στα χέρια μας, γιατί η περίοδος που έχουμε μπροστά μας θα είναι μεγάλη, δεν είναι θέμα 20 ημερών και τελειώσαμε», είπε σχετικά μιλώντας σήμερα «Στο Κόκκινο Πάτρας 107,7» ο καθηγητής Υγιεινής του Πανεπιστημίου Πατρών, Απόστολος Βανταράκης.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

Ειδήσεις