Back to Top
#TAGS ΠΑΝΕΠΙΣΤΗΜΙΟ ΠΑΤΡΩΝ Αιγιάλεια Νάσος Νασόπουλος Ρούλα Πισπιρίγκου Βασιλιάς Κάρολος της Αγγλίας Κέιτ Μίντλετον
Αγγελίες
Μην ψάχνεις, βρες στο
THE BEST

ΑΠΟΨΕΙΣ

/

Ο Κανάρης θα το βούλιαζε!

Ο Κανάρης θα το βούλιαζε!

Του Κυριάκου Δ. Σκιαθᾶ, Εκπαιδευτικού αναλυτή – συγγραφέα.

Ο Κωνσταντίνος Κανάρης ποτέ δεν φοβήθηκε να αναλάβει τις ευθύνες του. Άμα είχε το δίκιο με το μέρος του δεν λογάριαζε τίποτα, δεν δίσταζε να πολεμήσει με τον οποιονδήποτε.
Πολλά τέτοια περιστατικά ιστορούνται στην πολυτάραχη ζωή του.

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος ...

Ο Πρωθυπουργός της Ελλάδας Κωνσταντίνος Κανάρης. (Φωτογραφία Πέτρου Μωραΐτη, Εθνικό Ιστορικό Μουσείο, Αθήνα.)

«…Στα 1877 ο ογδονταεπτάχρονος Κανάρης είναι πρωθυπουργός στη χώρα. Ο ρωσοτουρκικός πόλεμος ήταν στην κορύφωσή του και στο τελωνείο της Κέρκυρας έγινε ένα περιστατικό που παραλίγο να βάλει την ουδέτερη Ελλάδα σε πόλεμο με την Τουρκία. Ένα αυστριακό πλοίο έβγαλε κιβώτια με πολεμοφόδια για τον τουρκικό στρατό τα οποία είχαν προορισμό την Αλβανία. Η ρωσική κυβέρνηση σύμφωνα με το διεθνές δίκαιο απαίτησε να τις παραδοθούν τα κιβώτια αυτά.

Η Ελλάδα έκρινε δίκαιο το αίτημα των Ρώσων όταν έλαβε τελεσίγραφο από τους Τούρκους, ότι θα έστελναν πολεμικό πλοίο στο νησί των Φαιάκων για να πάρει τα κιβώτια με το πολεμικό υλικό. Ο Κανάρης οργίστηκε με την προκλητική απόφαση των γειτόνων και πρόσταξε αμέσως τα δύο πολεμικά πλοία «Βασιλεύς Γεώργιος» και «Βασίλισσα Όλγα» να πλεύσουν άμεσα για την Κέρκυρα, ενημερώνοντας ταυτόχρονα τους απεσταλμένους των ουδέτερων κρατών για το γεγονός. Όταν ο υπασπιστής του έφερε τη διαταγή για να την υπογράψει, ακούστηκε ο Κανάρης να λέει με ύφος έντονο:

-Γράψε τους κάτω από τη διαταγή να μη γυρίσουν πίσω, αν δεν βουλιάξουν το τούρκικο!

Σαστισμένος και κατάπληκτος, ο υπασπιστής του τόλμησε να του πει:

- Μα, ναύαρχε, αυτά δεν γράφονται στα επίσημα έγγραφα!

Τότε έξω φρενών, από το θυμό του, ο Κανάρης του φώναξε:

- Αυτό που, σου λέγω εγώ!

Με τα πολλά πείστηκε ο γέρο-ναύαρχος και πρωθυπουργός να μη συμπεριληφθεί η φράση. Ο Κανάρης ρητά έδωσε προφορικές οδηγίες στους δύο κυβερνήτες των ελληνικών πολεμικών να μην επιτρέψουν σε κανένα να τα πάρει «Μόνο εάν η αυστριακή κυβέρνηση τα ζητήση εγγράφως και υποσχεθή ότι θα τα μεταφέρη εις άλλο κράτος, τότε να δοθούν».

Η Τουρκία δεν διέπραξε την απειλή της και οι Αυστριακοί με πλοίο παρέλαβαν τα πολεμοφόδια και τα μετέφεραν στην Τεργέστη και ο Κανάρης «βασίλευε» στις καρδιές των Ελλήνων…»

Έτσι κέρδιζαν το σεβασμό του γείτονα και διατηρούσαν την υπερηφάνεια τους οι μπαρουτοκαπνισμένοι αγωνιστές εκείνα τα χρόνια.

Βαθιά φορτισμένος από τις εικόνες του Εικοσιένα, ο κορυφαίος ρομαντικός ποιητής και συγγραφέας της Γαλλίας του 19ου αιώνα, Victor Hugo, το 1832, στο ποίημα του, ‘Στον Κανάρη, τον Έλληνα πατριώτη’, λέει:

«Κανάρη! Κανάρη! Σε λησμονήσαμε!

Σε λησμονήσαμε. Η δόξα σου βυθίστηκε μέσα στη νύχτα…»

Σε κάθε περίπτωση, οι ιστορικές συγκρίσεις σήμερα με το δοξασμένο παρελθόν απαιτούν ιδιαίτερη προσοχή, επειδή οι διεθνείς γεωπολιτικές συνθήκες στην περιοχή είναι διαφορετικές, ο μόνος όμως που δεν άλλαξε την πατημασιά του, είναι ο ταραχοποιός γείτονας. 

*Πηγή: Κυριάκος Δ. Σκιαθᾶς, τα ερωτικά του ’21, Γ΄ τόμος, Προλεγόμενα: Θάνος Μ. Βερέμης, Εκδόσεις Διαπολιτισμός, Πάτρα 2020.

Ακολουθήστε το thebest.gr στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

Δείτε όλες τις τελευταίες Ειδήσεις από την Ελλάδα και τον Κόσμο, τη στιγμή που συμβαίνουν, στο thebest.gr

* Τα κείμενα που φιλοξενούνται στη στήλη «Απόψεις» του thebest.gr απηχούν τις απόψεις των συγγραφέων και όχι του portal.

Απόψεις